- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.05.2015, 16:22)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Festivalul de Teatru de la Sibiu: O călătorie în jurul lumii prin 427 de evenimente, în 67 de spaţii
Festivalul de Teatru de la Sibiu 2015, care se va desfăşura între 12 şi 21 iunie, propune o călătorie în jurul lumii prin intermediul a 427 de evenimente din 70 de ţări, semnate de personalităţi ca Eimuntas Nekrosius, Klaus Maria Brandauer, Silviu Purcărete şi Radu Afrim şi jucate în 67 de spaţii.
Urmărește
307 afișări
Festivalul de Teatru de la Sibiu: O călătorie în jurul lumii prin 427 de evenimente, în 67 de spaţii
Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, a anunţat, miercuri, la o conferinţă de presă care a avut loc la Sala Elvira Popescu de la Institutul Francez din Bucureşti, programul celei de-a 22-a ediţii a evenimentului.
"Chiar dacă anul trecut spuneam că nu va putea să mai crească Festivalul, iată că, faţă de 385 de evenimente anul trecut, am ajuns la 427. Am mai construit două spaţii de joc speciale", a declarat Constantin Chiriac.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
La ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu vor avea loc 427 de evenimente din 70 de ţări, în 67 de spaţii de joc, cu un public estimat la 65.000 de spectatori pe zi, după cum a declarat Constantin Chiriac, la conferinţa de presă.
Programul celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu continuă tradiţia unei oferte culturale la cel mai înalt nivel şi propune o călătorie în jurul lumii prin intermediul unora dintre cele mai dinamice companii de teatru, printre acestea numărându-se Deutsches Theater Berlin, Teatrul Naţional din Bruxelles şi Teatr Polski Wroclaw.
De asemenea, Klaus Maria Brandauer, distins cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes ("Mephisto" - 1981), nominalizat la premiile Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar ("Out of Africa" - 1986), va fi prezent la Sibiu cu spectacolul "Ultima bandă a lui Krapp/ Krapp's last Tape", în regia lui Peter Stein, un spectacol ce aduce un omagiu lui Samuel Beckett.
Eimuntas Nekrosius, unul dintre cei mai bine cotaţi regizori ai momentului, revine la Sibiu cu spectacolul "Cartea lui Iov/ Book of Job" al Companiei Meno Fortas Theatre.
De asemenea, Daniel Veronese, una dintre cele mai importante personalităţi teatrale din America de Sud, prezintă în premieră europeană "Despre Lumea Periculoasă a Animalelor - Mieii/ The Lambs", o montare provocatoare prin forţa actorilor într-un mediu auster şi minimalist.
Totodată, Teatrul Naţional din Sibiu îşi întăreşte poziţia de lider prin prezenţa unor producţii semnate de Radu Afrim, Mihai Măniuţiu, Silviu Purcărete, Charles Muller şi Kazuyoshi Kushida.
La Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu vor avea loc atât spectacole outdoor, cât şi indoor, precum şi conferinţe speciale, lansări de carte, expoziţii, proiecţii de filme, ateliere, spectacole lectură, dar şi multe alte evenimente.
De asemenea, Aleea Celebrităţilor se va îmbogăţi, în acest an, cu încă cinci personalităţi, iar Bursa de spectacole va dezvolta un proiect-dialog între toate oraşele candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, în România şi Grecia, alături de experţi din Comisia Europeană, preşedinţie şi ministerele Culturii din România, Grecia şi Republica Moldova.
Totodată, 32 de personalităţi din China vor intra în dialog cu artiştii şi producătorii din România şi din lume.
Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va marca, de asemenea, 10 ani de la înfiinţarea Festivalului SoNoRo printr-un concert cu lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski, Claude Debussy/ Jasha Heifetz, Edward Elgar, Georges Boulanger şi Johannes Brahms.
La conferinţa de presă, a participat şi ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, care a precizat că trebuie găsită o formulă prin care astfel de evenimente să fie susţinute.
"Am ţinut, în mod special, înaintea şedinţei de Guvern, să vin să spun câteva cuvinte de susţinere a acestui festival. În România urmează o perioadă fastă: Festivalul Internaţional de Film de la Cluj, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi, la sfârşitul lui august şi până pe 20 septembrie, Festivalul Internaţional «George Enescu». (...) Noi vorbim foarte mult de patrimoniu în sensul muzeelor, în sensul acelei moşteniri uriaşe pe care România o are, dar mai puţin de aceste instituţii de cultura vie, de patrimoniul imaterial, iar Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu s-a impus. Nu doar sunt 22 de ediţii, dar, aşa cum spuneaţi şi dumneavoastră, el creşte şi se dezvoltă de la an la an, şi cred că şi interesul statului român trebuie să crească pe măsura acestei dimensiuni europene pe care o are acest festival .(...) Cred că ar trebuie găsim o formulă prin care să susţinem, prin bugete multianuale, poate, eforturile organizatorilor, astfel încât să rezolvăm cât se poate, totul să devină predictibil, atunci când nu mai e nevoie de demonstrat", a declarat Ionuţ Vulpescu.
Ministrul Culturii a mai spus că astfel de evenimente, precum Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, "sunt momente care pun România pe harta culturală a Europei şi a lumii".
În acest context, Constantin Chiriac a declarat: "Dimensiunea cultură poată să aducă României nu numai vizibilitatea culturală pe care o merită şi are şi motoarele de dezvoltare în acest sens, dar şi tot ce înseamnă demersul diplomatic şi tehnic".
La conferinţa de presă, a participat şi Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), care a vorbit despre importanţa Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu atât în România, cât şi în întreaga lume.
"Pentru mine, Festivalul Internaţional de la Sibiu şi mai sunt două - trei exemple sunt adevărate ferestre deschise în dublu sens: către lume şi spre România. Sensul real al existenţei Institutului Cultural Român este să promoveze ţara noastră prin creativitate. Este probabil valoarea pentru care eu unul mă bat de ceva vreme, valoarea care este funadamentală nu numai pentru a face o bună imagine ţării, dar este fundamentală pentru existenţa noastră, a românilor, ne caracterizează poate cel mai bine. (...) De aceea, nu continui să mă minunez de reuşita acestui festival şi o fac cu nespusă bucurie, mai ales că începuturile mele au fost, totuşi, în teatru", a declarat Radu Boroianu.
Acesta a vorbit şi despre contactul care se creează, la Sibiu, între oamenii obişnuiţi şi personalităţile din lumea culturală.
"Acest contact extraordinar care se creează, la Sibiu, între oameni obişnuiţi şi mari trupe de teatru, de generaţii diferite de artişti, pe care, bineînţeles, o voce aparte o au şi artiştii din România, nu este decât un simbol pentru ceea ce putem face de acum înainte în ţara noastră", a spus Radu Boroianu.
Accesul publicului la evenimentele programate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se face pe baza tichetelor emise la Agenţia Teatrală din Sibiu, precum şi în reţeaua naţională a magazinelor Domo, Germanos, Orange şi Vodafone, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti sau online, pe www.eventim.ro. Intrarea este liberă pentru evenimentele în aer liber, precum şi la evenimentele speciale (conferinţe speciale, spctacole-lectură şi film).
Programul complet al evenimentelor din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu poate fi consultat pe site-ul www.sibfest.ro.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe