Dragomir: Nu sunt tâmpit să rup un contract de 104 milioane euro pentru că nu s-a transmis cu 12 camere

Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, susţine că televiziunile care transmit partidele din Liga I au obligaţia de a transmite unele meciuri cu 12 camere, dar a precizat în acelaşi timp că nu este "tâmpit" să rupă un contract de 104 milioane de euro pentru că nu s-a respectat această condiţie.

Urmărește
636 afișări
Imaginea articolului Dragomir: Nu sunt tâmpit să rup un contract de 104 milioane euro pentru că nu s-a transmis cu 12 camere

Dumitru Dragomir (Imagine: Cosmin Motei/Mediafax Foto)

Dragomir a răspuns astfel unei întrebări primite din partea unui reporter al postului Antena 3 în cadrul conferinţei de marţi. De altfel, timp de câteva minute, preşedintele LPF a avut un dialog cu reporteri ai Antena 3 şi Digi Sport, televiziuni care aparţin Antena TV Group, respectiv RCS&RDS, societăţi deţinătoare ale drepturilor de transmisie a partidelor din Liga I.

În cadrul discuţiilor, reporterul Antena 3 a acuzat faptul că RCS&RDS nu a respectat contractul transmiţând meciuri cu doar şase camere, şi nu cu 12. În acelaşi timp, reporterul Digi Sport a susţinut că Antena 1 nu a respectat o altă clauză a contractului cu LPF privind transmiterea partidelor în format High Definition (HD).

Reprezentantul Antena 3 l-a întrebat pe Dumitru Dragomir dacă transmiterea a meciurilor în 12 camere este o obligaţie contractuală, afirmând că are dovezi conform cărora RCS&RDS a transmis o parte dintre meciuri în şase camere TV şi nu în 12, aşa cum se menţionează în caietul de sarcini.

"Să mă uit în contract şi să văd. Nu ştiu exact ce scrie, să vorbesc cu avocaţii pentru că, să ştiţi, eu nu sunt aşa de deştept cum par la televizor. Noi avem o comisie care monitorizează aceste transmisii, o comisie pe care Liga o plăteşte, nu fac eu asta. Eu ştiu că a venit un avocat de la această comisie şi am semnat trei adrese pe care le-am trimis şi către Antena 1 şi către RCS&RDS, în care se menţiona să se respecte contractul şi să se transmită cu 12 camere. Să întreb comisia în câte camere s-a trasmis. Sau avocatul, să vină avocatul. Nu e o ruşine, pur şi simplu nu mă ocup", a spus Dragomir.

Chemat în sala în care a avut loc conferinţa de presă, avocatul LPF Cătălin Ciubotă a explicat că din informaţiile pe care le are toate clauzele contractuale au fost respectate. "Există o comisie care monitorizează aceste lucruri (n.r. - numărul de camere cu care se transmite un meci). De asemenea, este o comisie de monitorizare din partea Consiliului Concurenţei. Toate clauzele contractuale s-au respectat. S-au trimis 4-5 notificări în decursul executării contractului legat de acest aspect (n.r. - numărul de camere cu care se transmite un meci) şi contractul s-a desfăşurat în condiţii normale. Este un contract privat, în care trustul Antena 1 este parte. A fost notificat în acest sens, trustul ştie cum se execută obligaţiile. În rest, toate celelalte aspecte sunt drepturi ale LPF care, pentru dumneavoastră, sunt opozabile. Adică trebuie să le respectaţi. Dumneavoastră aveţi dreptul să respectaţi confidenţialitatea", a precizat Ciubotă.

Dragomir a intervenit apoi şi l-a întrebat pe reporterul Antena 3 dacă este sigur că RCS&RDS a încălcat prevederea privind numărului de camere. Primind un răspuns afirmativ, oficialul Ligii a menţionat că este gata să îi acţioneze în judecată pe deţinătorii de drepturi. "Dacă aveţi dreptate şi s-a transmis cu mai puţine camere, îi voi da în judecată. Atât pe Antena 1, cât şi pe RCS&RDS. Dar şi comisia care a monitorizat. Pentru că eu, nevasta mea şi familia mea nu avem metode de monitoriza aceste lucruri. Eu plătesc pe cineva să facă asta. Repet, dacă aveţi dreptate, îi dau în judecată, cer daune interese, şi vă dau şi dumneavoastră comision legal pentru acest lucru. Dacă aveţi dreptate, vă voi mulţumi şi vă voi recompensa", a menţionat preşedintele LPF.

Totuşi, Dragomir a adăugat că nu este "tâmpit" să rezilieze un contract dintr-un astfel de motiv. "Dacă ştiam de această treabă (n.r. - transmiterea unor meciuri cu un număr de camere mai mic decât cel prevăzut în contract), bineînţeles că vă luam nişte bani şi vouă (n.r. - Antena 1), cât şi celorlalţi (n.r. - RCS&RDS). Dar nu făceam valuri. Că vă supăram şi nu mai dădeaţi banii cluburilor şi atunci mă dădeau cluburile afară de aici. Ce, eu sunt tâmpit să fac lucruri dintr-astea? Să rup eu contract de 104 milioane de euro că nu s-a transmis cu 12 camere ar fi trebuit să mă interneze la Bălăceanca", a menţionat el.

În acest moment, reporterul Digi Sport l-a chestionat pe Dragomir dacă Antena 1 a respectat clauza privind transmiterea meciurilor în format HD. "Ghici? Nu pot să îţi răspund. Avocaţii se ocupă, nu eu. Eu nu vreau să îi supăr nici pe cei de la Antenă, nici pe cei de la RCS&RDS. Ei au plătit, eu trebuie să îi respect. Degeaba ei caută nod în papură lui Dragomir. Le dau dispoziţie avocaţilor să vă dea toate documentele, iar dacă e vreun document pe care îl ascundem pe ăla îl strâng de gât cu mâna mea. Nu e niciun secret aici. Dau la toată lumea ce vrea, mai puţin ce îmi dă mie galeria", a răspuns Dumitru Dragomir.

Referitor la obligativitatea transmiterii meciurilor în format High Definition, avocatul LPF a afirmat că televiziunile au respectat-o. "Aceste contracte le pot desecretiza numai organele în drept într-un context specific. Ceea ce pot spune din contract este că există pentru anumite opţiuni obligaţia de transmitere în HD, iar pentru alte opţiuni minoritare există obligaţia de transmitere în SD. Obligaţiile s-au respectat. Sigur că trebuie făcute anumite concesii atunci când mijlocele tehnice depăşesc cu mult posibilităţile materiale. S-au încasat sume deosebit de mari care arată valoarea campionatului", a spus avocatul.

Întrebat dacă există o clauză de reziliere în cazul în care un post de televiziune nu transmite în HD un meci, Ciubotă a răspuns: "Există clauze, dar contractul intră sub confidenţialitate. Contractul a fost respectat în integralitatea lui. Această respectare a fost constatată atât de LPF, cât şi de Consiliul Concurenţei care monitorizează atent acest contract".

Rapoartele comisiei de monitorizare a respectării condiţiilor contractuale de către televiziunile care transmit meciurile din Liga I sunt confidenţiale, a afirmat Cătălin Ciubotă. "Rapoarele comisiei (n.r. - de monitorizare) nu sunt publice. Contractele sunt acte private, acte interne ale LPF prin care se urmăresc drepturile pe care le are Liga şi nu obligaţii faţă de terţi. Acele notificări pe care le-am trimis se fac în contextul unei discipline contractuale pentru a readuce aminte părţile de existenţa acestor obligaţii. Ele se fac şi referitor la spoturile publicitare, şi la problema conferinţelor de presă de după meciuri, se fac şi pe alte probleme. Au fost notificări nu pentru nerespectare, ci pentru respectare şi s-au trimis tuturor celor trei societăţi adjudecătoare", a menţionat Ciubotă.

Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, nu a dorit să ofere detalii despre audierea sa la DNA în dosarul în care directorul general al Antena TV Group, George Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantaj. "Nu voi răspunde la întrebări pentru că este o acţiune în desfăşurare şi nu vreau să supăr vreuna dintre cele două televiziuni pentru că am fost şi sunt un om de afaceri care respectă atât pe RCS&RDS, cât şi pe Antena 1. Cu toate că ei se luptă între ei pe mine nu mă interesează, eu am căzut precum musca în lapte şi dacă nu aveam numele de Dragomir nici nu se amplificau aceste lucruri. Aceste televiziuni au ajutat cluburile de fotbal. Iar aceste cluburi au trăit în mare parte din banii din drepturile de televiziune. În proporţie de 99 la sută nu este adevărat ce a apărut în presă, sunt numai minciuni. Aşadar eu am fost la o televiziune şi am spus nişte lucruri care s-au interpretat, aşa că nu mai am căderea să mai continui discuţiile pe această temă", a spus Dragomir.

Oficialul Ligii a ţinut să precizeze că a fost audiat doar o singură dată la DNA în acest dosar. "Am fost o dată la DNA şi nu am voie să discut despre nimic. Deci am fost o dată, nu ce s-a scris. Poate pe alt Dragomir l-au chemat ieri (n.r. - luni) la DNA, dar pe mine nu. Este o mare eroare. Pe mine o singură dată m-au chemat la DNA. Era de ziua mea, pe 30 mai, eram în trening. Le-am cerut scuze că sunt aşa, dar mi-au spus că nu e nicio problemă şi să vin aşa. Am venit în trening pentru că trebuia să mă duc din parc acasă, să mă îmbrac. Dar eu am avut permisiunea să mă duc la DNA în trening. Dar e trening de firmă", a explicat preşedintele.

Întrebat dacă DNA i-a adus la cunoştinţă despre existenţa unui dosar separat pe numele său, Dragomir a negat: "Nu domne, ce aveţi?".

Potrivit DNA, directorul general al Antena TV Group este urmărit penal pentru şantaj, după ce, în perioada 16 aprilie - 24 mai 2013, ar fi constrâns "un administrator al unei societăţi comerciale să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse de învinuit, sub ameninţarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru persoana în cauză"

Dosarul lui Alexandrescu a fost constituit ca urmare a denunţului făcut de administratorul firmei, a precizat DNA.

Sorin Alexandrescu a fost audiat în 30 mai la DNA, procurorii aducându-i la cunoştinţă acuzaţiile şi hotărând reţinerea acestuia şi prezentarea lui la instanţă, cu propunere de arestare preventivă.

La sediul central al DNA a dat declaraţii, în 30 mai, şi preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir. Acesta a spus, la ieşirea din sediul DNA, că între trustul Intact şi RCS&RDS este o luptă "între doi elefanţi", iar el nu a greşit "din punct de vedere legal" cu nimic şi nu a încasat niciun leu.

Directorul general al Antena TV Group, George Sorin Alexandrescu, acuzat de şantaj de către procurorii anticorupţie, a fost reţinut, joi seară, pentru 24 de ore.

Totodată, contractul prin care firma Bodu a lui Dumitru Dragomir a primit 3,5 mil. euro de la RCS&RDS este verificat de procurorii DNA, acesta fiind folosit, în opinia anchetatorilor, de Sorin Alexandrescu, pentru a-l şantaja pe administratorul companiei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Ancheta legată de acest contract se află faza actelor premergătoare, Dragomir nefiind pus sub învinuire, au mai spus sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici