Filmul "Rock the Casbah" a câştigat trofeul Cinepolitica - VIDEO

Filmul "Rock the Casbah" a câştigat trofeul Cinepolitica, la gala de închidere a festivalului, care a avut loc duminică seară, la Cinema Studio din Bucureşti.

Urmărește
142 afișări
Imaginea articolului Filmul "Rock the Casbah" a câştigat trofeul Cinepolitica - VIDEO

Filmul "Rock the Casbah" a câştigat trofeul Cinepolitica - VIDEO

Ceremonia, prezentată de directorul festivalului, Copel Moscu, a fost urmată de premiera celui mai recent film al lui Robert Redford, "The Company You Keep", informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Trofeul Cinepolitica i-a revenit filmului "Rock the Casbah", o coproducţie Israel-Franţa, regizată de Yariv Horowitz, despre nişte tineri soldaţi care încearcă să-şi găsească puncte de sprijin în haosul care îi înconjoară, în teritoriile ocupate, în 1989. Juriul competiţiei a apreciat "realismul prezentării relaţiilor israeliano-palestiniene din Fâşia Gaza, ce subliniază dramatismul unor atitudini individuale şi colective, precum şi absurditatea conflictelor din acest teritoriu".

Cel mai bun film politic a fost desemnat "Lagărul 14: Zonă de control total/ Camp 14: Total Control Zone" (Germania/ Coreea de Sud), în regia lui Marc Wiese, un uluitor documentar despre un tânăr născut şi crescut într-un lagăr de deţinuţi politici din Coreea de Nord. Distincţia i-a fost acordată "pentru realismul şi răbdarea cu care pătrunde în universul mintal al unui tânăr născut într-un lagăr nord-coreean".

O menţiune specială i-a fost oferită documentarului "Cerberii/ The Gatekeepers", în regia lui Dror Moreh (Israel/ Franţa/ Germania/ Belgia), "pentru caracterul cu totul special al mărturiilor inedite despre lupta împotriva terorismului", potrivit juriului. Nominalizat anul acesta la Oscar, documentarul îi aduce în faţa camerei de filmat, pentru prima dată, pe şase dintre conducătorii Shin Bet, agenţia de securitate internă a Israelului, care fac mărturisiri fără precedent despre conflictul israelo-palestinian.

Juriul Cinepolitica a fost format din Artan Minarolli, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei din Albania, Dieter Wieczorek, critic de film şi director artistic al Signes de Nuit: Festival of Audiovisual and Cinematographic Creation and Documentary Art, Massimiliano Nardulli, selecţioner, director artistic al Brest European Short Film Festival, Vintilă Mihăilescu, antropolog şi profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Bogdan Teodorescu, profesor de marketing politic şi electoral la SNSPA, membru al Asociaţiei Internaţionale a Consultanţilor Politici, şi academicianul Răzvan Theodorescu.

Timp de şase zile, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, Cinepolitica a adus câteva dintre cele mai apreciate filme recente cu tematică politică, în premieră naţională, a generat dezbateri şi discuţii pe teme ca papalitatea, propagandă şi manipulare în filmul românesc.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici