- Home
- Cultură-Media
- BRUXELLES, (05.11.2013, 18:33)
- Florin Badescu
Finanţarea cinematografiei: Regizorii europeni fac apel pentru menţinerea regulilor UE
Mai mulţi regizori europeni, printre care belgienii Luc şi Jean-Pierre Dardenne, au cerut luni Comisiei Europene "să îşi revizuiască poziţia" referitoare la noile reguli de finanţare din sectorul cinematografiei de către statele din UE, pe care le consideră un pericol pentru diversitatea culturală.
Urmărește
136 afișări
Pedro Almodovar (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Comisia Europeană trebuie să dea publicităţii, în luna noiembrie, o nouă Comunicare despre cinematografie, care va modifica regulile de teritorialitate ce se aplică în domeniul finanţării filmelor, informează AFP.
În prezent, o regiune/ un stat din UE poate să ajute un film oricare ar fi naţionalitatea sa, cu condiţia ca acesta să fie turnat în mare parte pe teritoriul său. Proiectul propus de Bruxelles prevede să reducă această legătură, în numele regulilor de funcţionare a pieţei interne din cadrul UE.
Fraţii Dardenne şi mai mulţi alţi cineaşti europeni au subliniat într-un comunicat că regulile europene în vigoare din 2001 "au oferit o flexibilitate suficientă" statelor membre, fără să genereze "nicio plângere şi nicio distorsiune" de concurenţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
POT: 125 de parlamentari au semnat pentru suspendarea lui Iohannis
-
Lasconi: Promisiunea lui Ciolacu privind indexarea pensiilor din septembrie, minciună
-
Premierul Poloniei acuză Rusia că a plănuit atacuri teroriste asupra unor companii aeriene din întreaga lume
"Cerem Comisiei şi comisarului însărcinat cu concurenţa, Joaquin Almunia, (...) să îşi revizuiască poziţia, în special în ceea ce ţine de criteriul teritorialităţii", au scris cei 13 cineaşti europeni, printre care se regăsesc nume importante, precum spaniolul Pedro Almodovar, francezul Abdellatif Kechiche, germanul Wim Wenders, britanicul Ken Loach şi danezul Nicolas Refn.
Statele ar trebui să poată "să îşi aleagă mijloacele prin care înţeleg să îşi permită o diversitate culturală înfloritoare" şi "să îşi ducă pe viitor, cu acelaşi succes ca în prezent, propria lor politică culturală în ceea ce priveşte cinematografia şi creaţia audiovizuală", se afirmă în acelaşi document, care a fost semnat şi de regizorii italieni Marco Tullio Giordana, Roberto Ando şi Claudio Giovannesi, de distribuitorul italian Laetitia Antonietti şi de regizorii belgieni Joachim Lafosse şi Lucas Belvaux.
Această luare de poziţie exprimă "o serie de preocupări foarte vii", au subliniat fraţii Dardenne.
Profesioniştii din cinematografia franceză, reuniţi la sfârşitul lunii octombrie la Dijon, au tras şi ei un semnal de alarmă, văzând în acea modificare prevăzută în regulile de teritorialitate "un adevărat pericol" pentru viitorul finanţării filmelor europene.
Dacă aceste reguli noi vor intra în vigoare, "puţin câte puţin, statele nu vor mai avea interesul de a-şi susţine cinematografia", a declarat preşedintele Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa, Frédérique Bredin. "Comisia vrea să facă acelaşi lucru cu excepţia culturală, ea vrea să aplice regulile de liber schimb asupra unei industrii care nu poate să le suporte", a declarat la rândul său delegatul general al ARP (Sindicatul scenariştilor, regizorilor şi producătorilor de film), Florence Gastaud.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk a acuzat Rusia că a planificat o campanie teroristă aeriană „împotriva companiilor aeriene din întreaga lume”
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Eminescu și nevoia de poezie sunt salvarea într-o perioadă de criză contemporană. De ce avem nevoie de poet în epoca haosului digital
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Petre Zaim a murit sub privirea neputincioasă a fiului său, strivit de încărcătura prăbușită de pe o macara 😢
CANCAN.RO
Motivul pentru care unele persoane se simt epuizate, imediat după ce se trezesc, dimineața, potrivit dr. neurochirurg Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:27
Ursula von der Leyen primeşte Premiul Charlemagne pentru serviciile aduse Europei
-
astăzi, 17:22
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1057. ISW: Putin nu va renunţa la obiectivele sale de a ocupa în totalitate Ucraina / Atac masiv cu rachete ruseşti asupra Ucrainei / Avioanele de luptă au fost ridicate de la sol în Polonia