Festivalul Internaţional Shakespeare, la Craiova, între 23 aprilie şi 6 mai

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova se va desfăşura în perioada 23 aprilie - 6 mai, sub genericul "Planeta Shakespeare", potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de organizatori.

Urmărește
367 afișări
Imaginea articolului Festivalul Internaţional Shakespeare, la Craiova, între 23 aprilie şi 6 mai

Festivalul Internaţional Shakespeare, la Craiova, între 23 aprilie şi 6 mai

Cu o binemeritată notorietate naţională şi internaţională, evenimentul este considerat unul dintre cele mai importante festivaluri tematice ale Europei şi printre cele mai importante manifest[ri dedicate lui Shakespeare ale lumii.

Organizat de Teatrul Naţional "Marin Sorescu" şi Fundaţia Shakespeare, cu spijinul Primăriei Municipiului Craiova şi Consiliului Local Municipal, Festivalul Internaţional Shakespeare aduce la Craiova peste 25 de spectacole din 13 ţări, precum Polonia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Africa de Sud, România, Belgia, Franţa, Japonia, Australia, Canada, Brazilia şi SUA.

"Dacă s-a auzit de Craiova în lume, s-a auzit datorită Festivalului Shakespeare. Este brandul care poartă acest oraş peste hotarele culturale ale Europei şi ale întregii lumi", a declarat Alexandru Boureanu, manager al Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova.

Ediţia din acest an, cea de-a XI-a, se va deschide pe 23 aprilie, ziua naşterii şi morţii lui William Shakespeare, cu spectacolul "Poveştile africane ale lui Shakespeare", prezentat de Teatrul Nou din Varşovia (Polonia), în regia lui Krzysztof Warlikowski, unul dintre cei mai apreciaţi regizori europeni, şi se va încheia pe 6 mai, cu spectacolul "Ace şi Opium", în direcţia de scenă a reputatului regizor Robert Lepage, despre care legendarul Peter Brook afirma că este "geniul regiei mondiale contemporane". Spectacolul este prezentat, în afara programului shakesperian, de celebra companie canadiană Ex Machina din Quebec.

Programul festivalului include spectacole de pe întreg mapamondul, printre care "Măsură pentru măsură", o coproducţie a Teatrul Puşkin din Moscova (Rusia) şi Cheek by Jowl din Londra (Marea Britanie), "Furtuna", de la Teatrul Naţional din Nisa (Franţa), în regia Irinei Brook, spectacolul "Romeo şi Julieta", în regia lui Oh Tae Suk, o producţie a Mokwha Repertory Company din Seoul (Coreea de Sud). Din Japonia, Compania Jijosha Yamanote din Tokio prezintă "Furtuna", în regia lui Masahiro Yasuda, din Brazilia, Teatrul Clownii lui Shakespeare din Natal Rio Grande do Norte prezintă "Excelenţa sa, Richard III", în regia lui Gabriel Villela, iar din SUA, Q Brothers şi Teatrul Shakespeare din Chicago vor prezenta spectacolul "Othello Remix".

"Ne bucură faptul că Festivalul Internaţional Shakespeare are un loc important printre manifestările festivaliere din Europa şi din lume şi că, în acest fel, reaşează Craiova şi România pe harta culturală a lumii. Această ediţie, «Planeta Shakespeare», le oferă spectatorilor posibilitatea de a alege din opera shakesperiană ce îi este mai apropiat simţirii", a declarat Emil Boroghină, director fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare.

Festivalului Internaţional Shakespeare a debutat la Craiova în 1994 şi a fost iniţiat de Fundaţia Shakespeare, avându-l ca director fondator pe Emil Boroghină, după modelul marilor festivaluri internaţionale, precum cele din Edinburgh, Tokyo, Ierusalim şi Montreal. Festivalul Shakespeare s-a extins treptat, în timp şi în spaţiu, adresându-se unor categorii din ce în ce mai largi de public, acoperind din ce în ce mai multe zone unde prezintă spectacolele invitate şi proiectând opera marelui Bard în eternitate. Aşadar, titlul ediţiei curente, "Planeta Shakespeare", se înscrie într-o ordine firească, spectacolele aduse în cadrul ediţiei din 2018 reprezentând toate continentele pământului.

Festivalului Internaţional Shakespeare este organizat de Teatrul Naţional "Marin Sorescu" şi Fundaţia Shakespeare, susţinut de Municipiul Craiova prin Consiliul Local Municipal, cofinanţat de Consiliul Judeţean Dolj, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Institutul Cultural Român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici