- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (30.09.2016, 13:00)
- Letitia Provian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cuminţenia Pământului. În ultima zi, asaltul Ambasadei Rusiei şi soluţii pentru achiziţie
Vineri, 30 septembrie este ultima zi a campaniei de subscripţie publică pentru "Cuminţenia Pământului" a lui Constantin Brâncuşi. Finalul campaniei a aparţinut ambasadei Rusiei, care a adus din nou clarificări referitoare la donaţia a 100 de euro.
Urmărește
1491 afișări
Cuminţenia Pământului. În penultima zi, asaltul Amabasadei Rusiei şi soluţii pentru achiziţie
Vineri, 30 septembrie, se încheie campania naţională de subscripţie publică. Până la acest moment s-a adunat în jur de 1 milion de euro în urma donaţiilor. În zilele de 1 şi 15 ale fiecărei luni de campanie, pe pagina de Facebook dedicată acesteia (https://www.facebook.com/CuminteniaPamantului.ro) s-au anunţă sumele colectate. Cel mai probabil, suma totală va fi anunţată pe 1 octombrie.
Donaţii se pot face în continuare prin transfer bancar (sau prin depunere de numerar într-unul din conturile deschise pe numele Ministerului Culturii, CIF 4192812, enumerate pe site-ul campaniei), prin site-ul brancusiealmeu.ro, prin eMag şi prin SMS (de câte doi euro, prin expedierea textului "Brancusi" la numărul 8833).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Principalele măsuri ale „ordonanței trenuleț” pregătite de noul Guvern. Cum arată varianta finală a măsurilor de austeritate
-
Ministerul Finanţelor a publicat oficial ordonanţa austerităţii
-
Lovitură pentru investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti: impozitul pe dividende se măreşte la 10%
-
Ordonanţa trenuleţ. Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţa Socială este îngrijorată de proiect
Potrivit site-ului www.brancusiealmeu.ro, în situaţia în care până la data de 30 septembrie suma nu este completă, banii donaţi în conturile Ministerului Culturii se restituie donatorilor, condiţiile, procedura şi termenele pentru restituirea sumelor urmând a fi stabilite până cel mai târziu la data de 31 decembrie.
În timpul campaniei de subscripţie publică s-au conturat câteva soluţii de achiziţie. Astfel, Comisia de Cultură - Camera Deputaţilor a adoptat un amendament la OUG 10/2016 privind achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului“. Guvernul va fi obligat să plătească diferenţa de bani până la 11 milioane de euro, indiferent de suma strânsă pentru achiziţionarea acesteia. Chestionată asupra unei posibile implicări, BNR, prin purtătorul său de cuvânt Adrian Vasilescu, a arătat că legislaţia nu-i permite să facă donaţii şi doar Ministerul de Finanţe poate decide ca impozitele plătite de BNR în 2016, să fie cheltuite pentru „Cuminţenia Pământului". În sfârşit, vicepremierul Vasile Dâncu s-a declarat optimist în privinţa finanţării guvernamentale.
Totuşi, ultima replică în această campanie, a aparţinut Ambasadei Rusiei. Aceasta a venit ieri cu clarificări referitoare la gestul instituţiei de a oferi modesta contribuţie de 100 de euro pentru "Cuminţenia Pământului" exprimând pe pagina oficială de Facebook că a fost vorba de "un demers umanitar bazat doar pe sentimentele prietenoase faţă de România şi poporul român".
Într-o postare făcută, joi (29 septembrie), pe pagina sa de Facebook, Ambasada Rusiei a preciat că "încă un cetăţean român care s-a prezentat ca «persoană privată care nu are nicio legătură cu instituţii publice, mass-media, servicii secrete ş.a.m.d.» ne-a transmis 100 de euro în calitate de «gest de mulţumire pentru interesul manifestat faţă de cultura română»" , alături de alţi cetăţeni români care "transmit bani la Ambasadă în contextul donaţiei modeste anunţate de către noi mai devreme în campania pentru achiziţia operei «Cuminţenia Pământului» a lui Constantin Brâncuşi".
Ambasada Rusiei a anunţat luni, 26 septembrie, o contribuţie ''modestă'' pentru Cuminţenia Pământului într-un clip-replică la cel realizat de Papaya Advertising, care face referire la instaurarea comunismului, reprezentanţa diplomatică susţinând că România s-a reconstruit economic şi social cu ajutorul Uniunii Sovietice.
Gestul a generat reacţii de protest în opinia publică românească, fiind iniţiat şi un protest faţă de "donaţia" ambasadei Rusiei de 100 de euro, anunţat, marţi, pe pagina de Facebook: "Donează un cent pentru Rusia". O serie de cetăţeni români s-au adunat în cadrul acţiunii de protest pentru a returna donaţia reprezentanţei diplomatice ("Considerăm că suntem jigniţi, aşa că vă invit să returnăm bacşisul în monede cât mai mici. Un cent ar fi suficient dacă ne-am aduna suficienţi. Oricum, ar fi bine să nu rămânem datori, aşa cum sunt ruşii faţă de noi cu nişte zeci de tone de aur, dacă ne oprim doar aici", se arăta pe pagina evenimentului anunţat pe Facebook).
Referitor la aceste reacţii, Ambasada Rusiei afirmă prin intermediul paginii de Facebook, în mesajul postat joi: "nu putem să nu ne exprimăm regretul că demersul nostru umanitar bazat doar pe sentimentele prietenoase faţă de România şi poporul român a provocat o reacţie atât de controversată în societatea română şi uneori extrem de neprietenoasă cu privire la Rusia şi poporul ei multinaţional. Ca răspuns la mâna dată de un prieten noi auzim de multe ori înjurături ordinare şi insulte personificate".
Ambasada Rusiei anunţă că banii primiţi din partea cetăţenilor români în acest context vor fi transferaţi în campania pentru achiziţia operei "Cuminţenia Pământului" a lui Constantin Brâncuşi: "Nu ştim o folosire mai bună a acestor bani decât transferul acestora la fondul menţionat. Ceea ce am şi făcut. (Însă dorim să atragem atenţia că pe 30 septembrie 2016 termenul acestei acţiuni expiră. În cazul în care banii vor fi aduşi după această dată vom fi nevoiţi să-i donăm pentru alte fapte filantropice.) De asemenea, am reuşit să convertim 200 de yeni japonezi şi 200 de woni sud-coreeni (aproximativ 10 lei)...".
Totodată, instituţia cataloghează reacţia opiniei româneşti faţă de gestul donaţiei drept "o primă reacţie emoţională" generată de anumite capitole ale istoriei: "Înţelegând sensibilitatea opiniei publice din România în ceea ce priveşte unele capitole ale istoriei, legăm acest «limbaj de ură» (language of hatred), cu o primă reacţie emoţională".
Reprezentanţa diplomatică afirmă că "Un astfel de limbaj este condamnat atât în legislaţia mai multor ţări ale Uniunii Europene, cât şi în cea a Rusiei. În acelaşi timp, noi respectăm dreptul românilor la exprimarea liberă a opiniei lor".
Ambasada Rusiei îşi exprimă speranţa că România, ca stat care împărtăşeşte "valorile democratice europene", va trata "cu înţelegere dreptul Ambasadei şi a poporului rus în general la un punct de vedere alternativ".
"Diferenţa opiniei cuiva faţă de cea proprie şi respectarea dreptului de a exprima această opinie diferită faţă de cea proprie chiar este una dintre principalele semne ale pluralismului şi democraţiei. Cel puţin în Rusia punctul de vedere alternative faţă de cel oficial puteţi să-l auziţi şi pe posturile de televiziune, inclusiv pe cele publice, şi în presă, şi, desigur, în blogosferă.
În cazul în care orice poziţie chiar şi cea determinată de intenţii bune, dar care nu coincide cu opinia ta este respinsă imediat ca «propagandă», atunci este dificil să se aştepte că se va putea ajunge cu adevărat la înţelegerea oponentului şi, mai ales, la continuarea unui dialog productiv. Noi suntem gata să continuăm dialogul", mai exprimă oficiul diplomatic în finalul mesajului publicat pe pagina oficială de Facebook.
Miercuri, 28 septembrie, Ambasada Rusiei îşi exprimase tot pe aceeaşi reţea de socializare recunoştinţa faţă de "cetăţenii români neindeferenţi care au apreciat în mod corect poziţia Ambasadei drept cea care urmăreşte îmbunătăţirea relaţiilor noastre, căutarea interpretării pozitive reciproc acceptabile a istoriei noastre comune şi aici, bineînţeles, cuvântul ponderabil trebuie să fie spus de experţii Comisiei comune de istorici ruso-române".
Mai mult, oficiul diplomatic exprimase tot miercuri că: "pornind de la aprecierea pozitivă acordată de MAE al României, în ceea ce priveşte donaţia modestă a Ambasadei ruse în recuperarea patrimoniului naţional român, am luat decizia de a trimite aceşti bani în fondul menţionat".
Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat, marţi, 27 septembrie faţă de gestul ambasadei Rusiei la Bucureşti privind "donaţia" pentru campania Brâncuşi precizând "apreciem contribuţia ambasadei la recuperarea patrimoniului naţional românesc şi o încurajăm să continue această abordare".
Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat, pe 26 septembrie că a făcut o "donaţie modestă", în valoare de 100 de euro, pentru campania de achiziţie a sculpturii "Cuminţenia Pământului" a lui Constantin Brâncuşi. Anunţul a fost însoţit de o replică video la clipul Papaya Advertising, în care Ambasada Rusiei a arătat că România s-a reconstruit şi industrializat cu ajutorul Uniunii Sovietice.
"Copiii trebuie să înveţe istoria adevărată", se spune în clipul respectiv, publicat de ambasada rusă la Bucureşti. Acesta este primul gest public de imagine al noului ambasador al Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, trimis de administraţia lui Putin de la Chişinău în România.
Citeşte şi: Cioloş, despre donaţia de 2 euro trimisă prin sms pentru Cuminţenia Pământului: Oamenii ştiu să se mobilizeze atunci când înţeleg importanţa unui mic gest
Citeşte şi: Tăriceanu, despre videoclipul-replică al Ambasadei Rusiei la Cuminţenia Pământului: Acţiunile agresive ale Rusiei din ultima vreme au creat îngrijorare peste tot în lume
Citeşte şi: Protest iniţiat pe Facebook ca reacţie la ”donaţia” ambasadei Rusiei de 100 de euro pentru campania "Cuminţenia Pământului": Donează un cent pentru Rusia - VIDEO
Citeşte şi: Ambasada Rusiei anunţă o contribuţie ''modestă'' pentru Cuminţenia Pământului într-un clip-replică. VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Un avion sud-coreean cu 181 de persoane la bord s-a prăbușit la aterizare în sud-vestul Coreei de Sud, spun oficialii. Cel puțin 177 de oameni au murit. Bilanțul e în creștere
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CNN: Putin își cere scuze pentru „tragicul” accident al Azerbaidjan Airlines „fără a-și recunoaște responsabilitatea”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Ce pensie va avea de la 1 ianuarie un pensionar român, dacă acum primește 3.000 de lei pe lună
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe