- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.05.2013, 15:53)
- Departamentul Life
Expoziţia "Casele de vis ale Reginei Maria - Castelul Balcic", la Castelul Peleş. Printre exponate, caseta care a adăpostit inima reginei Maria
Expoziţia temporară "Casele de vis ale Reginei Maria - Castelul Balcic", în cadrul căreia este prezentată şi caseta care a adăpostit inima reginei Maria, a fost deschisă sâmbătă la Castelul Peleş şi va putea fi vizitată până pe 18 august, potrivit site-ului Ministerului Culturii.
Urmărește
493 afișări
Expoziţia "Casele de vis ale Reginei Maria - Castelul Balcic", la Castelul Peleş. Printre exponate, caseta care a adăpostit inima reginei Maria
Caseta care a adăpostit inima reginei Maria, confecţionată de Pierre Henri Emile Froment-Meurice, din argint aurit, email, diamante, smaralde şi rubine, va putea fi admirată în cadrul expoziţiei deschise la Sinaia. Aceasta va fi completată de peste 100 de piese din tezaurul Muzeului Naţional Peleş.
De asemenea, în expoziţie va fi prezentat un catalog de peste 130 de pagini publicat într-un tiraj limitat, care oferă detalii despre domeniul regal de la Balcic, alături de un album foto cu imagini inedite din arhiva muzeului, care nu au mai fost publicate până în prezent.
Caseta din argint în care a fost păstrată timp de câteva decenii inima reginei Maria a fost depusă, conform dorinţei sale, în Capela Stella Maris din Balcic, în anul 1938.
Pe 8 septembrie 1940, după ce România cedează Bulgariei Cadrilaterul, caseta cu inima Reginei Maria este preluată de administratorul Castelului Bran şi este adusă în ţară şi depusă în biserica din lemn a castelului, iar în 1941 a fost aşezată într-o criptă special amenajată în stânca muntelui Măgura Branului, lângă spitalul de campanie nou înfiinţat de principesa Ileana, fiica reginei, aşezământ numit "Inima Reginei".
După încheierea celui de-al doilea război mondial, în anul 1947 a fost construită la Bran biserica numită "Inima Reginei Maria", în care urma să fie depusă caseta din argint cu inima Reginei, dar acest fapt nu s-a realizat în condiţiile în care monarhia a fost înlăturată.
În anul 1968, în prezenţa mai multor reprezentanţi ai regimului comunist, au fost sparte cu o rangă grilajul criptei din munte şi urna din marmură, iar caseta cu inima reginei a fost depusă în casa de bani a Muzeului Bran. În 1971, caseta a fost transferată la Muzeul Naţional de Istorie a României. Caseta din argint a fost expusă, dar nu şi inima, care s-ar afla în subsolul muzeului.
Mai multe informaţii privind expoziţia deschisă la Castelul Peleş pot fi găsite pe site-ul http://peles.ro/casele-de-vis-ale-reginei-maria-balcic/.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ea este Mihaela, tânăra de 23 de ani care a murit cu tatăl ei, după ce a plonjat cu mașina în apele înghețate ale râului Olt 😢
CANCAN.RO
Caz RARISIM în Italia. Ce moștenire i-a lăsat o pensionară de 84 de ani, badantei care a îngrijit-o în ultimii ani din viață
GANDUL.RO
Aproape 40% din PENSII au fost CALCULATE GREȘIT! Un expert evidențiază problemele și spune ce TREBUIE FĂCUT
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe