FNT 2015: "Emigranţii" au ajuns la Bucureşti, într-un spectacol despre sclavia propriilor visuri

"Emigranţii" au ajuns, sâmbătă seară, la Festivalul Naţional de Teatru (FNT), prezentând publicului bucureştean un spectacol pe o temă actuală a societăţii româneşti contemporane, sclavia determinată de propriile noastre visuri.

Urmărește
210 afișări
Imaginea articolului FNT 2015: "Emigranţii" au ajuns la Bucureşti, într-un spectacol despre sclavia propriilor visuri

FNT 2015: "Emigranţii" au ajuns la Bucureşti, într-un spectacol despre sclavia propriilor visuri

Doi bărbaţi anonimi, unul manierat şi altul necioplit, o cameră insalubră din subsolul unei clădiri, în care lumina nu intră niciodată, şi un singur vis - al reuşitei într-o societate mai bună - sunt elementele principale ale spectacolului "Emigranţii" de Sławomir Mrożek, în regia lui Tudor Lucanu.

O producţie a Teatrul Naţional Cluj-Napoca, cu Matei Rotaru şi Tudor Lucanu în distribuţie, "Emigranţii" este spectacolul a două singurătăţi care încearcă să înţeleagă de ce au ajuns să trăiască "un prezent falsificat", care nu poate să ducă decât la un "viitor bolnav", după cum spune în timpul spectacolului unul dintre protagonişti.

De altfel, dacă unul dintre personaje încearcă să păstreze o imagine de civilitate - citeşte cărţi şi ascultă muzică clasică -, celălalt a ajuns să trăiască precum o brută - este pe punctul să mănânce o conservă cu mâncare pentru câini şi îi fură celuilalt alimentele pentru a economisi bani în vederea construirii unei case în satul său natal, prin care să stârnească invidia apropiaţilor.

Dar cum "oamenii au întotdeauna nevoie de adevăr", cele două personaje îşi dau seama pe parcursul spectacolului că au devenit sclavii lucrurilor, sclavii viitorului. În acest sens, scena revoltei împotriva tiraniei banului este una semnificativă în "Emigranţii": unul din personaje rupe toţi banii strânşi cu trudă, trecând ulterior printr-o tentativă eşuată de sinucidere. Totul în încercarea de a demonstra că merită să fie liber, că nu este totul pierdut şi că mai poate încă să o ia de la capăt.

Acest dar minunat - acela de a visa, iar prin visarea cu ochii deschişi de a crea universuri noi, mai bune, mai înţelegătoare, mai frumoase, în care noi jucăm rolul principal - este centrul spectacolului "Emigranţii", după cum preciza chiar Tudor Lucanu.

"Menirea visurilor noastre este de a ne da un soi de libertate. Dar aceste visuri mai au şi o capcană în care putem cădea: putem deveni, fără să ne dăm seama, sclavii propriilor noastre vise. În acest moment existenţa noastră capătă valenţe absurde fiindcă libertatea visului devine închisoarea vieţii", spunea Tudor Lucanu despre "Emigranţii", într-o prezentare a acestuia publicată pe site-ul Teatrului Naţional Cluj-Napoca.

Spectacolul, jucat în Sala Mică a Teatrului Naţional Bucureşti, în cadrul FNT 2015, a stârnit ropote de aplauze din partea spectatorilor. Unii dintre aceştia chiar au stat aşezaţi în timpul reprezentaţiei pe ţevi groase de la canalizarea zgomotoasă care, alături de două paturi incomode şi o masă din scândură noduroasă, au completat spaţiul sărăcăcios al spectacolului.

Traducerea piesei "Emigranţii" îi aparţine lui Stan Velea, iar scenografia spectacolului este semnată de Cristian Rusu.

Cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) a fost deschisă, vineri seară, la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB), cu spectacolul "Mein Kampf", în regia lui Alexandru Dabija, o producţie a Teatrului Naţional "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca.

Ediţia din acest an a FNT propune publicului 98 de reprezentaţii, pentru 17 spectacole din Bucureşti, 26 de producţii din ţară şi trei din străinătate.

Producătorii festivalului, desfăşurat până pe 1 noiembrie, sunt Uniunea teatrală din România (UNITER) şi Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti, iar coproducători sunt Primăria Municipiului Bucureşti şi ArCuB - Centrul Cultural al municipiului Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici