”Dreptul de a fi uitat”: Google a iniţiat un turneu de reuniuni la nivel european

Gigantul american de internet Google a iniţiat, marţi, un turneu european de reuniuni publice despre "dreptul la uitare" şi eliminarea de link-uri la cerere, în conformitate cu controversata decizie din luna mai a Curţii Europene de Justiţie (CEJ).

Urmărește
168 afișări
Imaginea articolului ”Dreptul de a fi uitat”: Google a iniţiat un turneu de reuniuni la nivel european

”Dreptul de a fi uitat”: Google a iniţiat un turneu de reuniuni la nivel european

Reprezentanţii Google, care, la nivel european, primesc zilnic aproximativ 1.000 de cereri de eliminare din căutări a unor link-uri, au spus că vor să găsească prin intermediul acestor discuţii un echilibru "între dreptul persoanelor la uitare şi dreptul publicului de a fi informat".

Un comitet de zece experţi trebuie să audieze persoane şi organizaţii preselecţionate pe site-ul dedicat acestei iniţiative: https://www.google.com/intl/fr/advisorycouncil.

Turneul de consultări iniţiat de Google a început marţi, la Madrid. Reuniuni consultative vor avea loc şi la Roma (miercuri), Paris (25 septembrie), Varşovia (30 septembrie), Berlin (14 octombrie), Londra (16 octombrie) şi Bruxelles (4 noiembrie), conform site-ului dedicat acestui şir de evenimente,

Din comitetul de experţi fac parte: Luciano Floridi, profesor de filosofie şi etică la Universitatea Oxford, Sylvie Kauffmann, directorul editorial al cotidianului francez Le Monde, Lidia Kolucka-Zuk, directorul executiv al asociaţiei Trust for Civil Society în Europa Centrală şi de Est, Frank La Rue, specialist în drepturile omului, José-Luis Piñar, doctor în drept, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, membru al Parlamentului german şi fost ministru al justiţiei în această ţară, Peggy Valcke, profesor-cercetător la Universitatea KU Leuven din Belgia, Jimmy Wales, fondatorul enciclopediei participative online Wikipedia, Eric Schmidt, preşedintele executiv al Google, şi David C. Drummond, care s-a alăturat Google în 2002 şi este responsabil cu dezvoltarea companiei şi cu chestiunile juridice.

Reprezentanţii Google au anunţat că au fost invadaţi de solicitări de eliminare din căutări a unor link-uri ca urmare a deciziei CEJ. Din mai până pe 18 iulie, Google a primit peste 91.000 de solicitări de ştergere din căutări a 328.000 de linkuri, a declarat un reprezentant al Google.

Din România, Google a primit 932 de cereri de eliminare din căutări a 4.611 linkuri, în baza "dreptului de a fi uitat". Aceste solicitări au fost primite în perioada 29 mai - 30 iunie, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Google România.

Însă, Google a răspuns pozitiv la peste 45.000 de cereri de eliminare din căutări a unor linkuri, în baza "dreptului de a fi uitat", în conformitate cu decizia CEJ.

Potrivit reprezentanţilor companiei, au fost primite solicitări de eliminare din căutări a unor linkuri care vizau informaţii referitoare la caziere judiciare, fotografii care surprindeau persoane în ipostaze jenante, comentarii agasante şi injurii, acuzaţii aduse unor persoane în urmă cu decenii, articole de presă.

Operatorul celui mai utilizat motor de căutare din lume a înfiinţat site-ul şi o comisie de experţi pe 29 mai, pentru a respecta o decizie a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) conform căreia utilizatorii pot cere Google şi altor motoare de căutare pe internet să şteargă din rezultatele căutărilor online unele link-uri către ştiri, decizii judecătoreşti şi alte documente care conţin informaţii inadecvate, irelevante şi care încalcă dreptul la viaţă privată.

Astfel, Google a publicat pe internet un formular care poate fi accesat de orice persoană din Europa care doreşte să solicite eliminarea anumitor rezultate ce apar pe acest motor de căutare.

Compania Google a precizat la momentul respectiv că nu va şterge toate aceste linkuri, ci va analiza fiecare cerere în parte şi va decide în funcţie de relevanţa fiecăreia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici