- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.09.2015, 13:27)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
David Garrett: A fost un moment emoţionant să cânt în premieră "Balada" lui Enescu în România
Celebrul violonist David Garrett, care a participat la ediţia de anul acesta a Festivalului Enescu şi a susţinut un concert, marţi, la Ateneul Român din Bucureşti, a declarat că a fost un moment emoţionant să interpreteze pentru prima dată "Balada pentru vioară şi orchestră" de George Enescu.
Urmărește
3854 afișări
David Garrett (Imagine: Hepta)
După concertul pe care David Garrett l-a susţinut, marţi, la Ateneul Român, alături de Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo, a avut loc o conferinţă de presă, în care celebrul violonist le-a mărturisit reprezentanţilor mass-media că este încântat de publicul din România, iar interpretarea în premieră a "Baladei pentru vioară şi orchestră" (1895), de George Enescu, a reprezentat un moment emoţionant pentru el.
David Garrett a revenit la Festivalul Internaţional "George Enescu" la patru ani după cea mai recentă participare a sa şi a precizat că speră ca această colaborare să continue, deoarece în România există un public care iubeşte muzica - având cultură muzicală. Totodată, Garrett a spus că speră că cei prezenţi la concertul de la Ateneul Român au fost încântaţi de felul în care a cântat la vioară muzica lui George Enescu şi nu numai.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Garrett a vorbit şi despre muzica lui George Enescu, spunând că a avut norocul să asculte câteva dintre înregistrările marelui compozitor încă din copilărie.
David Garrett a interpretat rolul lui Nicolo Paganini în filmul "Paganini: The Devil's Violinist" (2013). În acest context, la conferinţa de presă a fost întrebat dacă ar accepta să interpreteze rolul lui George Enescu într-un film, dacă i s-ar propune acest lucru.
"Era un bărbat care arăta foarte bine. De ce nu?", a spus Garrett, glumind.
Revenind la tonul serios, celebrul violonist a spus că să facă acest film a fost o experienţă grozavă, dar nu crede că ar vrea să mai treacă prin acest "proces" încă o dată, întrucât s-a dovedit a fi vorba de mai multă muncă şi mai mult chin decât se aştepta el că va fi. "Când faci un film, sunt mult mai mulţi oameni care îţi spun cum să-l faci şi nu poţi spune nu. Eu prefer să fiu la conducere, iar, când fac muzică, pot face asta", a declarat Garrett.
Întrebat la ce alt instrument ar fi cântat, dacă n-ar fi ales vioara, David Garrett a spus că ar fi optat pentru pian: "Are aceeaşi expresivitate şi chiar mai multe posibilităţi când abordezi diferite genuri de muzică. Este un instrument versatil, probabil mai mult decât vioara".
De asemenea, acesta a menţionat că mai are prima sa vioară, cea la care a cântat în copilărie. În prezent, David Garrett cântă pe vioara "A. Busch" Stradivarius (1716).
Totodată, David Garrett a spus că să cânte la vioară face parte din rutina sa zilnică. "Este ceva ce îmi place să fac şi, dacă nu exersez timp de trei-patru zile, îmi lipseşte. Este ceva ce face parte din rutina mea zilnică", a precizat violonistul.
De asemenea, acesta a menţionat că Ateneul Român arată mult mai bine faţă de cum şi-l amintea, menţionând că este una dintre cele mai frumoase săli de concert în care a cântat.
Cât despre ce este mai important, vioara sau persoana care cântă la acest instrument, David Garrett a declarat: "Este întotdeauna persoana care cântă (mai importantă, n.r.). În cele din urmă, vioara îţi dă posibilitaţi, dar tu trebuie să faci totul, să creezi sunetul, interpretarea este foarte importantă, viteza... Vioara nu îţi oferă nimic din toate acestea, însă îţi oferă fundaţia pentru a crea. O vioară bună este ca o foaie albă de hârtie".
La sfârşitul conferinţei, David Garrett a cântat pentru jurnaliştii prezenţi în sală.
Citeşte şi: Dirijorul Ion Marin revine la Festivalul "George Enescu", alături de London Symphony Orchestra
Citeşte şi: Filarmonica din Berlin: Am fost foarte impresionaţi de entuziasmul publicului, la Festivalul Enescu
David Garrett, unul dintre cei mai fascinanţi violonişti ai secolului al XXI-lea, impresionează prin lejeritatea şi uşurinţa cu care mânuie instrumentul. Având o tehnică eclatantă, David Garrett, violonistul care la vârsta de 13 ani semna un contract exclusiv cu Deutsche Grammophon Gesellschaft, face vioara Stradivarius din 1716 pe care cântă să sune divin, se arată pe site-ul Festivalului Enescu.
Solida baza muzicală dobândită la şcoli de prestigiu cum este Julliard, mentorii virtuozi precum Zakhar Bron (primul său profesor), Ida Haendel, Isaac Stern, Itzhak Perlman, Zubin Mehta şi foarte multă muncă, pe lângă un talent deosebit, l-au ajutat pe violonistul David Garrett să devină un artist remarcabil.
David Garrett este creatorul unei metode originale de abordare a muzicii clasice şi a promovării acesteia exact aşa cum, în "secolul de aur" al picturii spaniole, Diego Velázquez (1599 - 1660) dădea naştere unei viziuni noi în arta portretului.
În toamna lui 2007, artistul s-a lansat în Germania, odată cu apariţia pe piaţă a albumului său crossover "Virtuoso", redefinind începând din acel moment standardele pe scena clasică şi pe cea de crossover, pas cu pas. Născut la Aachen, cu un tată jurist german şi o mamă prim-balerină americană, Garrett îşi poate permite să testeze orice limite.
A primit prima sa vioară la vârsta de 4 ani şi a debutat cu Hamburg Philharmonics la vârsta de 10 ani. La 13 ani, a devenit cel mai tânăr artist care încheie un contract în exclusivitate cu Deutsche Grammophon Gesellschaft. În 1999, în vârful carierei, marea vedetă îşi redirecţionează energia, hotărând să renunţe la cariera sa predeterminată de violonist clasic şi să se mute la New York - nu pentru a lua o pauză, ci pentru a-şi plasa dexteritatea muzicală pe o bază teoretică şi pentru a-şi perfecţiona tehnica. S-a înscris la prestigioasa Juilliard School, unde a studiat muzicologie şi compoziţie.
Studiul sub îndrumarea lui Itzhak Perlmann conferă interpretării sale faţete complet noi. Deosebitul entuziasm al lui David Garrett în studiul compoziţiei îi aduce o recunoaştere în 2003, când câştigă concursul de Compoziţie de la Juilliard School cu o fugă compusă în stilul lui Johann Sebastian Bach. În acest mod, pune bazele a ceea ce aveau să devină aranjamente legendare. Profesorul său american de compoziţie Eric Ewazen spunea despre el: "Ca violonist, interpretarea sa spectaculoasă, sensibilă şi expresivă ne uimea deja - încă din vremea studenţiei - pe aceia dintre noi care au avut marea plăcere de a-i preda şi i-am recunoscut priceperea extraordinară şi talentul uluitor".
După încheierea studiilor, vizionarul violonist s-a dedicat unui scop bine definit - să-i apropie pe tineri de clasici şi să le crească entuziasmul faţă de muzica declarată serioasă. Combinarea elementelor clasice cu cele ale muzicii pop şi rock, precum şi rhythm and blues, este un scop în sine.
În timp ce mulţi contemporani conservatori se întreabă dacă excelenţa fără compromisuri şi popularitatea, arta şi comerţul pot sau vor reuşi vreodată să se împace, David Garrett a dovedit deja de multă vreme că acest lucru este posibil, fermecând ascultătorii de toate vârstele. Acelaşi spirit nou, incredibil de electrizant, pătrunde în sălile nobile ale filarmonicilor, unde ţine concerte clasice cu casa închisă, dar şi pe scenele în aer liber, unde prezintă programe de tip crossover. Oamenii simt că sunt luaţi în serios, că cineva cântă şi îşi asumă această sarcină cu mare disciplină, în timp ce face cunoscute mai multe genuri şi stiluri muzicale. Dorinţa lui Garrett de a micşora sentimentul de veneraţie şi teamă pe care muzica clasică îl inspiră mai ales tinerilor, pentru a crea un vârtej pe scena muzicală, străduindu-se în acelaşi timp să impresioneze cât mai multe persoane, se împlineşte într-o măsură copleşitoare.
David Garrett nu e numai strălucitor ca tehnică în înregistrările sale, pentru care a fost lăudat şi a primit sprijinul unor virtuozi eminenţi precum Isaac Stern, Yehudi Menuhin şi mai ales Ida Haendel. Valoarea sa se reflectă şi în controlul său mintal. Fiind unul dintre puţinii artişti pregătit în direcţia clasică, are o perspectivă nedistorsionată asupra tradiţiei şi asupra modernităţii. Gândirea în termenii unor categorii fixe îi este străină.
Astfel, expertiza sa muzicală l-a inspirat să întreţeasă piesa "Smooth Criminal" a lui Michael Jackson cu "Marşul turcesc" al lui Wolfgang Amadeus Mozart - şi a făcut-o înainte să moară Michael Jackson.
Odată cu albumul "Classic Romance", lansat în noiembrie 2009, violonistul s-a întors pe scena clasică. A creat un CD special şi foarte personal, centrat în jurul "Concertului pentru vioară" de Felix Mendelssohn, care este însoţit de şapte lucrări mai scurte din perioada clasică şi cea romantică. "Classic Romance" a avut o rezonanţă enormă, aducându-i lui Garrett premiul Echo Classic 2010 la categoria "Bestseller of the Year".
Citeşte şi: Dirijorul Lawrence Foster felicită Festivalul Enescu pentru noua echipă artistică: Zubin Mehta - preşedinte onorific, Vladimir Jurowski - director artistic
În iunie 2010, toate activităţile muzicale ale violonistului vedetă au culminat cu o provocare şi mai mare: proiectul "Rock Symphonies". Într-un legendar concert din Park Wuhlheide din Berlin, David Garrett a oferit un "discurs muzical" neobişnuit de personal publicului său multigeneraţional. Clasici din toate epocile - de la cea barocă până în vremurile moderne, de la J. S. Bach la Nirvana - sunt prezentaţi într-un limbaj simfonic cu aranjamente noi. Încă o dată, curajul său de a îmbrăţişa noul a fost răsplătit.
În 2011, a primit două premii Echo pentru "Rock Symphonies". DVD-ul "David Garrett: Rock Symphonies - Open Air Live" a fost premiat la categoria "Best Domestic DVD Production" şi a primit titlul "Best Artist" la categoria "Rock/Pop Domestic".
După turneul de mare succes Rock Symphonies din 2011, David s-a întors la rădăcinile sale clasice. În toamnă, starul viorii a fost în juriu la categoria vioară a Concursului internaţional de muzică din Koln. Şi-a împlinit visul de-o viaţă reuşind să înregistreze albumul "Legacy" la DECCA, album lansat pentru prima oară în Germania, Austria şi Elveţia. "Legacy" s-a dovedit a fi un succes excepţional. De îndată ce a fost lansat, albumul a ajuns pe locul 6 în topurile generale din Germania, cel mai înalt loc atins vreodată în topurile germane de un album de muzică instrumentală clasică. În ianuarie 2012, a devenit Gold Album.
Aproximativ 2.500 de artişti străini şi 500 de artişti români fac parte din programul Festivalului "George Enescu" 2015 (30 august - 20 septembrie), considerat a fi cel mai mare eveniment cultural internaţional organizat de România şi cel mai puternic promotor al creaţiei şi valorilor marelui compozitor român, intrat în patrimoniul mondial, George Enescu.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Dirijorul Ion Marin revine la Festivalul "George Enescu", alături de London Symphony Orchestra
Citește și: Filarmonica din Berlin: Am fost foarte impresionaţi de entuziasmul publicului, la Festivalul Enescu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe