- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.09.2014, 20:43)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti a fost arestat
Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, Florinel Rotaru, acuzat de abuz în serviciu la achiziţionarea de cărţi supraevaluate, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie luată miercuri seară de Tribunalul Bucureşti.
Urmărește
854 afișări
Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti a fost arestat (Imagine: Shutterstock)
Prin aceeaşi hotărâre, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru Elena Cristina Baldovin şi Ioana Gogoneaţă, angajate ale bibliotecii la data faptelor.
Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
Florinel Rotaru, Elena Cristina Baldovin şi Ioana Gogoneaţă, împreună cu Irina Bologa şi Rodica Cosmaciuc, şi ele angajate ale instituţiei la data faptelor, au fost reţinuţi marţi de Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Fostul director este acuzat de abuz în serviciu, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, fals în declaraţii şi conflict de interese, iar cele patru foste subalterne, de abuz în serviciu.
Potrivit procurorilor, în perioada 2010 - 2012, cei cinci inculpaţi "şi-au încălcat atribuţiile de serviciu cu ocazia încheierii şi executării unor contracte de achiziţii publice prin plata unor lucrări pentru care nu au fost furnizate documente justificative, fie prin plata unor lucrări ce nu s-au executat niciodată, fie prin angajarea unor lucrări pentru care exista posibilitatea efectuării acestora de către angajaţi ai Bibliotecii Metropolitane Bucureşti".
Totodată, aceştia ar fi produs un prejudiciu de 2.662.634 lei Bibliotecii Metropolitane, prin achiziţionarea, în perioada 2008 - 2012, de cărţi şi colecţii speciale pentru care au fost plătite preţuri supraevaluate.
Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Florinel Rotaru mai este acuzat şi de fals în declaraţiile de avere şi conflict de interese, respectiv luarea unor decizii în cadrul instituţiei pe care o conducea "prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru soţia inculpatului sau entităţi de la care acesta a beneficiat de foloase de orice natură", potrivit Parchetului Judecătoriei Sectorului 1.
Procurorii au instituit sechestru asigurător pe 12 imobile în valoare de 507.746 de euro şi pe 688 de cărţi, evaluate la 5.485.450 lei, care au fost achiziţionate de Biblioteca Metropolitană în perioada 2008 - 2012.
Poliţiştii au făcut, marţi, 18 percheziţii la sediul Bibliotecii Metropolitane şi la alte 17 adrese din Bucureşti, Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa şi Teleorman, în dosarul privind achiziţia unor cărţi considerate ca fiind "rare", dar care au fost luate la preţuri supraevaluate.
Citeşte şi:
Percheziţii la Biblioteca Metropolitană, într-un dosar cu un prejudiciu de circa 5 milioane de lei
În acest dosar au fost audiate marţi 16 persoane, cinci fiind reţinute şi 11 lăsate să plece acasă, după ce au fost sincere în anchetă şi şi-au recunoscut faptele.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că fostul director al Bibliotecii Metropolitane Florinel Rotaru şi ceilalţi patru suspecţi care i-au fost subalterni în perioada comiterii faptelor ar fi cumpărat 688 de cărţi rare la preţuri supraevaluate, dar şi pachete de turism, şi ar fi închiriat săli de conferinţă sau ar fi contractat diferite lucrări la preţuri supraevaluate.
"Totul s-a făcut în mod legal şi am îmbogăţit patrimoniul cultural, şi al României, şi direct al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti", declara Florinel Rotaru pentru MEDIAFAX, precizând că nu s-a făcut nicio expertiză în legătură cu "preţurile supraevaluate".
Potrivit directorului Bibliotecii Metropolitane, Anca Cristina Râpeanu, cele 688 de cărţi au fost cumpărate de la Constantin Pavelescu, în prezent decedat.
Anca Râpeanu a precizat că din cele 16 persoane vizate de anchetă, numai patru lucrează în prezent la bibliotecă şi acestea colaborează cu anchetatorii.
În aprilie 2013, primarul general Sorin Oprescu a dispus încetarea delegării lui Florinel Rotaru în funcţia de manager al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, pentru management defectuos şi ineficienţă în administrarea, angajarea şi utilizarea resurselor publice locale. Măsura a fost luată în urma verificărilor făcute de Direcţia de Control şi Direcţia de Audit Intern din Primăria Capitalei.
Raportul a arătat că multe dintre deficienţele constatate sunt rezultatul unui "management defectuos", ca urmare a necunoaşterii sau "cunoaşterii insuficiente" a prevederilor legislative în vigoare, dar şi ineficienţei în administrarea, angajarea şi utilizarea resurselor publice locale, se arăta atunci într-un comunicat de presă.
Anca Cristina Râpeanu este din ianuarie 2014 director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, aceasta câştigând concursul de management desfăşurat în noiembrie.
Până la organizarea concursului de proiecte de management, pentru asigurarea conducerii interimare a acestei instituţii, primarul general l-a desemnat pe scriitorul şi publicistul Nicolae Iliescu.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe