EXCLUSIV: RCS & RDS a pus garanţii de 1,15 miliarde euro pentru împrumuturi de 750 de milioane euro

RCS&RDS a pus garanţii de 1,15 miliarde euro, constând în acţiunile proprii şi la filialele din străinătate, imobile, reţele şi echipamente, conturi bancare şi contracte, pentru împrumuturi de 750 de milioane euro atrase recent, din care 450 de milioane euro reprezintă o emisiune de obligaţiuni.

Urmărește
1277 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: RCS & RDS a pus garanţii de 1,15 miliarde euro pentru împrumuturi de 750 de milioane euro

EXCLUSIV: RCS & RDS a pus garanţii de 1,15 miliarde euro pentru împrumuturi de 750 de milioane euro

Compania de servicii TV şi telecom, deţinută de omul de afaceri Zoltan Teszari, a refinanţat mai multe împrumuturi şi linii de credit printr-o emisiune de obligaţiuni pe şapte ani, în valoare de 450 de milioane euro, cu un randament de 7,5%, precum şi cu două credite, unul de 250 de milioane de euro scadent în 2018 şi o linie de capital de lucru de 50 de milioane euro.

Emitentul obligaţiunilor are opţiunea să ceară rambursarea anticipată după trei ani, au declarat surse bancare pentru MEDIAFAX.

Wilmington Trust (SUA) a fost ales agent de garanţii al structurii de finanţare, care s-a realizat sub forma unui Intercreditor Agreement (contract între creditori). Wilmington Trust este creditorul ipotecar care girează îndeplinirea la termen şi în conformitate cu prevederile contractuale ale tuturor obligaţiilor născute din contractele de împrumut.

Creditele au fost sindicalizate de Citibank şi ING, dar în final participă mai multe bănci care au creditat de-a lungul timpului de grupul RCS&RDS, au menţionat sursele.

Compania a pus sub ipotecă 96,22% din acţiunile RCS & RDS, 100% din acţiunile Digi Czech Republic Sro, 100% din acţiunile Digi Tavkozlesi es Szolgaltato Korlatolt Felelossegu Tarsasag şi 78,49% din acţiunile Digi Spain Telecom SLU.

Pe lângă acţiuni, RCS & RDS a pus în garanţie conturile bancare, creanţele comerciale, inclusiv contractele cu abonaţii şi contractele intragrup, drepturile de proprietate intelectuală, reţelele şi echipamentele, stocurile şi alte produse.

De asemenea, compania a pus în garanţie sumele din mai multe conturi deschise la Alpha Bank, BCR, BRD -Groupe Societe Geneale, Banca Transilvania şi 46 de conturi colectoare deschise la CEC Bank.

În luna mai, acţionarii RCS&RDS au aprobat contractarea de finanţări în valoare totală de până la 800 milioane de euro (sau echivalentul în orice altă monedă), pentru o perioadă ce nu va depăşi 10 ani.

Fondurile sunt utilizate pentru restructurarea parţială sau totală a tuturor angajamentelor de finanţare actuale ale operatorului telecom, potrivit hotărârii acţionarilor.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Cable Communications Systems Olanda deţine 88,54% din acţiunile RCS&RDS, iar un pachet de 7,83% este deţinut chiar de companie. Cable Communications Systems este controlată de RCS Management, unde Zoltan Teszari deţine aproape 60% din capital.

La începutul anului 2011, RCS&RDS a încheiat recent două acorduri de finanţare, un credit sindicalizat de tip forward start de 206 milioane de dolari pentru plata unor împrumuturi scadente şi un credit sindicalizat în valoare de 125 milioane euro.

La primul credit au participat ING Bank NV, Unicredit Bank Austria AG, Raiffeisen Bank International AG, Royal Bank of Scotland NV şi BRD- Groupe Société Générale, în calitate de aranjori mandatari principali, respectiv ING Bank NV în calitate de agent de credit şi co-ordonator şi agent pentru garanţii.

În cazul creditului de 125 de milioane de euro, sindicalizarea a fost realizată de Fortis Bank SA/NV Bruxelles Sucursala Bucureşti, Royal Bank of Scotland PLC şi Unicredit Ţiriac Bank în calitate de aranjori mandataţi principali, respectiv Unicredit Bank AG, sucursala Londra, în calitate de agent de credit şi Unicredit Ţiriac Bank în calitate de agent pentru garanţii.

Potrivit Ziarului Financiar, RCS&RDS, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de servicii TV şi comunicaţii din regiune şi în acelaşi timp una dintre cele mai opace companii locale - care comunică rareori date privind evoluţia businessului propriu, a avut în perioada de un an încheiată în iunie 2013 venituri totale de 629 milioane de euro - ceea ce înseamnă că operatorul a avut venituri de aproape 200 milioane de euro de la operaţiunile din afara României.

Datele au fost publicate în premieră în prospectul emisiunii de obligaţiuni derulate de RCS&RDS în luna octombrie, prin care operatorul a împrumutat 450 milioane de euro, cu o maturitate de şapte ani, şi sunt citate de publicaţia Euroweek.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici