- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (25.08.2020, 09:33)
- Otilia Serescu
Franţa introduce cursul opţional de Limbă, cultură şi civilizaţie românească
Franţa devine, începând din acest an, a şaptea ţară din Europa în care va fi predat cursul opţional de Limbă, cultură şi civilizaţie românească (LCCR), urmare a demersurilor întreprinse de către Institutul Limbii Române (ILR) şi Ambasada României în Franţa, anunţă Ministerul Educaţiei.
Urmărește
1854 afișări
Franţa introduce cursul opţional de Limbă, cultură şi civilizaţie românească
„Sunt bucuros că acest demers prinde viaţă! Avem o relaţie excelentă cu Thierry Meignen, primarul oraşului Blanc-Mesnil, de lângă Paris, unde trăiesc aproximativ 2.000 de români. A primit cu multă deschidere propunerea ambasadei, care a fost imediat sprijinită de către Institutul Limbii Române şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România. Directorul general al ILR, doamna Daiana-Theodora Cuibus, a fost, de altfel, la Paris şi au fost selectaţi şi profesorii care vor susţine cursurile. Astfel că, din această toamnă, în trei şcoli din Blanc-Mesnil încep cursuri de Limbă, cultură şi civilizaţie românească pentru elevi români şi nu numai. Este un prim pas, sunt primele cursuri de acest tip în Franţa şi sunt convins că vor urma şi altele”, a declarat ambasadorul României în Franţa, Excelenţa Sa domnul Luca Niculescu.
„Sunt încântată să vorbesc despre această premieră educaţională, şi anume: din toamnă, în trei şcoli franceze, copiii români, dar nu doar aceştia, se vor bucura de posibilitatea de a studia cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească. Doresc să o felicit pe doamna Daiana-Theodora Cuibus, director general al Institutului Limbii Române, care a coordonat cu profesionalism şi dăruire această importantă realizare. Am încredere şi sunt convinsă că, în timp, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Institutul Limibii Române, va extinde acest program şi va promova, astfel, cunoaşterea limbii şi culturii naţionale”, a declarat ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie.
Cele trei şcoli vor găzdui, pentru început, nouă grupe de elevi, cursul fiind deschis tuturor celor interesaţi, nu doar elevilor de origine română. Numărul estimat de cursanţi este de 150.
Protocolul pentru desfăşurarea acestui curs în oraşul Le Blanc-Mesnil a fost semnat în luna iulie. La finalul săptămânii trecute, Institutul Limbii Române a încheiat procedura de selecţie a personalului didactic care va susţine acest curs.
Franţa se alătură, astfel, celorlalte şase ţări în care se derulează programul LCCR (Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord), însumând 128 de colaboratori, 446 de unităţi şcolare, 849 de grupe de elevi şi aproximativ 13.200 de cursanţi.
Cursul opţional este predat de cadre calificate, selectate prin concurs din rândul comunităţii româneşti, într-un format de două ore pe săptămână, în regim gratuit. Pe lângă orele de curs, profesorii şi elevii sunt implicaţi în activităţi culturale, de promovare a culturii şi civilizaţiei româneşti în mediile educaţionale şi în comunităţile de care aparţin.
În Belgia, limba română a fost preluată şi în programa şcolară, prin cursurile de multiculturalism, susţinute tot de colaboratorii Institului Limbii Române.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
CANCAN.RO
Desertul preferat al copiilor din comunism, care a reapărut în magazine. Se vinde cu 5 lei în Carrefour
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe