Festivalul George Enescu a început: Printre invitaţi, preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa - FOTO

Festivalul Internaţional "George Enescu" s-a deschis, duminică seară, la Sala Palatului din Bucureşti, printre invitaţi fiind preşedintele Klaus Iohannis, care a venit împreună cu soţia sa, aceasta purtând o rochie lungă, de culoare turcoaz.

Urmărește
4100 afișări
Imaginea articolului Festivalul George Enescu a început: Printre invitaţi, preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa - FOTO

Festivalul George Enescu a început: Printre invitaţi, preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa au ajuns la Sala Palatului cu câteva momente înainte de începerea concertului de deschidere a Festivalului Enescu.

La sosirea preşedintelui, în faţa Sălii Palatului au fost prezente câteva persoane care au huiduit.

Preşedintele a venit împreună cu soţia sa, care purta o rochie lungă, de culoare turcoaz.

La eveniment participă atât politicieni, cât şi persoanlităţi ale vieţii culturale şi ale mediului de afaceri. Printre cei prezenţi se numără ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" s-a deschis cu "Rapsodia Română Nr. 1", de George Enescu, în interpretarea Orchestrei Române de Tineret, formată din cei mai valoroşi tineri muzicieni din România, sub bagheta dirijorului Kristjan Järvi, renumit în întreaga lume pentru repertoriul transcultural.

În continuare, programul serii o va include pe violnista Sarah Chang, despre care The New York Times a scris că "talentul ei este la un nivel atât de înalt, încât nu ne rămâne decât să îl venerăm", pentru a interpreta "Concertul pentru Vioară", de Jean Sibelius, chiar în anul în care se sărbătoresc 150 de ani de la naşterea compozitorului finlandez. După care, va urma celebra "Carmina Burana", de Carl Orff, avându-l în distribuţie pe unul dintre cei mai bine cotaţi contratenori ai momentului, Max Emanuel Cenčić.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" are loc între 30 august şi 20 septembrie, la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, la 134 de ani de la naşterea marelui compozitor român şi 60 de ani de la moartea sa. Festivalul aduce publicului 22 de lucrări de George Enescu în interpretarea unora dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.

Astfel, publicul va putea urmări reprezentaţiile unora dintre cele mai bune orchestre la nivel mondial în acest moment: Royal Concertgebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena şi London Symphony Orchestra, aceasta urmând să concerteze sub bagheta cunoscutului dirijor român Ion Marin şi cu participarea fraţilor Renaud Capuçon (vioară) şi Gautier Capuçon (violoncel).

Aproximativ 2.500 de artişti străini şi 500 de artişti români vor fi prezenţi la Festivalului "George Enescu" 2015, considerat a fi cel mai mare eveniment cultural internaţional organizat de România şi cel mai puternic promotor al creaţiei şi valorilor marelui compozitor român, intrat în patrimoniul mondial, George Enescu. Vor avea loc peste 70 de concerte în săli, precum şi multe alte evenimente în aer liber, timp de 22 de zile.

Premiera absolută este prezenţa în Festivalul Enescu şi în România, după 15 ani de discuţii, a Orchestrei Filarmonicii din Berlin, care va urca pe scena Sălii Palatului pe 3 septembrie, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle O altă orchestră americană de prestigiu vine în premieră în Festival - San Francisco Symphony.

Cea mai bine cotată violonistă la nivel internaţional, Anne-Sophie Mutter, va concerta, de asemenea, în premieră în Festival. Revin Israel Philharmonic Orchestra, care îl va avea la pupitru pe dirijorul Zubin Mehta şi pianiştii Murray Perahia, Fazil Say, Elisabeth Leonskaja, Christian Zacharias, Yuja Wang şi Maria-João Pires.

Ediţia 2015 include şi pe unii dintre cei mai importanţi artişti români ai momentului. Astfel, Orchestra Naţională de Tineret deschide Festivalul, duminică seară, Corul şi orchestra Filarmonicii "George Enescu" prezintă în premieră opera în concert "Wozzeck", de Alban Berg, Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio interpretează Simfonia Nr. 8, de Gustav Mahler, iar dirijorul Tiberiu Soare va dirija un concert de muzică contemporană românească.

Printre cele 22 de lucrări ale compozitorului George Enescu care vor fi interpretate se numără: Simfonia a III-a, în viziunea dirijorului Vasily Petrenko, cu Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, pe 18 septembrie, la Sala Palatului; Balada pentru vioară şi orchestră (1895), cu violonistul David Garrett, celebru pentru că a depăşit recordul mondial la vioară - 13 note pe secundă; Şapte lieduri pe versuri de Clement Marot, în interpretarea sopranei Valentina Naforniţă; Voix de la Nature, interpretată de San Francisco Symphony.

De asemenea, în ediţia 2015, evenimentele tematice din Bucureştiul Creativ pornesc de la compoziţia "Impresii din copilărie", de George Enescu. Au fost încurajate abordările interactive, în care publicul este implicat activ în procesul de descoperire a lui George Enescu şi a muzicii sale prin orice mijloace creative, fiind în acelaşi timp binevenite şi acele proiecte în care publicul este spectator la această descoperire. Pe lângă aceste evenimente tematice, organizate în urma unui apel de proiecte, pe aceeaşi hartă a Bucureştiului transformat de magia Festivalului Enescu intră şi o serie de evenimente care au loc în pieţe, inclusiv Piaţa Festivalului, în galerii de artă, precum şi în alte săli de spectacol.

Piaţa Festivalului, cu acces liber la concerte, se va desfăşura între 10 şi 20 septembrie, iar programul complet se găseşte pe site-ul festivalului.

Totodată, transmisii ale concertelor din weekend, în aer liber, precum şi expoziţii cu istoria Festivalului Enescu şi viaţa lui George Enescu transformă Bulevardul Unirii în "Bulevardul Artelor".

În premieră în Bucureştiul Creativ, publicul se va bucura de Turul Enescu, pietonal sau cu bicicleta, aflând detalii despre viaţa şi opera compozitorului român. Pe traseu se află Academia Română, Palatul Regal, Ateneul Român şi Muzeul "George Enescu".

Mai mult decât atât, coregraful Gigi Căciuleanu sărbătoreşte 50 de ani de carieră pe scena Teatrului Mic, iar, la Teatrul Odeon, este prezentat spectacolul pentru copii "Copilăria lui Enescu".

Numeroase lucrări de artă şi instalaţii inspirate de muzica lui George Enescu vor putea fi admirate în spaţiile verzi de la Ateneu, Sala Palatului, dar şi în alte puncte centrale ale Capitalei, iar Muzeul "George Enescu" prezintă mai multe expoziţii şi evenimente cu informaţii inedite despre marele compozitor.

Programul complet al Bucureştiului Creativ este disponibil pe site-ul festivalului.

Cei care nu pot merge la concertele din sălile de spectacole le pot urmări live, gratuit, pe site-ul Festivalului George Enescu. Mai mult decât atât, în cadrul unui parteneriat cu Grand Digiplex Băneasa, concertele Festivalului Enescu sunt transmise live în mai multe cinematografe din ţară: Timişoara, Cluj, Constanţa, Piteşti şi Braşov.

În plus, timp de trei săptămâni, cel mai important eveniment cultural al anului va fi prezent zilnic, în direct sau înregistrat, în programele TVR şi online, pe tvrplus.ro şi enescu.tvr.ro. Publicul va putea urmări 51 de concerte (dintre cele 55 ale festivalului), peste 3.000 de minute de spectacol fiind difuzate exclusiv online pe site-ul dedicat enescu.tvr.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici