FOCUS: "Oscar şi tanti Roz", sau cum o piesă dă soluţia pentru frica de moarte

Oana Pellea a revenit pe scena Teatrului Bulandra, sâmbătă, pentru avanpremiera spectacolului "Oscar şi tanti Roz", în regia lui Chris Simion, şi, ca infirmieră a unor copii muribunzi, reuşeste, prin joacă şi comunicare cu Dumnezeu, să scape lumea de frica de moarte.

Urmărește
281 afișări
Imaginea articolului FOCUS: "Oscar şi tanti Roz", sau cum o piesă dă soluţia pentru frica de moarte

FOCUS: "Oscar şi tanti Roz", sau cum o piesă dă soluţia pentru frica de moarte (Imagine: Cosmin Ardeleanu/Mediafax Foto)

Pellea, în rolul infirmierei tanti Roz, te face să-ţi doreşti să fii copil doar pentru o mângâiere pe frunte din partea ei. Tanti Roz îţi transmite reţeta pentru a scăpa de frica de moarte: curiozitatea de a vedea ce e dincolo.

"Oamenii din ziua de azi nu mai sunt curioşi", îi spune ea copilului Oscar, care mai are doar câteva zile de trăit.

Cu părul vâlvoi, adusă de spate şi cu şosete roz, bombăne printre copii şi oferă semne rare de afecţiune, pentru a nu-şi distruge "reputaţia de luptătoare de wrestling". Astfel, presărând poveşti despre victoriile sale la lupte, cu o vârstă formată din 13 cifre, transformă în joacă până şi dureroasele injecţii.

Replicile sale nu au nimic din superioritatea oamenilor mari atunci când vorbesc copiilor. "Nu se poate! Chiar aşa dobitoci sunt, Oscar, băiete?", spune tanti Roz când află că părinţii băiatului nu cred în Dumnezeu, ci doar în Moş Crăciun.

Oscar, un băieţel de zece ani care suferă de cancer, jucat de Marius Manole, e "timid" la începutul spectacolului, ca orice actor matur care interpretează rolul unui copil maturizat înainte de vreme de suferinţele unei boli incurabile, dar, încetăîncet, începe să strălucească în ipostaza de copil care se joacă de-a omul mare.

Revoltat de laşitatea oamenilor mari, care nu au curajul să îi spună că va muri, şi de cea a părinţilor săi, care pot iubi doar un "Oscar sănătos", dar şi Dumnezeu, pentru că lasă să se întâmple drame ca a lui, Oscar păcăleşte destinul şi trăieşte într-o zi cât alţii în zece ani.

"Tanti Roz, am 32 de ani, sunt pe patul de spital şi am o soţie pe masa de operaţie", îi spune Oscar infirmierei, pe care doreşte să o adopte.

Cristina Casian, cu Bacon al ei, "e tot ars pe spate de parcă e o şuncă prăjită", oferă guri de aer spectatorului, fără de care probabil jumatate din sală ar pleca în hohote de plâns. Greutatea dramei este spartă din când în când de acest ştrengar, care deşi are dureri îngrozitoare îşi face din bandaje înnotătoare şi, ca un peşte balon, pufnind din gura umflată, alunecă pe holurile spitalului. Are o voce de personaj de desene animate, un aparat dentar şi o cutie de carton, în care se ascunde de tanti Roz când trebuie să îi schimbe bandajele.

Bacon face o criză de gelozie când Peggy Blue (Antoaneta Cojocaru), o fetiţă cu o boală rară, care o face să aibă pielea albastră, se căsătoreşte cu Oscar şi chiar pare meschin când îşi pârăşte prietenul proaspetei soţii pentru că s-a "pupat pe gură cu Chinezoaica".

Numai la finalul spectacolului realizezi că Bacon este singurul care nu poate pleca din spital. Nu se poate salva ca Oscar, care îşi priveşte cu seninătate moartea la cei 120 de ani ai săi, nici ca Peggy Blue, care scapă printr-o operaţie reuşită, şi nici ca tanti Roz, care prin intermediul băiatului îl descoperă cu adevărat pe Dumnezeu.

Bacon rămâne singur în spital de Crăciun, crezând că este preferatul medicilor pentru că i-au propus şase operaţii, în timp ce ceilalţi copii se duc să-şi petreacă sărbătorile acasă.

"Oscar şi tanti Roz", în regia lui Chris Simion, după Eric Emanuel Schmidt, se joacă, la sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra, duminică, pe 21, 22, 23, 25 și 31 martie.

(Material realizat de Irina Dârlea, irina.darlea@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici