- Home
- Cultură-Media
- (28.05.2021, 11:51)
- Mara Raducanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Emil Kirjas, vicepreşedinte al Mişcării Liberale Internaţionale, despre guverne corupte, investiţii periculoase şi jocuri de putere în Balcani
- Emil Kirjas: „E mai simplu să accepţi oferta Chinei sau a Rusiei pentru că nu are nicio legătură cu democraţia”
- Emil Kirjas: „Când controlezi energia, controlezi întreaga economie a unei ţări”
- Emil Kirjas: „Deseori uităm că securitatea nu înseamnă doar armată şi soldaţi. Securitatea înseamnă posibilitatea de a influenţa o întreagă societate”
- Emil Kirjas: ,„Putin e mai popular în Rusia şi în alte ţări din Balcanii Occidentali decât mai mulţi lideri democratici. E înfricoşător! E periculos!”
Urmărește
339 afișări
Emil Kirjas
Invitat în emisiunea ,,InSecuritate”, Emil Kirjas, vicepreşedinte al Mişcării Liberale Internaţionale, vorbeşte – după Ziua Europei, dar înainte de summit-ul NATO din iunie 2021– ce reprezintă Europa fără Balcanii de Vest, dar şi cine vrea rearanjarea graniţelor în regiune.
Acesta explică ce rol poate avea România, dar şi ce întâmplă pe ,,tabla de şah” a lumii atunci când geografia uneşte şi politica desparte.
O discuţie despre guverne corupte, investiţii periculoase şi jocuri de putere în Balcani, într-o lume în care există, cu fiecare zi mai mult, o veritabilă concurenţă globală pentru succes.
Emil Kirjas: ,,Geografia ne uneşte. Acum suntem despărţiţi doar de politică”
„Trebuie să ne gândim că Balcanii Occidentali sunt o parte inseparabilă a Europei. Geografia ne uneşte. Acum suntem despărţiţi doar de politică. Politică, în sensul că, deşi ţările învecinate cu Balcanii Occidentali sunt deja parte UE, sunt influenţate de politica externă şi de securitate comună, iar ţările din Balcanii Occidentali încă aspiră la aderare. Iar asta nu înseamnă aplicarea unor reforme pentru a face transformările sociale interne necesare.
Înseamnă că aceste ţări nu se află sub protecţia UE, fie că vorbim despre mediu, de tehnologie, de economie, sau de vaccinurile antiCOVID. Iar asta înseamnă că rămâne un spaţiu gol în centrul Europei. Deschide posibilitatea prezenţei unor alţi actori.”
Emil Kirjas: „Trebuie să ne gândim cum să ne împărţim resursele!”
Referitor la perioada pandemiei, Emil Kirjas susţine că s-a văzut, mai mult ca oricând, dependenţa de importul de echipament de protecţie din China. Ce spune despre paracetamolul ,,made in China” şi despre ce s-ar întâmpla dacă, într-o zi, s-ar tăia producţia?
„La începutul pandemiei, nu numai că am înţeles că suntem complet dependenţi de importul de echipament de protecţie din China, dar am înţeles că 80% din paracetamolul vândut în Uniunea Europeană e produs în China. Îţi dai seama ce ar însemna să nu ai paracetamol în casă? Îl folosim des. 80% din el e produs în China. Dacă ei taie producţia, ce facem? O să murim din cauza unei simple febre? Deci, desigur că trebuie să ne gândim cum să ne împărţim resursele ca să ne asigurăm că suntem autosustenabili.
În Bruxelles este la modă acum acest subiect, autonomia sustenabilă a Uniunii Europene sau autonomia strategică a UE. Trebuie să găsim o soluţie în care autonomia strategică a uniunii va oferi rezultate mai bune pentru cetăţeni. Cetăţenilor noştri nu le pasă dacă paracetamolul e produs în Spania, în România sau în Suedia, ei vor să ştie că îl vor găsi pe rafturi, că va fi ieftin şi că pastila va fi într-adevăr de paracetamol.”
Emil Kirjas: „Ne aşteaptă o criză economică provocată de pandemie. Şi ştim asta!”
„Ştim în acelaşi timp că o mare parte din banii noştri sunt transferaţi în SUA şi China. Avem o reacţie la faptul că Amazon a câştigat miliarde de euro în urma deciziei guvernelor noastre de a muta cumpărăturile în on-line? Cum se face că le dăm americanilor banii, iar europenii nu au un răspuns? Trebuie să găsim o abordare, altfel vom fi depăşiţi. Nu vorbesc doar de concurenţii majori din est, cum ar fi China şi Rusia. E o concurenţă globală pentru succes. Iar Europa trebuie să fie puternică şi să înţeleagă că, dacă are concurenţi în toate direcţiile, trebuie să stabilească soluţii europene veritabile.”
Emil Kirjas: „Uităm că securitatea nu înseamnă doar armată şi soldaţi”
Emil Kirjas vorbeşte şi despre influenţa şi interesele Chinei şi Rusiei în zona Balcanilor. Cum descrie esenţa relaţiilor pe care aceste două ţări le-au dezvoltat cu Balcanii Occidentali?
Ce dezvăluiri face invitatul lui Bogdan Nicolae despre ofertele ,,tentante” ale Chinei şi Rusiei care vin la pachet cu garanţii împovărătoare despre care spune că nu au nicio legătură cu democraţia şi cu drepturile omului?
„Este adevărat că şi China, şi Rusia au investit multă energie şi efort pentru a-şi mări prezenţa în regiune. Deseori uităm că securitatea nu înseamnă doar armată şi soldaţi. Securitatea înseamnă posibilitatea de a influenţa o întreagă societate. E de multe ori cazul puterii discrete. Asta a făcut Uniunea Europeană, în toată lumea, de-a lungul istoriei. Şi, de asemenea, prin intermediul economiei. Asta fac acum China şi Rusia în zonă. Dar înaintea lor să nu uităm de puternica influenţă a Arabiei Saudite, a Iranului şi a Turciei în această zonă. Să vă amintesc de pregătirea imamilor şi de banii cheltuiţi de Arabia Saudită şi Iran în această regiune? Fie că era Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Serbia, Macedonia...În toată regiunea. Să nu uităm şi de Albania. Am reuşit să-i blocăm acum aproximativ 15 ani, cu eforturi coordonate”, explică Emil Kirjas.
Emil Kirjas: ,,Chinezii au venit cu bani uşor de obţinut, dar cu condiţii oribile!”
„Dacă nu poţi plăti împrumutul, garanţiile sunt împovărătoare. Subjugă pur şi simplu ţări întregi. Balcanii Occidentali nu fac excepţie. Un alt domeniu pe care s-au concentrate este sectorul energiei. Au investit masiv în sectorul energiei, în toată zona, dar mai ales în Serbia. Nu departe de graniţa României, chinezii au investit masiv în minerit. Şi nu uitaţi de Acordul de la Paris, de Green Deal. Dar totuşi sunt investiţi mulţi bani în sectorul energetic. Când controlezi energia, controlezi întreaga economie a unei ţări.”
Emil Kirjas: „România e foarte activă pe flancul estic!”
„Când eram în guvernul Macedoniei am luat mai multe măsuri ca să ne asigurăm că le blocăm impactul. Cu toate acestea, încă n-am terminat. Poate că interesul lor s-a mutat în Orientul Mijlociu şi în războaiele din Libia şi Siria. Dar China şi Rusia sunt foarte prezente. Priviţi în spatele vostru! România e foarte activă pe flancul estic. Putem vorbi despre Summitul B9 de la Bucureşti, care priveşte doar spre Est. Rusia e prezentă şi dincolo, în vest, în Serbia. Dacă ne uităm pe sondajele de opinie despre percepţie, vedem că Putin e mai popular în Rusia şi în alte ţări din Balcanii Occidentali decât mai mulţi lideri democratici. E înfricoşător! E periculos! Şi asta pentru că Rusia face declaraţii uşor de înţeles, care sună minunat în urechile celor din regiune, de susţinere. Şi pare că ei sunt cei care au simpatie şi înţelegere pentru suferinţa populaţiei. China şi-a făcut temele. A investit foarte mult în Serbia şi în alte ţări. De cele mai multe ori, investiţii periculoase. Pur şi simplu caută guverne corupte sau guverne care caută bani obţinuţi uşor şi profită de ocazie”, conchide Emil Kirjas.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe