- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (22.05.2013, 10:57)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Elena Băsescu: Autorităţile române să elaboreze un cod de conduită pentru mass-media
Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a afirmat în plenul Parlamentului European că autorităţile române trebuie să elaboreze un cod de conduită pentru mass-media, aşa cum a recomandat ultimul raport MCV al Comisiei Europene.
Urmărește
788 afișări
Elena Băsescu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
Ea a luat marţi cuvântul în dezbaterea referitoare la adoptarea rezoluţiei PE privind libertatea mass-media, bazată pe un raport elaborat de europarlamentarul PNL Renate Weber.
Elena Băsescu a arătat că susţine raportul Weber deoarece consideră şi ea că "defăimarea nu ar trebui incriminată în Statele Membre" ale UE, dar şi că trebuie elaborate standarde profesionale şi coduri etice la nivel naţional pentru jurnalişti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
"O mass-media independentă trebuie să fie imparţială şi obiectivă, să respecte viaţa privată a oamenilor şi să facă diferenţa între fapte şi opinii atunci când informează. Salut prevederile raportului conform cărora ar trebui elaborate standarde profesionale şi coduri etice la nivel naţional. Ultimul Raport MCV constată presiunile pe care o parte a mass-mediei le face asupra actului de justiţie în România. De aceea, aş dori să solicit autorităţilor din România să elaboreze un Cod de Conduită aşa cum recomandă ultimul Raport MCV", a afirmat Elena Băsescu.
Ea a mai evidenţiat că trebuie garantată şi independenţa organismelor naţionale de supraveghere ale mass-media pentru a avea o creştere a calităţii actului jurnalistic şi o informare corectă a cetăţenilor.
Parlamentul European a adoptat marţi raportul eurodeputatului PNL Renate Weber privind normele standard pentru asigurarea libertăţii mass-media, printre acestea fiind şi recomandarea ca statele membre UE să adopte legislaţie împotriva infiltrării în redacţii a agenţilor acoperiţi.
Citeşte şi:
Parlamentul European a adoptat raportul eurodeputatului Renate Weber privind libertatea mass-media
De asemenea, raportul Weber cere Comisiei Europene monitorizarea modului în care în statele membre este respectată libertatea presei.
Raportul solicită statelor membre şi UE elaborarea unor proceduri şi mecanisme pentru alegerea şi numirea managerilor din mass-media publice, consiliile de administraţie, consiliile mass-media şi conducerea organismelor de reglementare, având la bază transparenţa, meritele profesionale, experienţa incontestabilă şi care să asigure profesionalism, integritate, independenţă în detrimentul criteriilor politice şi partizane.
De asemenea, raportul Weber mai cere norme care să asigure rezolvarea situaţiilor de conflict de interese, de genul celor rezultate din întrepătrunderea funcţiilor politice cu cele de control asupra unor instituţii mass-media şi, în special, să asigure că proprietarii conglomeratelor media sunt întotdeauna cunoscuţi în mod public, pentru a se evita conflictele de interese.
Comisia Europeană a afirmat, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), publicat pe 30 ianuarie, că au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum şi îndoieli privind eficacitatea supravegherii desfăşurate de CNA, fiind necesară revizuirea normelor pentru garantarea protecţiei instituţiilor.edia sunt întotdeauna cunoscuţi în mod public, pentru a se evita conflictele de interese.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe