Filmul "Toni Erdmann", filmat în România, a câştigat Lux Film Prize 2016, distincţie acordată de Parlamentul European - VIDEO

"Toni Erdmann", filmul regizoarei Maren Ade, despre reîntâlnirea dintre un tată excentric şi fiica sa în circumstanţe tragicomice, a fost votat de cei 751 de deputaţi europeni drept câştigător al trofeului Lux Film Prize, care a fost înmânat miercuri, de preşedintele Parlamentului European.

Urmărește
571 afișări
Imaginea articolului Filmul "Toni Erdmann", filmat în România, a câştigat Lux Film Prize 2016, distincţie acordată de Parlamentul European - VIDEO

Filmul "Toni Erdmann", filmat în România, a câştigat Lux Film Prize 2016, distincţie acordată de Parlamentul European - VIDEO

Distincţia Lux Film Prize, acordată de Parlamentul European, a fost înmânată regizoarei Maren Ade de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, miercuri, în cadrul unei ceremonii ce s-a desfăşurat în Strasbourg, potrivit luxprize.eu.

Mai multe detalii despre ceremonie, aici

"Toni Erdmann" o coproducţie Germania-Austria-România, regizat de Maren Ade, a fost unul dintre cele trei lungmetraje finaliste care au intrat în cursa pentru Lux Film Prize.

Producţiile au fost proiectate în cadrul Lux Film Days, în perioada octombrie - decembrie 2016, în toate cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene.

Celelalte două filme de pe lista scurtă a Lux Film Prize au fost "A peine j'ouvre les yeux", de Leyla Bouzid, şi "Ma Vie de Courgette" de Claude Barras.

De asemenea, pelicula "Toni Erdmann" a fost recompensată cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiţia oficială a celei de-a 69 ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Pe de altă parte, a fost unul dintre lungmetrajele cele mai apreciate de criticii de film, în cadrul competiţiei oficiale de la Cannes.

Iată un scurt synopsis al filmului:

"Toni Erdmann" spune povestea lui Winfried care o vede rar pe fiica lui, Ines, în permanenţă prinsă cu jobul ei. Profesorul de muzică, rămas brusc fără elevi, se hotărăşte să-i facă o vizită-surpriză. Decizia este problematică, fiindcă Ines, o femeie de carieră sobră, lucrează la un proiect important pe o funcţie de strateg corporatist în Bucureşti. "Schimbarea" geografică nu-i ajută pe cei doi să se înţeleagă mai bine. Lui Winfried, mereu pus pe glume, îi place să-şi enerveze fiica cu farse răsuflate. Micile lui înţepături la adresa vieţii ei marcate de rutină, şedinţe lungi, baruri de hotel şi rapoarte de performanţă sunt şi mai rele. Tatăl şi fiica ajung într-un impas, iar Winfried acceptă să se întoarcă acasă, în Germania. Aici îşi face intrarea epatantul „Toni Erdmann”: alter-ego-ul cu vorbă dulce al lui Winfried. Deghizat cu un costum penibil, o perucă ciudată şi o proteză dentară şi mai ciudată, Toni dă buzna în viaţa profesională a lui Ines şi se dă drept antrenorul de life-coaching al directorului ei. Sub masca lui Toni, Winfried e mai îndrăzneţ şi lipsit de reţineri, dar Ines îi ţine piept. Cu cât mai tare se ciocnesc, cu atât se apropie mai tare. În mijlocul nebuniei, Ines începe să-şi dea seama că tatăl ei cel excentric merită poate, totuşi, un loc în viaţa ei.

Maren Ade, care semnează şi scenariul “Toni Erdmann”, este absolventa Academiei de Film din Munchen. În 2001, pune bazele Komplizen Film împreună cu Janine Jackowski cu care produce filmul său de diplomă “The Forest for the Trees” (2003). Filmul primeşte o serie de distincţii în traseul festivalier, printre care Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Sundance (2005), precum şi o nominalizare la German Film Prize. Următorul lungmetraj semnat de Ade, “Everyone Else”, are premiera mondială în 2009 în Competiţia Oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Maren Ade primeşte Ursul de Argint pentru Cel Mai Bun Film (Marele Premiu al Juriului), în vreme ce Birgit Minichmayr e recompensată cu statueta de argint pentru rolul principal feminin. “Everyone Else” a fost distribuit în peste 25 de ţări şi primeşte 3 nominalizări la German Film Award.

Din distribuţia filmului "Toni Erdmann" fac parte Peter Simonischek şi Sandra Hüller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Pütter, Hadewych Minis, Lucy Russell alături de actorii români Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol şi Victoria Cociaş.

Filmat aproape integral în România în vara anului 2014, "Toni Erdmann" este coprodus de Ada Solomon prin Hi Film Productions.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici