- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (08.10.2015, 10:44)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Festivalul Naţional de Teatru 2015: Expoziţii, conferinţe, dezbateri, lansări de carte şi 98 de reprezentaţii ale spectacolelor
Cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), care va avea loc în perioada 23 octombrie - 1 noiembrie, în Capitală, are o ofertă culturală ce cuprinde 98 de reprezentaţii ale spectacolelor din program şi alte evenimente, precum expoziţii, conferinţe, dezbateri şi lansări de carte.
Urmărește
306 afișări
Festivalul Naţional de Teatru 2015: Expoziţii, conferinţe, dezbateri, lansări de carte şi 98 de reprezentaţii ale spectacolelor (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Au mai rămas două săptămâni până la deschiderea, pe 23 octombrie, a Festivalului Naţional de Teatru. FNT înseamnă posibilitatea oferită publicului de a viziona 44 de spectacole selecţionate din stagiunea 2014 - 2015, trei producţii invitate din străinătate ("Frontul/ Front" - regia Luk Perceval, "War/ Războiul" - regia Vladimir Pankov şi "Tiger", după "Tigrul sibian", de Gianina Cărbunariu, în regia Sofiei Jupither - Suedia), dar şi multe evenimente, informează Uniunea Teatrală din România (UNITER).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Anul acesta, festivalul îşi propune nu doar să fie în strictă actualitate, ci şi să aducă un tribut memoriei teatrului românesc. Astfel, prin cele 10 expoziţii de fotografie şi plastică deschise pe toată perioada evenimentului, publicul va avea ocazia să-şi aducă aminte atât de mari nume ale teatrului, prematur dispărute dintre noi, precum Gina Patrichi, Amza Pellea, Ştefan Iordache, George Constantin şi Gellu Naum, cât şi să se bucure de universul complex, inedit, al unor mari personalităţi ale scenei contemporane. Printre aceste expoziţii se numără o întreagă "Lume" - aşa cum o vede Silviu Purcărete în 70 de fotografii expuse în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti şi desenele lui Horaţiu Mălăele, care va prezenta în spaţiile afine sălii Studio un alt mod de a sintetiza lumea, prin intermediul a 40 de lucrări de grafică şi caricatură - "Graficaturi".
De asemenea, o necesară retrospectivă a expoziţiilor prezentate la Cvadrienala de scenografie şi arhitectură de teatru de la Praga, ediţia 2015, îşi va afla locul, pe toată durata festivalului, în foaierul sălii Studio a Teatrului Odeon. "Rădăcini" şi "Libertate" sunt expoziţii organizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român.
Foaierul Teatrului de Comedie găzduieşte un eveniment expoziţional multimedia - "Comedia Remix" -, despre naşterea şi creşterea acestui teatru ce-a fost şi rămâne un fenomen în mişcarea teatrală românească.
Totodată, expoziţia dedicată sărbătoririi a 25 de ani de FNT "Afişele vremii. Vremea teatrului" cuprinde o selecţie de afişe de festival şi ale spectacolelor prezentate la acest eveniment în perioada 1990 - 2014, care va da viaţă şi culoare Pasajului Universităţii, transformat pe durata festivalului în "Pasajul FNT". Ea va fi completată de o expoziţie virtuală de fotografie de teatru - imagini din spectacolele selecţionate în cele 24 de ediţii, intitulată "25 de ani de FNT. O istorie în imagini", realizată de Mihaela Marin, care va rula atât în Pasajul FNT, în foaierele teatrelor partenere, precum şi pe site-ul www.fnt.ro.
Seria Conferinţelor FNT va fi deschisă de un "Fals proiect de doctorat" - o conferinţă-atelier de rostire a poeziei susţinută de actorul Ion Caramitru.
Festivalul are ca temă o realitate extrem de actuală şi care afectează pe toată lumea, cea a conflictului - care se regăseşte şi în multe dintre spectacolele festivalului. "Război. Conflict. Teatru" este o dezbatere despre cum şi dacă poate teatrul să atenueze diversele forme de violenţă din viaţa noastră de zi cu zi, să readucă armonia între oameni.
UNITER invită la o dezbatere sub titlul "Teatrul Nostru", în care se va discuta despre promovarea spectacolului de teatru în media şi creşterea finanţărilor private pentru teatre. Cu această ocazie, UNITER lansează un nou portal online - mystage.ro -, care îşi propune să fie o rampă centrală de promovare, informare, distribuţie şi finanţare pentru proiectele de teatru românesc.
În colaborare cu Institutul Polonez, festivalul propune conferinţa "Teatrul şi memoria" - 250 de ani de teatru de stat în Polonia, susţinută de dramaturgul şi criticul de teatru Piotr Gruszczyński. Evenimentul va fi urmat de proiecţia filmului "(A)pollonia", de Krzysztof Warlikowski.
Totodată, lansările de carte vor avea o pondere importantă în evenimentele desfăşurate în cele zece zile de festival.
Mai multe informaţii despre evenimentele din FNT şi datele desfăşurării lor pot fi găsite pe www.fnt.ro şi pe pagina de facebook a Festivalului Naţional de Teatru.
Biletele pentru cele 98 de reprezentaţii ale spectacolelor prezentate în cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru au fost puse în vânzare joi, pe platforma online www.mystage.ro şi la casele de bilete ale instituţiilor partenere (Teatrul Naţional "I. L.Caragiale", Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Excelsior, Teatrul Foarte Mic), odată cu deschiderea acestora.
În premieră pentru Festivalul Naţional de Teatru, biletele vor putea fi achiziţionate online, prin mystage.ro - prima platformă de bilete dedicată exclusiv spectacolului de teatru din România. Platforma este accesibilă şi de pe orice dispozitiv mobil şi astfel oricine va putea cumpăra foarte uşor bilete pentru toate reprezentaţiile festivalului.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe