Festivalul Medieval de la Suceava, desfăşurat în Cetatea de Scaun, restaurată

Cea de-a noua ediţie a Festivalului Medieval de la Suceava, care a fost deschisă oficial vineri seară, se desfăşoară în Cetatea de Scaun, restaurată, în program fiind incluse, între altele, o vânătoare cu şoimi, un concurs de orientare turistică, jocuri şi spectacole cu laser.

Urmărește
1085 afișări
Imaginea articolului Festivalul Medieval de la Suceava, desfăşurat în Cetatea de Scaun, restaurată

Festivalul Medieval de la Suceava, desfăşurat în Cetatea de Scaun, restaurată

Festivalul, care se desfăşoară pe parcursul a trei zile în Cetatea de Scaun a Sucevei, a început, joi după-amiază, cu o paradă cu făclii pe străzile municipiului, care a durat aproape trei ore.

Deschiderea oficială însă a avut loc vineri seară, cu prezentarea ordinelor participante.

Şeful Serviciului de relaţii publice de la Muzeul Bucovinei, George Ostafi, a declarat că Festivalul de Artă Medievală de la Suceava este singurul organizat de un muzeu, ceea ce a permis pregătirea evenimentului ”cu rigoare ştiinţifică”, fiind recreată viaţa medievală din cetate.

Astfel, în cetate va funcţiona o cancelarie domnească, unde vizitatorii pot fi ”împroprietăriţi de domnitorul Moldovei” sau ridicaţi în rang, cu privilegii sau scutiri de obligaţii sau dări, dar pot şi să asiste la discuţii între dregători sau la modul în care se redactează un document medieval. Totodată, în fiecare dimineaţă, în program sunt incluse piese de teatru pentru copii, precum şi un concurs de orientare turistică.

Mai mult, tinerii şi adolescenţii vor putea să încerce să supravieţuiască în cetate, la ”Noaptea supravieţuitorilor cetăţii”, unde opt cupluri de băieţi şi fete vor trece prin probe de îndemânare şi isteţime, iar premiul va fi o replică a celebrei spade a lui Ştefan cel Mare, aflată la muzeul din Istanbul.

Festival mai cuprinde jocuri cu foc, făclii aruncate în aer, dar şi spectacole cu laser, iar noutăţile ediţiei din acest an a evenimentului sunt vânătoarea cu şoimi şi prezentarea păsărilor de pradă, dar şi un grup de menestreli care merg prin cetate cântând şi confecţionând instrumente medievale.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că, de-a lungul timpului, Festivalul de Artă Medievală a ajuns la un nivel la care mulţi nu se aşteptau.

Şi viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi, a precizat că Primăria a fost şi rămâne un partener al festivalului. ”Sprijinim acest festival. E un festival foarte important care se desfăşoară în Cetatea de Scaun a lui Ştefan cel Mare”, a spus Harşovschi.

La festival va fi prezentă, sâmbătă, Corina Creţu, comisar european pentru politici regionale.

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost restaurată printr-un proiect cu finanţare europeană, în valoare de 46,9 milioane de lei. Proiectul a presupus, în principal, stabilizarea versantului de nord şi închiderea cetăţii pe această latură, refacerea unor părţi din cetate, o reţelei de alimentare cu apă şi staţie de epurare, dar şi reabilitarea zonei de protecţie.

Pentru creşterea atractivităţii, în perimetrul Cetăţii de Scaun urmează să fie funcţional un sistem de sunet şi lumini care va proiecta umbre fragmentare de călăreţi, însoţite de zgomot specific, precum şi umbre de gardieni şi zgomote ce imită străjeri în mişcare. Totodată, în cetate va putea fi auzit un fond sonor de slujbă religioasă, urmat de prezentarea de umbre de domniţe cu fundal sonor de vorbe şi râsete.

Pe diverşi pereţi ai cetăţii vor fi proiectate, de asemenea, umbre de cavaleri luptându-se, un călău şi un executat care cere milă, gardieni rostogolind butoaie, un fierar turnând metal, iar în finalul spectacolului fascicule de fum pe care vor fi proiectate raze laser ce redau imaginea lui Ştefan cel Mare.

Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificaţii al Moldovei, fiind edificată în perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375 -1391), primul atestat fiind un document din 10 februarie 1388, emis din "fortul muşatin", care a fost nucleul iniţial al Cetăţii de Scaun.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici