DEX-ul online vrea publicitate, dar fără greşeli gramaticale şi promovarea unor activităţi ilegale

DEX online, varianta de pe internet a unor dicţionare cunoscute ale limbii române, îşi doreşte să atragă publicitate, însă îşi rezervă dreptul de a refuza reclamele "care conţin greşeli gramaticale sau un stil necizelat", dar şi pe cele la ţigări, jocuri de noroc şi activităţi ilegale.

Urmărește
1785 afișări
Imaginea articolului DEX-ul online vrea publicitate, dar fără greşeli gramaticale şi promovarea unor activităţi ilegale

DEX-ul online vrea publicitate, dar fără greşeli gramaticale şi promovarea unor activităţi ilegale

Un proiect iniţiat de Cătălin Frâncu, de profesie programator, DEX online a apărut în august 2001. În primele sale luni, DEX online a avut o evoluţie lentă şi haotică, iar fondul de cuvinte a rămas extrem de limitat (sub 40 de cuvinte), iar în aprilie 2010, site-ul a trecut la un design nou "cu mai multă personalitate".

În prezent, DEX online - un site la care accesul este gratuit - anunţă că închiriază spaţiu pentru publicitate. Anunţul vine în contextul în care site-ul are 1.100.000 de vizitatori unici lunar şi 9.000.000 de pagini afişate lunar (date din mai 2010), după cum se indică pe site.

Totuşi, DEX online nu doreşte reclame în orice condiţii. "Ne rezervăm dreptul de a refuza orice banner din considerente grafice sau etice. Nu dorim să publicăm reclame la ţigări, jocuri de noroc, servicii pentru adulţi, activităţi ilegale sau reclame cu tentă politică. De asemenea, suntem sceptici în privinţa bannerelor care conţin greşeli gramaticale sau un stil necizelat", se precizează pe site-ul dedicat celor interesaţi de corectitudinea limbii române.

Domeniul dexonline.ro este deţinut de S.C. Codex Publicus Media S.R.L. Potrivit datelor disponibile la Registrul Comerţului, societatea Codex Publicus Media S.R.L are sediul în Bucureşti şi îl are ca acţionar unic pe Cătălin-Andrei Frâncu. Administratorul societăţii este Costel Tudoran, durata mandatului său fiind de patru ani începând cu 23 martie 2010 şi până în 23 martie 2014.

Iniţiatorul DEX online este Cătălin Frâncu, care a pornit acest proiect în 2001, "pentru că cineva trebuia să o facă (şi n-a fost uşor: primele 30.000 de definiţii le-am tastat manual)", se arată pe site-ul dicţionarului online. "Pentru majoritatea românilor din afara României, dar şi pentru mulţi dinăuntrul ei, acesta este singurul dicţionar explicativ la care au acces", se precizează pe DEX online.

Cătălin Frâncu este programator de profesie. În timpul liceului, el a luat o medalie de argint la olimpiada internaţională de informatică. După trei ani de studiu (1996 - 1999) la Universitatea Politehnică din Bucureşti, între 1999 şi 2002 a urmat un masterat în inginerie la Massachusetts Institute of Technology. Totodată, între 2002 - 2006 a lucrat la Google Inc.

Iniţial, DEX online şi-a propus să ofere o copie pe Internet a DEX (Dicţionarul Explicativ al Limbii Române). Acest proiect a fost finalizat pe 1 august 2004 (circa 65.000 de definiţii). Ulterior, pe DEX online au fost încorporate în întregime şi patru dicţionare de la Editura Litera (de sinonime, de antonime, ortografic şi Noul Dicţionar Explicativ), precum şi MDN (Marele Dicţionar de Neologisme, Editura Saeculum). Într-o măsură mai mică, autorii DEX online au folosit şi definiţii din multe alte surse pentru a îmbogăţi baza de date şi a o face mai utilă.

Din octombrie 2003, site-ul s-a mutat la adresa www.dexonline.ro. În septembrie 2004, firma Siveco şi Editura Litera Internaţional au pus la dispoziţia DEX online patru dicţionare noi. Cu acestea, DEX online a sărit brusc la aproape 200.000 definiţii, pentru ca în august 2006 să aibă peste 283.000 de definiţii.

În septembrie 2006, serverul principal a fost mutat în România, în speranţa ca această mutare să ducă la timpi mai buni de acces la site, având în vedere că majoritatea vizitatorilor DEX online vin din România.

Cu toate acestea, DEX online nu este consultat doar de cei interesaţi de corectitudinea limbii române. "Cam o dată la două-trei zile primesc o definiţie obscenă, de obicei a unui cuvânt cu patru litere pe care îl găsim scris prin lifturi", se mai spune pe DEX online.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici