- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.01.2013, 13:32)
- Alina Dan - Mediafax
Expoziţie de pictură rusă din patrimoniul MNAR, deschisă până pe 28 aprilie
Expoziţia "Între Est şi Vest. Pictură rusă din patrimoniul MNAR, secolele XVI - XX", deschisă la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) din Bucureşti până pe 28 aprilie, oferă publicului, după 20 de ani, şansa de a reîntâlni 59 de lucrări din arta rusă.
Urmărește
370 afișări
Expoziţie de pictură rusă din patrimoniul MNAR, deschisă până pe 28 aprilie (Imagine: Diana Zaharia/Mediafax Foto Arhiva)
Expoziţia "Între Est şi Vest. Pictură rusă din patrimoniul MNAR, secolele XVI - XX", care va fi găzduită în Sălile Kretzulescu ale MNAR, până pe 28 aprilie, readuce în atenţia publicului un patrimoniu valoros, mai puţin cunoscut, dar conservat şi restaurat cu grijă pe parcursul ultimelor două decenii.
Este vorba despre 31 de icoane şi 28 de picturi din colecţiile Secţiei de Artă Europeană şi Decorativă a muzeului - creaţii semnificative pentru intervalul cronologic dintre secolele XVI-XX.
Selecţia lucrărilor ilustrează, prin câteva exemple reprezentative, evoluţia unei şcoli de pictură care a început sub semnul artei bizantine, a continuat sub influenţa celei occidentale, ajungând la începutul secolului al XX-lea să contribuie la schimbarea profundă a artei europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Situația de pe frontul din Ucraina se deteriorează. Ce îi cere viitoarea Administrație Trump lui Zelenski
-
USR cere numirea unui nou Avocat al Poporului: am devenit ţara mandatelor expirate ocupate abuziv
-
A greşit Zelenski că nu a acceptat propunerile Franţei şi ale SUA de la finalul anului 2022 şi din vara lui 2023, pentru un acord de încetare a focului?
-
Incendiile din California pun sub semnul întrebării organizarea Jocurilor Olimpice din 2028 la LA
Icoanele prezente în expoziţie, precum "Arhanghelul Gavril" (sec. XVI, şcoala din Novgorod), sunt exemple strălucite ale stilului inconfundabil al iconarilor ruşi, care evoluează de la fidelitatea faţă de arta bizantină spre o mai mare fluiditate a desenului şi o cromatică vie şi strălucitoare.
Marcată până spre sfârşitul secolului al XIX-lea de influenţa unor pictori precum Teofan Grecul şi Andrei Rubliov, pictura rusă îmbină vechiile tradiţii cu influenţe europene occidentale, atingând un mare rafinament tehnic.
Reformele impuse de Petru cel Mare în secolul al XVIII-lea declanşează modernizarea Rusiei, dar şi declinul stilisticii bizantine a artei icoanelor. Efectele în domeniul artei se manifestă prin înfiinţarea şcolii ruse de pictură pe şevalet şi constituirea primelor colecţii de artă occidentală. Noua generaţie de pictori ruşi aduce, în secolul al XIX-lea, sincronizarea artei ruse cu mişcările şi curentele artistice europene. Ei observă şi redau cât mai fidel, în stil realist, natura Rusiei şi înfăţişarea oamenilor simpli din popor ("Toamnă pe Volga" de Konstantin Ivanovici Gorbatov, "Peisaj cu personaje" de Ilia Efimovici Repin, "Interior caucazian" de N. Şacilov), inspirându-se din literatură, din tradiţiile şi obiceiurile populare în încercarea de a ilustra specificul "sufletului rus" ("Dans rusesc", de Filip Andreevici Maliavin).
Citește pe alephnews.ro: Calendarul alegerilor prezidențiale. Ce decizii ia Guvernul Ciolacu 2.0 săptămâna aceasta
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Scandal monstru după finala Casa iubirii: Acuzații de blat pentru Kanal D: V-ați bătut joc
CANCAN.RO
Cât a plătit un turist român pentru intrarea într-un aquapark cu apă termală, aflat la 20 km de granița României, după aderarea la Spațiul Schengen
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe