- Home
- Cultură-Media
- (30.10.2021, 22:30)
- Mara Raducanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
E.S. Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România: ,,Astăzi, Schengen se află într-un proces de reflecţie pentru reconsolidarea frontierelor externe. România este pregătită din punct de vedere tehnic, în aşa fel încât vom face ca ţara să intre în Schengen”
- E.S. Laurence Auer: ,,De fiecare dată când avem şase luni de discuţii despre pandemie, rămânem în urmă cu privire la altceva. Nu este vorba că Franţa doreşte să amâne Schengen în timpul preşedinţiei sale”
- E.S. Laurence Auer: ,,Consider că domeniul securităţii este un domeniu extrem de important în societăţile noastre de astăzi”
- E.S. Laurence Auer: ,,Eu spun mereu, cooperarea poliţienească şi de securitate este prima cooperare dintre Franţa şi România din punct de vedere istoric”
- E.S. Laurence Auer, despre busola strategică: ,,Cred că este despre a pune capăt o dată pentru totdeauna tuturor zvonurilor despre faptul că Ue ar dori să înlocuiască NATO sau că NATO ar fi mai puţin important decât UE”
Urmărește
10239 afișări
Sursa foto: Mediafaxfoto
Invitată în emisiunea InSecuritate, E.S. Laurence Auer a vorbit despre busola strategică a Uniunii Europene, dar şi despre relaţiile româno-franceze, începând de la cele de securitate şi cooperare poliţienească până la cele culturale. Ce spune E.S. Laurence Auer, despre aderarea României în Schengen?
E.S. Laurence Auer: ,,Busola este despre direcţia în care vrem să mergem!”
Care sunt rolurile şi misiunile statelor membre ale Uniunii Europene în acest context al busolei strategice? Există loc pentru NATO în busola strategică? Este busola strategică a UE, un instrument sau este o idee?
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
,,Este un document care trebuie pregătit de Serviciul european pentru acţiune externă, care trebuie prezentat statelor membre pentru dezbatere şi, dacă este posibil, pentru aprobare la Consiliul European din martie 2022, aş spune. Este un document care este foarte important, deoarece este prima dată când vom face o reflecţie a ansamblului... busola este despre direcţia în care vrem să mergem, cum vrem să procedăm şi mai ales cred că este despre a pune capăt o dată pentru totdeauna tuturor zvonurilor despre faptul că Uniunea Europeană ar dori să înlocuiască NATO sau că NATO ar fi mai puţin important decât Uniunea Europeană.
Va fi exact despre documente între busola strategică şi un document care va defini teme importante pentru Europa, precum securitatea cibernetică, dar şi zonele geografice, şi de a vedea că există complementaritate şi chiar poate consolida apărarea în cadrul NATO. Este un document pe care nu l-am văzut încă, astfel încât să nu pot vorbi despre el, dar ştiu că va fi de mare interes pentru Franţa şi România. De la prima discuţie care a avut după pandemie în Consiliul de Miniştri al Apărării al NATO şi al Uniunii Europene, cele două ţări au spus cât de interesate sunt să se gândească la asta împreună. Desigur, Franţa va dori să pună acolo relaţia sa cu restul lumii.
Vom vedea că participarea, de exemplu, la operaţiunea din Mali, Takuba, MINUSMA, securizarea zonelor de conflict vor face parte din busola strategică. Acesta nu este neapărat rolul NATO. NATO este o relaţie care este între parteneri, între aliaţi, cum se spune, şi care prevede o apărare reciprocă. În timp ce Uniunea Europeană, de fapt, va defini mai degrabă cursuri de acţiune cu un domeniu de securitate care este puţin diferit de un domeniu clasic al apărării, deoarece în accepţiunea pe care o avem asupra busolei strategice includem riscuri care sunt riscuri pe care le-am menţionat, de exemplu, securitatea cibernetică.
Armatele, poliţiile, serviciile de informaţii franco-române au o relaţie solidă, foarte puternică. Unde putem vedea dividendele acestor relaţii? Pot fi în domeniul diplomaţiei, al politicii? Schengen, poate?
,,Da, eu spun mereu, cooperarea poliţienească şi de securitate este prima cooperare dintre Franţa şi România din punct de vedere istoric. Deci, trece prin misiuni comune de anchetă, trece prin schimburi de informaţii, în permanenţă, inclusiv pe probleme de apărare şi de securitate, trece prin serviciile de informaţii, trece prin magistraţi. Prin urmare, acest ansamblu de securitate este finalmente unul dintre pilonii prieteniei noastre, ai parteneriatului nostru strategic. Am dezvoltat acţiuni comune, am dezvoltat schimburi cu ofiţeri de legătură ai misiunilor de poliţie din fiecare dintre ţări şi, într-adevăr, acest lucru consolidează componenta Schengen.
Ştiţi că astăzi Schengen se află într-un proces de reflecţie pentru reconsolidarea frontierelor externe şi chestiunea se pune în mod legitim, întrucât au trecut zece ani de când România este pregătită din punct de vedere tehnic, în aşa fel încât vom face ca ţara să intre în Schengen. Prin urmare, aş spune că, în ceea ce priveşte partea franceză, are loc un proces de reflecţie, pentru a gândi simultan consolidarea Schengen şi punerea în aplicare a extinderii. Cred că a fost o schimbare semantică importantă care a fost prezentată de secretarul de stat Clément Beaune în timpul vizitei sale la nivel de ministru, în 14 septembrie şi pe această bază vom construi pregătirea reformei Schengen, care nu este încă pe masă.
Vă reamintesc că, de fiecare dată când avem şase luni de discuţii despre pandemie, rămânem în urmă cu privire la altceva şi deci nu este vorba că Franţa doreşte să amâne Schengen în timpul preşedinţiei sale, ci că avem nevoie de această discuţie care a fost, cred, relativ consensuală”, explică E.S. Laurence Auer.
E.S. Laurence Auer, despre importanţa relaţiilor culturale dintre România şi Franţa: ,,Aş spune că avem o şansă mare în această ţară ... vedeţi, să fiu primită de un jurnalist francofon pentru a mă putea exprima în franceză”
,,Foarte multă importanţă, foarte multe resurse, o mulţime de acţiuni de cooperare pentru a menţine acest bazin extraordinar de parteneriat, de admiraţie reciprocă, de prietenie, de schimburi, fie că vorbim despre lumea filmului ... chiar anul acesta un român a prezidat săptămâna criticii de la Cannes. Este singurul festival de film de la Cannes care are loc la Bucureşti. Dar, avem şi un Goncourt român, de asemenea.
Totodată, există o proximitate foarte mare în materie muzicală, pe care am văzut odată cu numirea noului director artistic al festivalului Enescu, care este un dirijor român. Deci, avem o proximitate care de fiecare dată trebuie să...ca într-o relaţie de cuplu, este o iubire care are mereu nevoie de dovezi şi, în fiecare zi, o echipă care este la ambasadă, la Institutul Francez din România, lucrează la cooperare. Aş spune că avem o şansă mare în această ţară ... vedeţi, să fiu primită de un jurnalist francofon pentru a mă putea exprima în franceză... Vă mulţumesc foarte mult, mulţumesc României, românilor pentru că au iubit limba franceză, cultura franceză şi sunteţi întotdeauna foarte bineveniţi pe acest teren, alături de mine.”
E.S. Laurence Auer: ,,Aş dori să vă felicit pentru că faceţi o emisiune de calitate şi pentru că, într-o lume de ştiri false, este foarte important”
,,Da, cred că programul dumneavoastră InSecuritate este un program excelent, pentru că astăzi apar o mulţime de întrebări în ceea ce priveşte securitatea, inclusiv securitatea cetăţenilor într-un mediu incert şi mi se pare că formula aceasta a dumneavoastră corespunde bine şi noului domeniu al diplomaţiei. Sunt diplomat şi m-am ocupat foarte mult de problemele de apărare. Consider că domeniul securităţii este un domeniu extrem de important în societăţile noastre de astăzi. Şi, în final, aş dori să vă felicit pentru că faceţi o emisiune de calitate şi pentru că este ceva care, într-o lume de ştiri false, este foarte important, aşa că vă mulţumesc foarte mult”, conchide E.S. Laurence Auer ambasadoarea Franţei în România.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Ce ar putea să ia locul terorismului ca ameninţare pentru securitatea Europei? Dr. Ştefan Popescu, analist de politică externă, la ”InSecuritate”: ,,Avem 27 de ani de hemoragie demografică. Vom avea în 2050 două miliarde şi jumătate de africani şi resursele de apă...”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe