- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (02.01.2011, 10:30)
- Alexandra Buzas - Mediafax , Alexandra Buzas - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fondatorul Corului Madrigal, dirijorul Marin Constantin, a murit
Dirijorul Marin Constantin, fondator al Corului Naţional de Cameră "Madrigal", a decedat, sâmbătă, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
1181 afișări
Fondatorul Corului Madrigal, dirijorul Marin Constantin, a murit (Imagine: Ovidiu Radu/Mediafax Foto)
Reprezentant de seamă al şcolii muzicale româneşti contemporane, Marin Constantin rămâne în istoria culturii ultimelor decenii drept dirijorul - fondator al Corului Naţional de Cameră "Madrigal", în 1963.
Marin Constantin, născut pe 27 februarie 1925, la Urleta, judeţul Prahova, este un muzician, compozitor şi dirijor de ansamblu coral român, fondator, dirijor şi director pe viaţă al Corului de cameră Madrigal. El este şi un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian şi baroc, precum şi în muzica tradiţională românească. Activitatea sa a fost apreciată de critici muzicali din întreaga lume, fiind distins cu numeroase premii şi distincţii româneşti şi internaţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
A absolvit Facultatea de Pedagogie Muzicală şi Dirijat Coral a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (1944-1949) şi Facultatea de Pedagogie, Psihologie şi Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1945-1949), sub îndrumarea profesorilor G.G. Antonescu, Mircea Florian, Dimitrie Gusti, Mihail Ralea, Tudor Vianu. În perioada studiilor a fost şi învăţător (1944-1948) la Fundaţia Culturală "Regele Mihai I".
Din 1956 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Între 1976 şi 1994, a condus cursuri internaţionale de dirijat şi interpretare corală în Italia, Elveţia, Columbia, Mexic, Ecuador, Luxemburg, Venezuela, SUA, susţinând şi concerte alături de coruri reprezentative din aceste ţări.
Marin Constantin a ocupat şi funcţiile de director general şi dirijor al Ansamblului Tineretului din România (1951-1974), alături de care a participat la turnee internaţionale, obţinând medalii de aur şi titlul de Artist Emerit, dar şi de director al Departamentului Muzical din Ministerul Culturii (1960-1964) şi director general al Operei Naţionale Bucureşti (1966-1970).
Printre distincţiile cu care a fost recompensat pentru activitatea sa, se numără Medalia UNICEF (1968), Premiul Criticii Muzicale Germane (1971), Una Vita per l'Arte - David Michelangelo d'Oro - Italia (1977), Medaille en Vermeil-Luxemburg (1978), Director de Onoare al Conservatorului de Muzică din Tolima şi Mexico City, din 1975, Ambasador al Bunăvoinţei al UNESCO (1992),
Diploma de Onoare a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1985 - 1993 ), Titlul de "Omul Internaţional al Anului" (1990, 1992, 1994), Diplomă de Onoare a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", Cluj Napoca (1994) şi Ordinul Naţional "Serviciu Credincios" în grad de Mare Ofiţer (2000).
Corul Naţional de Cameră "Madrigal", pe care Marin Constantin l-a înfiinţat, este formaţia profesionistă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Repertoriul corului este vast, de la muzică sacră veche la piese contemporane. Corul Madrigal a fost declarat "bun al patrimoniului universal UNESCO" în 1992, la Paris.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe