- Home
- Cultură-Media
- LOS ANGELES, (22.03.2012, 14:44)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Folosirea excesivă a reţelei Facebook, asociată cu narcisismul "toxic"
Folosirea excesivă a reţelei Facebook, o activitate caracterizată în multe cazuri prin liste uriaşe de "prieteni" şi prin actualizări frecvente ale statusului zilnic, a fost asociată cu apariţia unor elemente negative de personalitate, precum narcisismul toxic.
Urmărește
1094 afișări
Folosirea excesivă a reţelei Facebook, asociată cu narcisismul "toxic"
Potrivit unui nou studiu realizat pe un eşantion reprezentativ de utilizatori ai reţelei de socializare Facebook, o activitate intensă desfăşurată de useri pe acest site a fost asociată nu doar cu apariţia narcisismului, ci şi cu apariţia unor elemente "toxice" ale acestei trăsături de personalitate, relatează hollywoodreporter.com.
Studiul, publicat în revista Personality and Individual Differences, a comparat activitatea de pe Facebook cu scorurile obţinute la un test de personalitate privind nivelul de trăsături narcisiste.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Persoanele care au obţinut cele mai mari scoruri la acest test aveau în acelaşi timp mai mulţi "prieteni", postau mai multe poze cu ele însele şi îşi schimbau mult mai des statusurile zilnice pe Facebook.
Acelaşi studiu a evidenţiat faptul că persoanele etichetate drept narcisiste au tendinţa de a răspunde în mod agresiv acelor comentarii ironice făcute de ceilalţi utilizatori de Facebook la adresa lor şi de a-şi schimba mult mai des fotografia principală din contul lor de Facebook.
Cu toate că narcisismul poate fi "sănătos" în anumite doze, atunci când această trăsătură de personalitate se regăseşte la o persoană într-o "doză" prea mare - caracterizată prin comportament egoist, aroganţă, lipsa empatiei şi sentimentul că totul i se cuvine - narcisismul poate să devină perturbator din punct de vedere social pentru indivizi şi pentru relaţiile acestora.
Deşi în trecut şi alte studii au asociat comportamentul narcisist cu utilizarea excesivă a reţelelor de socializare, acest studiu este unul dintre primele din lume care au evidenţiat o legătură directă între numărul mare de prieteni pe Facebook şi prezenţa unor elemente "toxice" ale narcisismului în personalităţile utilizatorilor participanţi.
Cercetătorii de la Universitatea Western Illinois au analizat activitatea de pe Facebook desfăşurată de 294 de persoane, cu vârstele cuprinse în intervalul 18-65 de ani, şi au măsurat două elemente "social perturbatoare" ale narcisismului - exhibiţionismul grandios şi sentimentul că totul i se cuvine/ dorinţa de a-i exploata pe ceilalţi.
Primul element se referă la "tendinţa de a fi absorbit de propria persoană, vanitate, sentimentul de superioritate şi tendinţele exhibiţioniste", iar persoanele care au obţinut scoruri mari în acest sens simt nevoia de a se afla permanent în centrul atenţiei. Aceste persoane spun adeseori lucruri şocante şi se prezintă în ipostaze indecente, întrucât nu suportă ideea de a fi ignorate sau de a rata şansa de a se autopromova. Potrivit noului studiu, persoanele cu cele mai mari scoruri aveau cei mai mulţi "prieteni" pe Facebook, în unele cazuri numărul acestora depăşind 800 de persoane.
Al doilea element include aspecte precum "sentimentul că totul i se cuvine şi dorinţa de a-i manipula pe ceilalţi şi de a obţine avantaje de la ceilalţi".
Persoanele care au obţinut scoruri ridicate la ambele elemente sunt mai dispuse, totodată, să accepte cererile de prietenie expediate de utilizatori necunoscuţi şi să ceară de multe ori ajutor din partea "prietenilor" din listele lor, însă sunt dispuse de mai puţine ori să ofere ajutor celorlalţi.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe