Dispute în CNA pe tema Roşia Montană: Mititelu, acuzat de conflict de interese, respinge acuzaţiile

Subiectul unor sesizări legate de reflectarea la TV a referendumului din decembrie privind exploatarea de la Roşia Montană a blocat discuţiile în CNA, după ce Narcisa Iorga l-a acuzat pe Christian Mititelu de conflict de interese, întrucât s-a pronunţat public împotriva proiectului din Apuseni.

Urmărește
727 afișări
Imaginea articolului Dispute în CNA pe tema Roşia Montană: Mititelu, acuzat de conflict de interese, respinge acuzaţiile

Dispute în CNA pe tema Roşia Montană: Mititelu, acuzat de conflict de interese, respinge acuzaţiile

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) are pe ordinea de zi a şedinţei de joi analizarea unor sesizări primite în urma difuzării unor emisiuni pe posturile Antena 3, B1 TV şi Realitatea TV, în zilele de 9 şi 10 decembrie 2012, în care ar fi fost reflectat incorect referendumul local organizat, pe 9 decembrie 2012, în 35 de comune şi oraşe din judeţul Alba, privind proiectul minier de la Roşia Montană şi mineritul din Apuseni.

Discuţiile au fost însă blocate de solicitarea Narcisei Iorga, membru al CNA, care a cerut ca un alt membru al Consiliului, Christian Mititelu, să nu participe la analizarea acestui caz, întrucât este "în conflict de interese".

"Având în vedere că domnul Christian Mititelu este membru CNA şi vicepreşedinte al Alianţei Civice, care s-a pronunţat împotriva acestui proiect, solicit ca domnul Mititelu să nu ia parte la acest punct. Consider că este un conflict de interese. Menţionez că am mai făcut solicitarea asta şi în trecut. Nu este prima oară", a spus Narcisa Iorga.

În schimb, Christian Mititelu a precizat că regretă faptul că şi după raportul MCV se fac "asemenea consideraţii de natură politică". "Eu nu m-am pronunţat împotriva proiectului. Ceea ce am spus în trecut este că mi se pare inadmisibil ca politicienii să facă declaraţii legate de necesitatea sau nenecesitatea exploatării cu cianuri atât timp cât nu există încă o decizie a celor care trebuie să studieze efectele asupra mediului. În privinţa a ceea ce avem noi pe ordinea de zi, noi nu votăm aici dacă să înceapă proiectul de la Roşia Montană. Discutăm ce s-a întâmplat în emisiuni de televiziune, legate de referendumul organizat de autorităţile locale în ziua alegerilor parlamentare", a spus Mititelu.

Totuşi, Narcisa Iorga a insistat, citând un comunicat de presă cu titlul "Noi, viermii - inapţi, inculţi şi ciumpalaci - protestăm", făcut public în 18 ianuarie 2012 şi semnat de mai multe persoane, printre care şi de Christian Mititelu, care se pronunţau astfel împotriva proiectului de la Roşia Montană.

"Documentul la care faceţi referire este semnat de un număr de ong-uri. Eu nu l-am semnat în nume personal, asta a fost poziţia Alianţei Civice. Eu am comunicat-o pentru că sunt mai îndemânatic cu e-mail-urile decât membri mai în vârstă ai Alianţei. Asta e tot. Nu cred că este semnat în calitate de vicepreşedinte. Este transmis în numele Alianţei Civice. Asta e tot", i-a răspuns Christian Mititelu.

Mititelu i-a mai spus Narcisei Iorga că are cu el "o dispută", la care aceasta nu vrea să renunţe. "Eu nu am invocat niciodată diferitele lucruri care s-au spus despre participarea dumneavoastră la diverse campanii, alegeri, şi aşa mai departe. Nu mi-am permis lucrul ăsta, ca să mă iau după zvonuri sau după afirmaţii care se fac, deşi sunt destul de repetate şi ştiţi cum e: când sunt o mie de lucruri care merg într-o direcţie la un moment dat, începi să crezi că trebuie să fie ceva. Deci vă rog foarte mult să nu mai faceţi genul ăsta de solicitări, pentru că, dacă consideraţi că nu trebuie să fiu în acest Consiliu, eu pot să mă retrag din acest Consiliu definitiv. Ca să vă uşurez dumneavoastră sarcina şi ca să puteţi dumneavoastră să trimiteţi dumneavoastră scrisori la Bruxelles, să desfăşuraţi activitatea pe care o desfăşuraţi, de neloialitate", a mai spus Christian Mititelu.

Pe de altă parte, preşedintele CNA, Laura Georgescu, le-a cerut celor doi membri să se rezume la ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului şi să-i lase pe restul membrilor să hotărască dacă există sau nu în acest caz un conflict de interese. "Trebuie să învăţăm să acceptăm că suntem un organism colegial, în care avem dreptul să spunem ceea ce gândim şi trebuie să dezbatem atunci când avem de-a face cu un conflict de interese. Eu nu m-am dat în lături de la acest subiect (...) Haideţi să nu transformăm această ocazie în ceea ce se numeşte o cutumă. Haideţi să reînfiinţăm nu numai instituţia voluntariatului, ci şi a demisiei de onoare, în care eu cred foarte tare şi în care suntem obligaţi să învăţăm să credem, chiar dacă ne convine când e vorba de alţii şi nu ne convine când e vorba de persoana noastră", a spus Georgescu.

Ea a propus ca membrii CNA să voteze dacă Christian Mititelu se poate sau nu pronunţa pe subiectul de pe ordinea de zi cu privire la reflectarea referendumului de la Roşia Montană în audiovizual.

În schimb, Monica Gubernat, un alt membru al CNA, a declarat că şi ea este împotriva proiectului de la Roşia Montană. "Nu am declarat niciodată public, dar o declar acum. Şi eu sunt împotriva proiectului Roşia Montană. Dar bazaţi-vă pe raţiunea mea în aplicarea legii. Iar stările de incompatibilitate le stabileşte Agenţia Naţională de Integritate, din câte ştiu eu", a spus Gubernat.

Pe de altă parte, Viorel Vasile Buda, vicepreşedintele CNA, a spus că acest punct nu se regăseşte pe ordinea de zi a CNA de joi, iar el nu este de acord să participe la un vot privind participarea sau nu a lui Mititelu la discuţii.

Narcisa Iorga a adăugat însă că nu a spus că Mititelu ar fi incompatibil, ci că este în conflict de interese. "Dacă vreţi să vorbim despre incompatibilitate, vă trimit la articolul 12 din Legea audiovizualului, potrivit căruia calitatea de membru al Consiliului este incompatibilă cu funcţiile publice sau private", a spus Narcisa Iorga. "Dacă vreţi să vorbim despre incompatibilitate, pot să fac apel la preşedinte (preşedintele CNA, n.r.) să se sesizeze asupra acestui articol. Legea ANI este ulterioară Legii audiovizualului, care e în vigoare din 2002, din câte ştiu în ce priveşte compatibilitatea membrilor CNA este responsabil Parlamentul, nu ANI", a spus Iorga.

Iorga a mai spus că nu este necesar un vot pentru acest subiect, precizând că, în caz contrar, ea se va retrage. "Nu e normal să supuneţi la vot, pentru că altfel ne întoarcem la majoritatea care poate zdrobi orice", a spus ea.

În schimb, Laura Georgescu a vrut să audă punctele de vedere ale tuturor membrilor CNA cu privire la o eventuală stare de conflict de interese a lui Christian Mititelu.

"În mod vădit, nu s-a discutat despre incompatibilitate. Totuşi pare destul de evident că există un conflict de interese, nu e vorba de nicio culpă interioară sau ruşine. A fost o antepronunţare", a spus Florin Gabrea.

"Nu ştiu dacă noi ne putem pronunţa în acest caz printr-un vot", a spus Lorand Turos.

Valentin Alexandru Jucan a spus că nu crede că este just ca membrii să ia o decizie prin vot în acest caz. "E o decizie care trebuie să aparţină unei singure persoane. Şi e o decizie care ţine de responsabilitate. Da, cred şi eu că este un conflict de interese şi această discuţie am avut-o şi anul trecut", a spus Jucan.

Răsvan Popescu a spus că membrii CNA nu discută proiectul Roşia Montană "pe fond". "Nu stabilim noi dacă e bun sau rău, dacă trebuie să înceapă sau nu trebuie să înceapă. Noi ne pronunţăm pe legea audiovizualului, nu pe alte legi, nu cred că avem calitatea de a scoate dintre noi la o discuţie un coleg", a spus Răsvan Popescu.

La rândul său, Christian Mititelu a luat din nou cuvântul şi a spus că nu este, după părerea sa, niciun conflict de interese. "Eu nu am niciun interes în acest proiect, nu am investit, nu sunt legat de firme care exploatează şi, în orice caz, noi nu discutăm acum, nu votăm, nu luăm decizii legate de proiect, noi luăm decizii legat de ce s-a întâmplat în audiovizualul românesc, cum a fost reflectat un sondaj legat de un referendum. Nu are absolut nicio legătură", i-a spus Mititelu Narcisei Iorga.

Ulterior, Laura Georgescu l-a întrebat pe fostul preşedinte al CNA, Răsvan Popescu, de ce nu au fost puse pe ordinea de zi a şedinţelor CNA sesizările privind referendumul pe tema proiectului minier Roşia Montană.

Răsvan Popescu a spus că nu a ştiut de existenţa acestor sesizări. "Ele au mers pe circuitul stabilit, la secretariatul general, la Direcţia Monitorizare, s-au întocmit rapoarte, s-a cerut punct de vedere la post. Până ieri (miercuri, n.r.), nu venise punct de vedere de la post. Nu au vreo rezoluţie a mea. Am aflat şi eu despre ele odată cu dumneavoastră. Ziua votului am tranşat-o acum două sau trei şedinţe. Dacă ştiam de sesizarea respectivă, aş fi propus să o discutăm şi pe asta, pentru că vizează tot ziua votului", a spus Popescu.

Totodată, Laura Georgescu a spus că pleacă de premisa că fiecare dintre membrii CNA doreşte ca în şedinţa de joi să fie rezolvate sesizările primite pe subiectul referendumului de la Roşia Montană. De asemenea, ea a spus că nu consideră că Mititelu s-ar afla într-un conflict de interese.

"Atâta vreme cât vorbim de un conflict de interese, am declarat public, în 10 ianuarie, că sunt absolventă a unui astfel de curs. Conflict de interese există în secunda în care avem dovada unui prejudiciu material, a unui avantaj. Deci nu putem să îl folosim în această formulare. Există însă o antepronunţare a unui coleg de-al nostru. În următoarea şedinţă va trebui să dezbatem dacă noi înşine respectăm Legea 504/ 2002 şi încercăm să o aplicăm în primul rând corect, articol cu articol. Vă propun pentru astăzi să fim de acord să participăm toţi la acest subiect", a spus Laura Georgescu.

Totuşi, Narcisa Iorga nu a fost de acord. Ulterior, ea şi Valentin Jucan au părăsit sala de şedinţe a CNA, şedinţa fiind suspendată pentru circa 30 de minute.

După reluarea şedinţei, Iorga şi Jucan au revenit în sală, însă Laura Georgescu a făcut o nouă propunere, respectiv amânarea discutării subiectului până în 8 februarie. Propunerea a fost votată cu şapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu şi Răsvan Popescu) şi două "împotrivă" (Narcisa Iorga şi Valentin Jucan).

Şapte persoane purtând veste cu textul "Salvaţi Roşia Montană" şi legate cu lanţuri au protestat, marţi, în faţa clădirii în care se află sediul CNA, reclamând faptul că membrii Consiliului nu au sancţionat Antena 3, B1 şi Realitatea TV, care ar fi dezinformat publicul privind referendumul de la Roşia Montană.

Referendumul local organizat, pe 9 decembrie 2012, în 35 de comune şi oraşe din judeţul Alba, privind proiectul minier de la Roşia Montană şi mineritul din Apuseni a fost invalidat, în condiţiile în care la acesta au participat 43,20 % din cetăţenii cu drept de vot, faţă de 50 la sută plus unu, cât era nevoie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici