Difuzarea spoturilor publicitare pentru Eugenia şi Volkswagen, interzisă pe posturile TV - VIDEO

CNA a decis marţi să interzică de la difuzarea pe posturile de televiziune spotul publicitar pentru produsul Eugenia, în care sunt prezentaţi doi copii în situaţii cu tentă sexuală, nepotrivite pentru vârsta lor, dar şi clipul pentru Volkswagen Crafter, care dezinformează publicul.

Urmărește
1176 afișări
Imaginea articolului Difuzarea spoturilor publicitare pentru Eugenia şi Volkswagen, interzisă pe posturile TV - VIDEO

Difuzarea spoturilor publicitare pentru Eugenia şi Volkswagen, interzisă pe posturile TV - VIDEO

Spoturile publicitare pentru Eugenia şi Wolkswagen Crafter, interzise de la difuzarea pe posturile TV

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, mai multe spoturi publicitare, pentru care a primit reclamaţii, dar şi puncte de vedere de la Consiliul Român pentru Publicitate (RAC).

În cazul spotului Eugenia, deşi acesta nu mai este difuzat în prezent, CNA a decis să ia o decizie de intrare în legalitate, fapt care presupune că respectivul clip nu mai poate fi difuzat pe posturile TV în forma sancţionată de Consiliu. Somaţia a fost aplicată în baza articolului 9, alineatul 1 din Codul audiovizualului, potrivit căruia "Este interzisă difuzarea de programe al căror scop principal este exploatarea aspectului fizic al minorului sau expunerea acestuia în ipostaze nepotrivite vârstei".

Consiliul a decis să ia decizia de interzicere a difuzării spotului Eugenia în această formă, după ce a primit mai multe sesizări de la telespectatori potrivit cărora clipul respectiv prezintă fetiţa într-o situaţie nepotrivită vârstei sale, fardată şi având un comportament cu tentă sexuală. Spotul a fost realizat de agenţia Candiso Advertising.

Totodată, CNA a ţinut cont în cazul spotului Eugenia de poziţia RAC. Comitetul Etic al RAC, reunit în 3 noiembrie, a decis că secvenţele în care o fetiţă machiată (ce pare a avea vârsta de până în 12 ani) se îndreaptă către un băiat (ce pare a fi de aceeaşi vârstă), muşcă din eugenia pe care acesta o ţine între buze, apoi pleacă, "sugerează prin atitudinea, gesturile şi aspectul feţei (machiajul) un model de comportament neadecvat pentru categoria de vârstă în cauză". În consecinţă, Comitetul Etic al RAC a decis că spotul Eugenia încalcă articolele 1.5 şi 7.9 din Codul de Practică în Publicitate, elaborat de RAC, potrivit cărora "Comunicarea trebuie să evite orice mesaj care poate fi considerat indecent, vulgar sau respingător din punct de vedere al bunului-simţ şi al sensibilităţii consumatorilor" şi "Comunicarea destinată copiilor trebuie să nu submineze autoritatea, responsabilitatea sau valorile social-culturale ale familiei sau educatorilor".

Prezent în şedinţa de marţi a CNA, Sorin Predescu, directorul de creaţie al Agenţiei Candiso Advertising, a declarat că spotul nu mai este difuzat de două săptămâni, o variantă refăcută a acestuia fiind realizată după decizia RAC.

Tot în şedinţa de marţi, CNA a decis să aplice o decizie de intrare în legalitate şi în cazul spotului publicitar pentru autoturismul Volkswagen Crafter, care încalcă articolul 93 din Codul audiovizualului - "Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale".

Spotul a fost analizat şi de Comitetul Etic al RAC, reunit în şedinţa din 3 noiembrie, stabilind că afirmaţia "cel mai economic autovehicul din clasa sa" este "incompletă şi neclară cu privire la criteriile care au stat la baza efectuării acestei afirmaţii". Totodată, potrivit RAC, "afirmaţia nu a fost substanţiată". Astfel, spotul a încălcat mai multe articole din Codul de Practică în Publicitate elaborat de RAC.

Pe de altă parte, CNA a luat o decizie de intrare în legalitate în cazul a două spoturi publicitare ale Hervis Sports&Fashion SRL. Potrivit unei sesizări primite de CNA de la Genco Trade SRL, "în calitate de deţinătoare a licenţei exclusive a mărcii Intersport pe teritoriul României". Societatea Genco Trade SRL a cerut CNA să ia toate măsurile legale necesare ce se impun pentru "încetarea imediată a oricărei acţiuni publicitare difuzate pe posturile de televiziune din România în care S.C. Hervis Sports&Fashion SRL discreditează subscrisa şi totodată foloseşte numele, marca şi/sau sigla ori emblema Intersport în România".

CNA a constatat că în spoturile respective se face o comparaţie între produsele oferite de Hervis şi cele Intersport, spunându-se că cele din magazinele Hervis sunt mai ieftine decât celelalte.

În cazul acestor spoturi, CNA a considerat că ele încalcă articolul 101 din Codul audiovizualului, potrivit căruia "Este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile".

Tot în şedinţa de joi, CNA a decis să aplice decizii de intrare în legalitate în cazul spoturilor publicitare radio pentru siropul de tuse Paxeladine, care încalcă art. 124 alin. 3 din Codul audiovizualului, potrivit căruia avertizarea sonoră "Acesta este un medicament. Citiţi cu atenţie prospectul" trebuie să se difuzeze "în condiţii care să asigure o percepţie clară a mesajului, printr-o pronunţare normală, neaccelerată".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici