- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (14.05.2016, 13:36)
- Monica Stoica , Letitia Provian , Lucian Vasilescu , Ecaterina Marinescu
ESCAPE MIND: TOP 3 Muzici, cărţi, filme şi tablouri despre REGALITATE - GALERIE FOTO, VIDEO
Săptămâna asta ne-am scăldat în gesturi nobile de ziua regalităţii româneşti. Cum nu ştiţi nimic de 10 mai? Istoric, era ziua naţională a României, până în 1944. Era ziua în care primul rege Carol I a devenit şeful statului. De aici, nouă, la Mediafax Cultură ne-a venit ideea să vă răsfăţăm Regal.
Urmărește
473 afișări
ESCAPE MIND: TOP 3 Muzici, cărţi, filme şi tablouri despre REGALITATE - - GALERIE FOTO, VIDEO
Muzicile sunt de la Katy Marinescu. Asculţi Coldplay, Vega?
Filme cu Regine şi Prinţese selectate de Monica Stoica. Le-ai văzut?
Cărţi despre regalitate, venite de la Lucian Vasilescu
Tablouri regale, venite de la Letiţia Provian
Muzicile sunt de la Katy Marinescu. Asculţi Coldplay, Vega?
Coldplay - "Viva La Vida"
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
"I used to roll the dice/ Feel the fear in my enemy's eyes/ Listen as the crowd would sing/ Now the old king is dead! Long live the king!"
(şi coverul Lady Gaga)
Sandy Denny - "The King and Queen of England"
"Bring back the king to his throne/ And the smile may return to the queen"
Suzanne Vega - "The Queen and the Soldier"
"The soldier came knocking upon the queen's door/ He said, «I am not fighting for you any more»"
Filmele Regale selectate de Monica Stoica. Ai văzut....Regine şi Prinţese Cool?
Marie Antoinette (2006) Regia: Sofia Coppola. Cu: Kirsten Dunst
Regalitatea e Freak & Roz bombon & Punk Rock
Curtea de la Versailles pare o casă pentru păpuşi Barbie în acest film freak & anacronic. Marchizele, mistresele, ducesele, pudratele, desfrânatele stau ca roiul în jurul Împărătesei Marie Antoinette, copilă de 14 ani. La Palat, prăjiturile sunt înghiţite pantagruelic, cupcakes sunt ornate filigranat, se mai mănâncă struguri cu bobul hipertrof, ananans cât un cap de om, vrejuri de bezele, faguri de trufe. Filmul e cu soundtrack de punk rock, cu converşi pitiţi pe sub rochiile rococo, cu obiecte şi semne din lumea adolescenţilor de azi, care s-au rătăcit, printr-un “pliu” temporal (sau într-un fald de rochie imperială & suprareală), în secolul al XVIII-lea. De pildă, Marie poartă perucă roz, la fel ca hipsteritzele cool & trendy de azi.
Elizabeth (1998) Regia: Shekhar Kapur. Cu: Cate Blanchett
Elizabeth I, Regina Virgină în Anglia Uneltirilor Dark & Malefice
Elizabeth devine regina Angliei la 25 de ani, când, filiformă şi cu zâmbetul volatil ca o zână de Boticelli, pătrunde în ţara devastată de comploturi, perfidii şi război religios între catolici şi protestanţi. Curând, Gloriana îşi va transfigura chipul de copil într-o fizionomie imperială. Devine o mască şi îşi impune un camuflaj psihic ce o metamorfozează în Regină de pe tabla de sah. Amazoanca Elizabeth se schimbă la faţă, capătă un nou spirit, ca într-o eclozare a crisalidei de-un fluture cap-de-mort, în Anglia dark & viciată. Regina Fecioară va rămâne castă, nu se va căsători, va urca în şaua unui cal pur-sânge în bătălie, cu inimă de felină prădalnică şi va conduce Anglia, de la vlădică la opincă. Îşi albeşte chipul cu pomadă, e fantomatică şi statuară, un avatar sanctificat al Femeii ce şi-a depăşit condiţia. Elizabeth e unsul lui Dumnezeu.
Roman Holday / Vacanţă la Roma (1953) Regia: William Wyler. Cu: Gregory Peck, Audrey Hepburn
Audrey Hepburn zâmbind pe-o motocicletă Vespa cu Gregory Peck, în Basmul din Roma
Audrey H. e Prinţesa Anne, răzvrătita ce se strecoară printre “năsucurile de ceară” ale aristocraţilor. Scapă de obligaţiile ei de protocol nobilar, de decorul impozant, de rochiile maiestuoase şi de ritualurile din high society şi se plimbă prin Roma însorită. Între prinţesă şi un jurnalist se va mistui un "coup de foudre" tandru. Jurnalistul goneşte cu ea pe-o Vespa prin Roma, unde mişună oamenii vii, macaronarii, unde sălăşluiesc în vecii vecilor, în contemplaţie, statuile de împăraţi romani. Roma este urbea splendidă, în cetate coexistă contrariile, Roma e imperială & plebeică. Doar finalul filmului nu-i ca-n basme, ci ca-n visele care se spulberă, ca himerele, dimineaţa: Jurnalistul n-o va lua de soţie pe prinţesă, pentru că Anne se trezeşte din reverie, realizează că-i prinţesă şi vrea să-şi respecte obligaţiile de rang.
Cărţi despre regalitate, venite de la Lucian Vasilescu
Ion Bulei, „Regina Maria. Puterea amintirii”, Meteor Publishing, 2016
Regina Maria continuă să fie o fascinaţie pentru noi. Ne încântă cu adevărat metamorfoza unei principese pe jumătate englezoaică, pe jumătate rusoaică într-o regină mai româncă decât românii, iubindu-i pe aceştia şi iubindu-le ţara până la a se confunda cu ei şi cu ea.
Vartan Arachelian, „Cartea regelui romantic şi a fiilor fără de ţară”, Editura RAO, 2016
O carte despre aventurile cu puterea ale Regelui Carol al II-lea şi ale fiilor săi, unul dintr-o căsătorie încheiată la Odessa (cu Zizi Lambrino), în vremea primului război mondial, pentru care a şi fost decăzut din drepturi, al doilea din căsătoria legală cu Elena, prinţesă de Grecia. Povestea iubirii romantice a lui Carol al II-lea e bine documentată, cu citate din jurnalul Reginei Maria şi din discursurile unor oameni politici.
Lucian Boia, „Balcic. Micul paradis al României Mari”, Editura Humanitas, 2014
În urma celui de-al doilea Război Balcanic, Balcic-ul a aparţinut României (între 1913-1940). Regina Maria s-a îndrăgostit, pur şi simplu, de acest loc şi a decis să construiască aici o reşedinţă (o vilă, de fapt, nu un castel, cum i se spune) în mijlocul unei minunate grădini pe care a amenajat-o după gustul său. Şi avea gust. Lucrările aveau să fie încheiate la anul 1936. Una peste alta, perioada în care Regina Maria a frecventat Balcic-ul a fost cea mai efervescentă din întreaga istorie a micii localităţi, care era vizitată de toţi marii artişti români ai vremii, ceea ce i-a conferit o încărcătură culturală unică.
Tablouri regale, venite de la Letiţia Provian
Petrus Christus (cca 1420 –1476), „Portretul unei fete” (cca 1470, ulei pe panou de lemn)
Considerat a face parte din fenomenul „Renaşterii nordice”, Petrus Christus se delimitează de fundalul întunecat al picturii flamande, amplasând modelul într-un cadru definit, nou. Portretul de faţă impresionează prin delicateţea şi fragilitatea chipului de un oval perfect al tinerei fete din rândul nobilimii vremii- posibil numită Ana sau Margareta. Se pare că aceasta a fost fiica unui lord englez numit John Talbot, care a ajuns în Bruges cu familia sa pentru a participa la căsătoria lui Charles cel Vitez, Duce de Burgundia, şi a Margaretei de York. De remarcat vestimentaţia tinerei, precum şi accesoriul pus pe cap, ce dă o tentă modernă, avangardistă întregului tablou, astfel de picturi fiind surse de inspiraţie pentru hainele futuriste din filme precum „Star Wars”(prinţesa Leia în versiunea interpretată de Natalie Portman).
Diego Velázquez (1559-1660) „Las Meninas/ Însoţitoarele”(1656, ulei pe pânză)
Impresionantul tablou al pictorului regal al monarhului Spaniei Filip al IV-lea este un teaser vizual, un joc al privirii şi al inteligenţei. Aflat în muzeul Prado din Madrid, amplul tablou (318 x276 cm) acoperă un întreg perete. Pânza o reprezintă pe infanta Margareta Teresa, fiica regelui Filip al IV-lea şi a Marianei de Austria, pe când avea cinci ani, înconjurată de două doamne de onoare („meninas”), de alţi curteni, precum şi de însuşi pictor. Modern este modul în care pictorul îl include pe privitor în scena tabloului printr-un dialog vizual amplu, apelând la tehnica „mise en abyme”. Infanta Margareta priveşte către părinţii săi, cuplul regal, surprins în oglinda din fundalul încăperii. Lângă cei doi regi din exteriorul tabloului se află însuşi privitorul întregii scene, privitorul universal. Cuplul regal deschide uşile palatului în faţa posterităţii, invitând la o scenă de curte din strălucitoarea Spanie a Secolului de Aur. Filosoful francez Michel Foucault i-a acordat un studiu fascinant celebrei picturi.
Thomas Gainsborough (1727-1788), „Ducesa de Beaufort” (cunoscut şi ca „Femeia în albastru”, cca 1780, ulei pe pânză)
Portretul tineri nobile înfăţişată cu estompări tande de culoare conferă sentimentul echilibrului. Senzualitatea este degajată de buzele cărnoase ale femeii, precum şi de postura corpului. Panglica de la gât care se termină într-un crucifix de aur este singurul element de castitate.Tuşe rapide, doar culorile mătăsii albastre vibrează, tenul Ducesei de Beaufort este ivoriu, continuându-se în materialul fluid al rochiei decoltate. Părul şi-l poartă după moda vremii, în stil rococo, pudrat, pe cap purtând o pălărie cu pene extravagante, după moda timpului.
Citeşte şi: Istoria unui nume, istoria unei vieţi. "Războiul Regelui" sau răspunsul lui Mihai I către posteritate. Imagini, în PREMIERĂ - GALERIE FOTO
Citeşte şi: ZIUA REGALITĂŢII. Aproximativ 5.000 de persoane, dintre care 3.000 invitaţi, la Castelul Peleş - VIDEO
Citeşte şi: Principesa Margareta, mesaj de Ziua Regalităţii: "Regii au contribuit la crearea României moderne" - VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe