- Home
- Cultură-Media
- BERLIN, (13.12.2015, 10:41)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Filmul "Youth", de Paolo Sorrentino, cu Mădălina Ghenea în distribuţie-marele câştigător la EFA 2015
Lungmetrajul "Tinereţe/ Youth", de Paolo Sorrentino, cu Mădălina Ghenea în distribuţie, a fost marele câştigător la cea de-a 28-a gală a premiilor decernate de Academia de Film Europeană (EFA), organizată sâmbătă seară, la Berlin, potrivit site-ului organizatorilor.
Urmărește
2470 afișări
Mădălina Ghenea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Astfel, lungmetrajul "Youth" s-a impus la trei categorii de premii - "cel mai bun film european", "cel mai bun regizor" (Paolo Sorrentino) şi "cel mai bun actor" (Michael Caine). Această dramă, în care actriţa şi modelul Mădălina Ghenea joacă rolul Miss Universe, a avut premiera la Cannes şi era unul dintre filmele favorite la premiile EFA. Filmul are în centrul său povestea unui dirijor retras din activitate, interpretat de Michael Caine, care meditează asupra dificultăţilor vârstei a treia, în timp ce petrece o vacanţă într-o staţiune de lux din Elveţia, alături de un bun prieten al său, interpretat de Harvey Keitel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
A fost a doua victorie majoră repurtată de Paolo Sorrentino la premiile EFA. Pelicula sa "Marea frumuseţe/ La Grande Bellezza" a dominat gala EFA din 2013, câştigând cinci trofee, inclusiv la categoriile "cel mai bun film", "cel mai bun regizor" şi "cel mai bun actor".
Actorul Michael Caine a fost recompensat şi cu un trofeu onorific pentru întreaga carieră - Honorary Award of the European Film Academy President and Board. În istoria galelor EFA, acest premiu fusese atribuit doar de două ori, cineaştii recompensaţi la ediţiile precedente find Manoel de Oliveira şi Michel Piccoli.
"În 50 de ani nu am câştigat niciodată un premiu cinematografic european, însă în această seară am primit două! Sunt foarte onorat", a declarat starul britanic în discursul său de acceptare a premiului de interpretare. Michael Caine a fost ovaţionat, în picioare, de toţi participanţii la gala de sâmbătă seară, în ambele momente în care starul britanic a urcat pe scenă.
Actriţa Charlotte Rampling a fost o altă vedetă a galei EFA 2015, deoarece a câştigat şi ea tot două premii şi, la rândul ei, a fost ovaţionată îndelung, pentru un discurs emoţionant, în care vedeta a lăudat diversitatea şi multiculturalismul Europei. Charlotte Rampling s-a impus la categoria "cea mai bună actriţă", graţie evoluţiei sale din drama "45 Years", ce prezintă povestea a doi soţi care, în ajunul celei de-a 45-a aniversări a căsătoriei lor, primesc o scrisoare care le schimbă destinele. Actriţa a primit, de asemenea, un trofeu pentru întreaga carieră - European Film Academy Lifetime Achievement Award.
"Gala din această seară îmi confirmă validitatea unui vis pe care l-am avut dintotdeauna. Atunci când eram o actriţă foarte tânără, în Anglia, la începutul anilor '70, am traversat Canalul Mânecii, pentru că doream să îmi unesc forţele cu Europa. Am avut întotdeauna acest sentiment, despre amestecul şi diversitatea şi importanţa a ceea ce este Europa şi am decis că, dacă nu părăsesc Anglia pentru a lucra pe continent, voi rata ceva extrem de vital, voi rata posibilitatea de a împărtăşi diverse lucruri cu diverşi oameni, dacă voi rămâne acolo, în lumea mea mică. L-am cunoscut pe Francois Ozon când aveam 50 de ani şi acel lucru mi-a confirmat acea credinţă interioară pe care o aveam, în căutarea mea de cooperare cu cinematografia europeană. Avem mare nevoie ca Europa să continue să îşi exprime această voce extraordinară pe care o are", a spus celebra actriţă.
EFA l-a premiat pentru realizări deosebite în cinematografia mondială şi pe actorul austriac Christoph Waltz, laurat a două premii Oscar şi unul dintre starurile filmului "Spectre", cel mai recent film din seria "James Bond". Actorul austriac, recompensat de EFA cu trofeul Achievement in World Cinema, a spus că succesul lui se datorează "în procent de 100% norocului".
În timp ce actorii şi cineaştii reprezentativi pentru cinematografia europeană erau premiaţi pentru realizările lor, realităţile politicii europene nu erau nici ele foarte departe, afirmă The Hollywood Reporter. Criza refugiaţilor a reprezentat un subiect de discuţie major al show-ului, care s-a deschis cu celebrul discurs al actorului Charlie Chaplin din filmul "The Great Dictator", susţinut sub forma unui apel la toleranţă şi acceptarea diversităţii.
Regizoarea poloneză Agnieszka Holland, preşedinta comitetului Academiei de Film Europene, a vorbit în termeni duri la creşterea popularităţii mişcărilor de extrema-dreaptă din Europa, care vor impunerea unor noi graniţe in interiorul şi exteriorul Uniunii Europene.
"Am făcut multe filme despre timpurile întunecate din istoria Europei. Nu vreau ca acestea să revină", a spus Agnieszka Holland.
Într-un alt discurs cu tentă politică, actorul german Daniel Bruhl a urcat pe scenă şi a citit o scrisoare prin care cineaştii europeni îşi exprimă sprijinul faţă de regizorul ucrainean Oleg Sentsov, arestat şi încarcerat în Rusia, unde a fost acuzat de terorism, după anexarea Peninsulei Crimeea. După arestarea sa, EFA a cerut în repetate ocazii Moscovei să îl elibereze pe Sentsov.
Lungmetrajul "A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence", regizat de Roy Andersson, partea finală a unei trilogii despre condiţia umană, a fost desemnat cel mai bun film de comedie.
"Amy", o producţie regizată de Asif Kapadia, despre viaţa şi cariera regretatei cântăreţe Amy Winehouse, s-a impus la categoria "cel mai bun documentar", în timp ce Yorgos Lanthimos şi Efthimis Filippou au triumfat la categoria "cel mai bun scenariu" cu producţia cinematografică "The Lobster", o fantezie cu accente comice în care se remarcă actorii Rachel Weisz şi Colin Farrell.
"Song of the Sea", de Tomm Moore, a fost desemnat cel mai bun film de animaţie, iar Premiul Publicului (People's Choice) a revenit peliculei spaniole "Marshland", regizată de Alberto Rodriguez.
Producătorul şi distribuitorul italian Andrea Occhipinti a fost recompensat cu Premiul Eurimages.
Pe scenă a urcat şi actriţa română Ana Ularu, care a înmânat premiul aferent categoriei "cel mai bun scurtmetraj".
România a fost reprezentată şi de filmele "Aferim!", în regia lui Radu Jude, şi "Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, care au fost nominalizate la ediţia din acest an a premiilor Academiei de Film Europene (European Film Awards, EFA), care sunt considerate Oscarurile europene.
Astfel, Radu Jude şi Florin Lazarescu au fost nominalizaţi cu filmul "Aferim!" la categoria "cel mai bun scenariu", iar pelicula "Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, a fost nominalizat la categoria "cel mai bun documentar".
Gala, organizată la Haus der Berliner Festspiele din capitala germană, l-a avut ca prezentator principal pe actorul de comedie Thomas Hermanns.
Premiile EFA sunt considerate Oscarurile europene. Aceste distincţii sunt decernate anual de Academia de Film Europeană celor mai bune producţii cinematografice de pe continent realizate în anul precedent.
Câştigătorii premiilor EFA 2014 au fost desemnaţi pe baza voturilor exprimate de cei peste 3.000 de membri ai Academiei de Film Europene.
Lista completă a câştigătorilor premiilor Academiei de Film Europene pe 2015:
Cel mai bun film european: "Youth", de Paolo Sorrentino
Cea mai bună comedie europeană: "A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence", de Roy Andersson
Cel mai bun regizor european: Paolo Sorrentino pentru "Youth"
Cea mai bună actriţă europeană: Charlotte Rampling pentru rolul din "45 Years"
Cel mai bun actor european: Michael Caine pentru rolul din "Youth"
Cel mai bun scenarist: Yorgos Lanthimos şi Efthimis Filippou pentru "The Lobster"
Premiul Carlo Di Palma pentru cel mai bun director de imagine: Martin Gschlacht pentru "Goodnight Mommy"
Premiul pentru cel mai bun editor de film al anului: Jacek Drosio pentru "Body"
Premiul pentru cel mai bun designer de producţie: Sylvie Olivé pentru "Le Tout nouveau testament"
Premiul pentru cel mai bun design de costume: Sarah Blenkinsop pentru "The Lobster"
Cel mai bun compozitor european: Cat's Eyes pentru "The Duke of Burgundy"
Premiul pentru cel mai bun sunet: Vasco Pimentel şi Miguel Martins pentru "As Mil e uma noites – Vol. I-III"
Descoperirea europeană a anului - premiul FIPRESCI: "Mustang", de Deniz Gamze Ergüven
Premiul pentru cel mai bun documentar european: "Amy", de Asaf Kapadia
Premiul pentru cel mai bun film de animaţie european: "Song of the Sea", de Tomm Moore
Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european: "Picnic", de Jure Pavlović
Premiul Eurimages pentru coproducţie: Andrea Occhipinti
Premiul Academiei de Film Europene pentru întreaga activitate: Charlotte Rampling
Premiul pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale: Christoph Waltz
Premiul onorific: Michael Caine
Premiul publicului pentru cel mai bun film european: "Marshland/ La Isla Minima", de Alberto Rodríguez
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe