Video Expoziţie 3D la Muzeul de Istorie din Cluj: Vizitatorii se pot plimba virtual prin Roma antică şi Sarmizegetusa - GALERIE FOTO, VIDEO

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca a inaugurat, joi, prima expoziţie internaţională din România, în cadrul căreia vizitatorii pot efectua o plimbare virtuală prin Roma antică şi prin capitala provinciei romane Dacia, Sarmizegetusa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
1620 afișări

GALERIE FOTO 

Directorul Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca, Carmen Ciongradi, a declarat, joi, la inaugurarea expoziţiei virtuale „3D Roma – Sarmizegetusa – Turn On the history”, că expoziţia este o nouă modalitate atractivă de a descoperi şi învăţa istoria şi constituie o invitaţie la o călătorie în timp şi spaţiu.

„MNIT a deschis expoziţia internaţională virtuală <<3D Roma-Sarmizegetusa - Turn On the History>>, care este o nouă modalitate atractivă de a descoperi şi învăţa istoria şi constituie, atât pentru cei tineri, cât şi pentru cei pasionaţi de istorie şi arhitectură, o invitaţie la o călătorie în timp şi spaţiu. Expoziţia reprezintă un concept modern de expoziţie interactivă pentru public, fiind prima expoziţie internaţională de acest gen din România ce prezintă elemente din cultura antichităţii clasice romane. Vizitatorii au posibilitatea de a se plimba virtual prin Roma antică şi să vadă Forul Păcii şi Forul lui Augustus, dar şi prin capitala provinciei romane Dacia, Sarmizegetusa, unde pot vedea cum arătau Templul Mare şi sediul guvernatorului financiar din Dacia”, a spus Ciongradi.

Potrivit acesteia, reconstituirile 3D au fost realizate de echipa MNIT în parteneriat cu Istituto per le Tecnologie Applicate ai Beni Culturali din Roma, piesele arheologice după care s-au realizat modelele 3D fiind puse la dispoziţie de Muzeul Mercati di Traiano - Museo dei Fori Imperiali din Roma, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

„Expoziţia reprezintă un concept unic, care combină artefacte reale, ce vor putea fi descoperite de vizitatori în spaţiul expoziţional, cu restaurarea digitală 3D a acestora. Vizitatorii vor avea posibilitatea să manipuleze virtual obiectele descoperite de arheologi în siturile romane. Ne propunem ca în următorii doi ani Sarmizegetusa romană să devină primul oraş din România reconstituit 3D”, a precizat directorul MNIT.

Emanuel Demetrescu, reprezentant al Istituto per le Tecnologie Applicate ai Beni Culturali din Roma, a declarat la rândul său că specialiştii care au realizat expoziţia virtuală au lucrat pe baze ştiinţifice, „reconstituirile folosind informaţii arheologice”.

Pentru realizarea ridicărilor 3D de la Sarmizegetusa s-au folosit drone, dar şi aparatură de scanare geo-magnetică.

Informaţiile sunt oferite în limbile română şi engleză, iar utilizatorii de smartphone-uri pot descărca o aplicaţie şi pot utiliza un QR code pentru a vizita expoziţia.

Expoziţia va fi deschisă până în 30 septembrie, biletul de intrare costând 3 lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici