Fresce din secolele XV- XVI, descoperite în trei biserici din judeţele Sibiu şi Mureş

Câteva fresce din secolele XV-XVI au fost descoperite în trei biserici evanghelice din judeţele Sibiu şi Mureş, în timpul reabilitării acestora în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene, durata proiectului fiind prelungită pentru restaurarea acestora.

Urmărește
5303 afișări
Imaginea articolului Fresce din secolele XV- XVI, descoperite în trei biserici din judeţele Sibiu şi Mureş

Fresce din secolele XV- XVI, descoperite în trei biserici din judeţele Sibiu şi Mureş (Imagine: Shutterstock)

Oficialii Bisericii Evanghelice din România au afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că 18 biserici fortificate din Transilvania sunt reabilitate prin intermediul unui proiect european cu o valoare de circa şase milioane de euro.

Acest proiect ar fi trebuit finalizat la începutul acestui an, dar durata de implementare a fost prelungită din cauza descoperii unor fresce extrem de importante în interiorul a trei biserici din judeţele Sibiu şi Mureş.

"Sunt trei biserici unde s-au descoperit mai multe fresce, pe o suprafaţă între 50 şi 100 de metri pătraţi. Cele trei biserici sunt Curciu şi Ighişul Nou, din judeţul Sibiu, şi Apold din Mureş, chiar la graniţa dintre judeţele Sibiu şi Mureş. Pentru acestea s-a solicitat o prelungire a termenului contractului de finanţare, iar economiile care s-au putut face pe parcursul proiectului au fost aprobate pentru aceste lucrări", a declarat Friedrich Gunesch, secretar general al Consistoriului Bisericii Evanghelice din România.

Potrivit acestuia, data finalizării proiectului a fost decalată pentru 25 octombrie 2014.

"Frescele sunt de valoare foarte mare din punct de vedere istoric şi artistic. Unele sunt din secolulul al XV-lea, al XVI-lea, mai bine sau mai puţin bine păstrate, lucru care urmează să se vadă după ce vor fi scoase la lumina zilei", a afirmat Friedrich Gunesch.

El a precizat că, în prezent, se lucrează la licitaţiile necesare pentru atribuirea lucrărilor, urmând ca în perioada aprilie - octombrie să fie restaurate frescele. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la circa un milion de lei.

Cele trei biserici, alături de celelalte 15 reabilitate în cadrul proiectului finanţat din fonduri europene, vor intra în circuitul turistic.

Reprezentanţii Bisericii Evanghelice au precizat că, din totalul celor două sute de biserici fortificate care există în Românbia, 26 fac parte din circuitul turistic şi pot fi vizitate oricând, existând şi posibilitatea ghidajului.

Turiştii care doresc să vadă toate aceste 26 de biserici pot achiziţiona, la preţul de 50 de lei, un "paşaport" emis de Biserica Evanghelică.

În anul 2013 au fost tipărite 700 de "paşapoarte", fiind vândute 350.

Contractele de finanţare din fonduri europene nerambursabile în valoare de şase milioane de euro, pentru reabilitarea a 18 biserici fortificate din Transilvania şi a Bisericii Evanghelice din Sibiu, au fost semnate, în octombrie 2010, la Sibiu, de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului de la acea vreme, Elena Udrea.

Unul din proiecte prevedea restaurarea a 18 ansambluri de biserici fortificate din judeţele Alba, Braşov, Mureş şi Sibiu, având ca obiectiv general conservarea şi punerea în valoare a potenţialului ansamblurilor bisericilor fortificate unice din Transilvania, ca parte a tezaurului României şi ca puncte de atracţie turistică ale Regiunii Centru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici