Filmul "La limita de jos a cerului", de Igor Cobileanski, apreciat de The Hollywood Reporter - VIDEO

Filmul "La limita de jos a cerului", de Igor Cobileanski, care rulează în secţiunea East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary (28 iunie - 6 iulie), a fost apreciat de presa de specialitate, fiind considerat de Hollywood Reporter "un studiu de personaj molatec, cu nuanţe de comedie neagră".

Urmărește
798 afișări
Imaginea articolului Filmul "La limita de jos a cerului", de Igor Cobileanski, apreciat de The Hollywood Reporter - VIDEO

Filmul "La limita de jos a cerului", de Igor Cobileanski, apreciat de The Hollywood Reporter

Filmul "La limita de jos a cerului", care rulează cu titlul în limba engleză "The Unsaved", este considerat de The Hollywood Reporter "un studiu de personaj molatec, punctat de momente de comedie neagră, în care, în clasicul stil al noului val românesc, comportamentul rău şi bunele intenţii ale personajelor se transformă încet-încet într-un ştreang în jurul gâtului personajului".

The Hollywood Reporter spune că filmul lui Cobileanski se înscrie în genul cinema-ului de artă şi remarcă imaginea semnată de Oleg Mutu.

Personajul principal al filmului, Viorel (Igor Babiac), este un tânăr de 19 ani care locuieşte cu mama sa văduvă (Angela Ciobanu), care îl ceartă pentru că nu are o slujbă. Ca să nu se plictisească, Viorel îl ajută pe prietenul său Gâscanul (Sergiu Voloc), care vinde marijuana. În timpul acestor activităţi, Viorel o cunoaşte pe Maria (Ela Ionescu).

Hollywood Reporter remarcă faptul că, la un moment dat, ritmul filmului lui Cobileanski aminteşte de "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu. Jocul actorilor este caracterizat de publicaţie, în contextul noului cinema românesc, drept o sumă de interpretări în stilul realist, minimalist.

"La limita de jos a cerului", o coproducţie România-Moldova, rulează în premieră mondială la Festivalul de la Karlovy Vary. Filmului lui Cobileanski i se alătură, în selecţia Festivalului de la Karlovy Vary, scurtmetrajul documentar "După fel şi chip", de Paula Oneţ, care prezintă comunitatea bătrânilor dintr-un sat care are o singură pasiune: aceea de a-şi face fotografii pentru propriile pietre funerare.

De asemenea, producţiile "Pădurea spânzuraţilor", în regia lui Liviu Ciulei, şi "Poziţia copilului", regizat de Călin Peter Netzer, sunt proiectate în secţiunile Out of the Past, respectiv Horizons, la festivalul de film din Cehia.

În deschiderea Festivalului de la Karlovy Vary a rulat filmul "Mood Indigo", o adaptare a romanului lui Boris Vian "Spuma zilelor", semnată de Michel Gondry.

Regizorul de film Igor Cobileanski s-a născut în 1974, la Chişinău. În copilărie a jucat în mai multe filme, printre care "Durerea", realizat după scenariul lui Emil Loteanu. A absolvit Facultatea de Regie şi Film a UNATC Bucureşti, în 1995. A revenit la Chişinău, unde a început să regizeze videoclipuri (şase numai pentru trupa Zdob şi Zdub), spoturi publicitare şi filme documentare ("Murind pentru Madrid", "Răsăritul Bălţilor", "Legendele Tipovei", în intervalul 1999 - 2000). În 2006, a regizat primul său scurtmetraj de ficţiune, "Când se stinge lumina". După acesta au urmat "Saşa, Grişa şi Ion" (2006) şi "(Plictis) şi Inspiraţie" (2007), care au fost selectate la festivaluri internaţionale. Igor Cobileanski a mai regizat lungmetrajul "Tache", cu Mircea Diaconu în rolul principal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici