Fosta conducere a ICR New York continuă independent Festivalul de Film Românesc

Corina Şuteu, fost director al Institutului Cultural Român (ICR) de la New York, şi Oana Radu, fost director adjunct al institutului, fac parte din conducerea evenimentului "Making Waves. Un festival dedicat noului cinema românesc", ce se va desfăşura în perioada 29 noiembrie-5 decembrie la New York

Urmărește
365 afișări
Imaginea articolului Fosta conducere a ICR New York continuă independent Festivalul de Film Românesc

Fosta conducere a ICR New York continuă independent Festivalul de Film Românesc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Evenimentul organizat de Romanian Film Initiative şi Film Society of Lincoln Center şi susţinut de nume mari ale lumii artistice şi cinematografice din România şi din Statele Unite este o iniţiativă independentă care îşi doreşte să continue, sub denumirea "Making Waves. Un festival dedicat noului cinema românesc", Festivalul de Film Românesc de la New York, un proiect demarat în 2006 de ICR New York, sub conducerea Corinei Şuteu.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, mai multe personalităţi ale noului cinema românesc - Cristian Mungiu, Radu Muntean, Lucian Pintilie,Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Andrei Ujică - vor sprijini festivalul "Making Waves", care se va desfăşura la Lincoln Center.

Evenimentul îşi propune să asigure o continuitate a prezenţei cinematografiei româneşti în spaţiul american şi consolidarea parteneriatului cu Film Society of Lincoln Center. Festivalul va oferi o panoramă a producţiei cinematografice recente - incluzând filme de ficţiune, documentar şi scurt metraj -, precum şi o serie de programe speciale, retrospective de autor, dezbateri, lansări de carte şi alte evenimente dedicate întâlnirii între profesioniştii de film americani şi români. La eveniment vor participa regizori, actori, producători şi critici de film din România şi din SUA.

"Film Society of Lincoln Center se bucură să continue promovarea acestei generaţii extraordinare de filme şi regizori din România prin susţinerea festivalului Making Waves, mai ales în contextul recentelor schimbări guvernamentale din România, care au pus în pericol sprijinul acordat de stat artelor şi culturii", declară Scott Foundas, director asociat de programe al FSLC şi membru în board-ul festivalului.

Festivalul beneficiază de sprijinul Trust for Mutual Understanding, precum şi al Blue Heron Foundation şi al altor susţinători şi donatori, printre care regizorii Bobby Păunescu şi Tudor Giurgiu şi artistul vizual Adrian Ghenie.

"Sunt onorat să mă alătur celor care organizează Festivalul de Film Românesc din New York şi să sprijin o echipă în care cred. Evenimentul de la Lincoln Center este, în acest moment, cea mai importantă manifestare din America dedicată cinematografiei naţionale", apreciază regizorul şi producătorul Bobby Păunescu, unul dintre susţinătorii principali ai festivalului.

În completarea acestui sprijin financiar, festivalul va lansa, la începutul lunii octombrie, şi o campanie de crowdfunding prin platforma Kickstarter, propunându-şi atragerea susţinerii din partea publicului fidel al festivalului şi a numeroşilor fani ai filmului românesc din SUA şi România. 

"Festivalul de Film Românesc din New York se înscrie în aceeaşi linie profesionistă de promovare a filmului românesc pe care o urmărim şi în cadrul TIFF-ului. Suntem mândri să ne asociem cu un eveniment de calitate, organizat de către o echipă cu care am colaborat în numeroase alte ocazii, festivalul asigurând o vizibilitate de prim rang, de care cinematografia românească are mare nevoie în America", spune Tudor Giurgiu, preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania, partener al Festivalului Filmului Românesc de la New York.

Romanian Film Iniţiative reuneşte echipa fondatoare a Festivalului Filmului Românesc de la New York, lansat în 2006, sub egida ICR NewYork. Board-ul festivalului îi include pe Corina Şuteu - preşedintele festivalului şi fost director al Institutului Cultural Român de la New York -, Mihai Chirilov - director artistic al festivalului, Scott Foundas - director asociat de programe al Film Society of Lincoln Center şi Oana Radu, manager al festivalului şi fost director adjunct al ICR New York.

Ca urmare a deciziei din luna august a lui H.R. Patapievici de a părăsi şefia ICR, Corina Şuteu, fost director al ICR din New York, a demisionat din funcţia pe care o deţinea în cadrul instituţiei. Aceasta a motivat că nu doreşte să participe la "agonia instituţională", aşa cum a calificat ea, din perspectiva experienţei sale de 20 de ani în cooperare instituţională, viitorul Institutului Cultural Român, a cărui activitate "a reuşit să sincronizeze România la caracterul conectiv al lumii moderne, doar cu ajutorul echipei Patapievici".

"Fiind vorba despre o demisie dintr-o funcţie de conducere, Corina Şuteu se supune unei perioade de preaviz de 45 de zile, aceasta urmând să plece efectiv de la conducerea ICR New York în jurul datei de 15 octombrie", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii ICR.

Locul Corinei Şuteu la conducerea ICR New York a fost ocupat de Doina Uricariu.

Ulterior, conducerea ICR de la Bucureşti a luat decizia de a le schimba din funcţie pe Katia Dănilă, directorul ICR Paris, care a fost înlocuită cu Alexandru Dobrescu, precum şi pe Sabra Daici, director al Institutului Cultural Român din Varşovia, înlocuită din funcţie cu Alexandra Nica-Zdaniuk, şi pe directorul ICR Budapesta, Brînduşa Armanca, înlocuită cu Gabriela Matei.

Andrei Marga, preşedintele ICR, a precizat într-o scrisoare postată pe site-ul instituţiei că aceste schimbări din funcţii fac parte din planul pe care el l-a numit "Sincronizarea Institutului Cultural Român" şi care prevede, printre altele, "producerea de noi valori de cultură şi civilizaţie, reprezentarea şi promovarea culturii şi civilizaţiei poporului român în ţară şi în lume, luată în întregime".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici