- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (09.04.2016, 15:11)
- Firuta Flutur , Vasile Măgrădean
Video Drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, expus într-o vitrină din sticlă în Cluj-Napoca - VIDEO
Drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu a fost expus, sâmbătă, într-o vitrină din sticlă în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca, în faţa statuii Crăişorului Munţilor, unde va rămâne până în 9 mai.
Urmărește
1559 afișări
Primarul Emil Boc a declarat, sâmbătă, la ceremonia de prezentare a steagului de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, desfăşurată în faţa statuii Crăişorului Munţilor din Piaţa Avram Iancu, că va propune ISJ Cluj ca lecţiile de istorie ale şcolilor să se ţină în faţa steagului.
”Astăzi suntem părtaşi la un moment de istorie, prezentând drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, în faţa statuii Crăişorului Munţilor, din Piaţa Avram Iancu, un loc simbolic al naţiunii române, al transilvănenilor, alături de eroul naţional Avram Iancu şi de ceea ce a reprezentat şi reprezintă pentru fiecare român dezideratul păstrării fiinţei naţionale. Voi propune ISJ Cluj ca lecţiile de istorie ale multor şcoli să se desfăşoare în Piaţa Avram Iancu, în faţa acestui drapel de luptă”, a spus Boc.
Potrivit acestuia, drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, expus într-o vitrină din sticlă în faţa statuii lui Avram Iancu din piaţa care îi poartă numele, va rămâne aici până în data de 9 mai, inclusiv, urmând să fie păzit pe timpul zilei, iar în cursul nopţii va fi păstrat în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
La rândul său, omul de afaceri Adrian Thiess, care a cumpărat steagul, a declarat în cadrul ceremoniei că steagul va fi prezentat în mai multe capitale europene şi nu numai, în condiţiile în care foarte mulţi români în afara graniţelor României care vor dori să îl vadă.
În cadrul ceremoniei a avut loc şi o slujbă religioasă oficiată de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicu iar la final, Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” a interpretat o suită de melodii patriotice, printre care şi ”Marşul lui Avram Iancu”.
Drapelul lui Avram Iancu, care a fost scos la vânzare în luna februarie, la Bucureşti, într-o licitaţie Artmark dedicată lui Corneliu Vadim Tudor, a fost adjudecat cu 105.000 de euro de omul de afaceri Adrian Thiess.
Drapel de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, pictat pe piele, este considerat o raritate absolută, fiind datat jumătatea secolului al XIX-lea. Acesta a fost scos din nou la vânzare la Bucureşti, la casa de licitaţii Artmark, evenimentul având loc la peste doi ani de la conflictul dintre fostul lider al PRM Corneliu Vadim Tudor, decedat în 2015, şi Gheorghe Funar, care şi-au disputat acest steag.
În octombrie 2013, drapelul lui Avram Iancu "făcea faţă conflictelor juridice", care în prezent au încetat.
"Abia acum, în 2016, odată conflictul juridic încetat, îşi joacă adevărata şansă de a intra într-un circuit public, prin intrarea în colecţia unei instituţii culturale de prestigiu sau destinul de a aparţine unui român adevărat, încrezător în recuperarea simbolurilor identităţii naţionale", au explicat reprezentanţii Artmark, pentru MEDIAFAX, în luna ianuarie, când au anunţat că drapelul va fi scos din nou la licitaţie.
Totodată, în octombrie 2013, când a fost scos pentru prima dată la licitaţie de către Artmark, la un preţul de pornire de 10.000 de euro, drapelul lui Avram Iancu a făcut obiectul unei dispute între proprietarul său, Corneliu Vadim Tudor, şi Gheorghe Funar. Funar a spus la momentul respectiv că Vadim Tudor că nu are dreptul să scoată la licitaţie acest drapel, întrucât el ar aparţine PRM, partid căruia ar fi fost dăruit de către o persoană. De asemenea, Funar l-a dat în judecată pe Vadim Tudor, fapt pentru care steagul respectiv a fost retras de Artmark de la licitaţia respectivă.
În 14 septembrie 2015, Corneliu Vadim Tudor a decedat, iar Gheorghe Funar nu s-a mai îndreptat în privinţa steagului lui Avram Iancu şi împotriva moştenitorilor acestuia, fapt pentru care familia lui Vadim Tudor a decis scoaterea la licitaţie a drapelului, după cum au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţi ai Artmark.
Pe de altă parte, în octombrie 2013, Ministerul Culturii, condus la momentul respectiv de ministrul Daniel Barbu a anunţat că ministerul sau o altă instituţie publică ar putea să achiziţioneze acest "preţios obiect", în cazul în care se va confirma că steagul a aparţinut lui Avram Iancu. Această afirmaţie a rămas însă doar la stadiul de intenţie, nefiind demarată nicio procedură din partea Ministerului Culturii pentru achiziţionarea acestui drapel, au spus reprezentanţii Artmark, pentru MEDIAFAX.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump