FRH cere CNA să permită numele Alexandrion la TV/CNA: reclama la alcool, interzisă între 06.00-22.00

Federaţia de Handbal a cerut CNA să permită menţionarea la televiziunile RCS a denumirii echipei de handbal CSA Steaua Alexandrion, care nu ar face referire la o băutură alcoolică, ci la Fundaţia Alexandrion, Consiliul precizând că între 06.00-22.00 este interzisă publicitatea la băuturi spirtoase.

Urmărește
444 afișări
Imaginea articolului FRH cere CNA să permită numele Alexandrion la TV/CNA: reclama la alcool, interzisă între 06.00-22.00

FRH cere CNA să permită numele Alexandrion la TV/CNA: reclama la alcool, interzisă între 06.00-22.00

Federaţia Română de Handbal (FRH) a solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) ca în perioada sezonului competiţional 2015 - 2016 să se permită menţionarea la televiziunile RCS&RDS (televiziunile Digi Sport au un parteneriat pentru difuzarea acestor meciuri, n.r.) a numelui integral al echipei de handbal seniori a Clublui Sportiv al Armatei "Steaua", respectiv "CSA Steaua Alexandrion", care "nu reprezintă denumirea unei băuturi alcoolice, ci a unei fundaţii puternic implicată în susţinerea valorilor sportive".

"Federaţia Română de Handbal susţine şi promovează interesele tuturor cluburilor afiliate, în acest sens, Federaţia Română de Handbal sprijină folosirea denumirii corecte şi complete a cluburilor afiliate în toate competiţiile în raport cu partenerul media RCS&RDS SA, inclusiv a echipei de handbal Steaua, a cărei denumire completă este CSA Steaua Alexandrion", se spune într-o adresă transmisă CNA de către Federaţia Română de Handbal.

FRH mai spune că "denumirea Alexandrion provine din denumirea fundaţiei cu acelaşi nume, Fundaţia Alexandrion Group, organizaţie neguvernamentală care promovează valorile sportive şi care a susţinut, până în prezent, atât programele Fundaţiei Olimpice Române şi ale Comitetului Olimpic şi Sportiv Român la Olimpiada din 2004 de la Antena şi în cea din 2008 din Beijing, la nivel naţional, cât şi la nivel local, prin susţinerea financiară a echipei de handbal feminin Universitatea Cluj (a cărei denumire completă, de U Alexandrion Cluj Napoca, a fost astfel folosită pe toate canalele media)".

Acest caz a fost discutat de CNA în şedinţa de joi, când membrii Consiliului au spus că, în conformitate cu legislaţia audiovizualului, instituţia îşi exercită dreptul de control asupra conţinutului programelor oferite de furnizorii de servicii media audiovizuale numai după comunicarea publică a acestor programe.

Totuşi, întrucât în programele audiovizuale există dispoziţii expres legate de conţinutul comunicărilor comerciale şi de intervalul orar de difuzare a comunicărilor comerciale pentru alcool, membrii CNA au precizat că transmisiunile sportive în care există menţionarea numelui unei băuturi alcoolice sunt posibile cu respectarea prevederilor articolului 29, alineatul 4 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Comunicările comerciale audiovizuale pentru băuturi alcoolice nu pot încuraja consumul excesiv al băuturilor respective şi nu pot viza în mod special minorii".

Totodată, CNA precizează că articolul 113, alineatul 1 din Codul audiovizual (Decizia CNA numărul 220 din 24 februarie 2011) prevede că "În intervalul orar 6.00 - 22.00 este interzisă orice formă de publicitate la băuturi spirtoase".

De atfel, publicitatea la alcool este reglementată în Secţiunea a 5-a din Codul audiovizual.

Codul audiovizual prevede că "băuturile spirtoase sunt cele definite potrivit reglementărilor în vigoare ale Uniunii Europene". Potrivit articolului 114 din Cod, este interzisă difuzarea de spoturi publicitare la alcool în care apar minori.

Articolul 115 din Cod prevede că este interzisă difuzarea spoturilor de autopromovare şi a concursurilor de fidelizare care conţin referiri la numele sau la marca unei băuturi spirtoase, iar în cadrul concursurilor nu pot fi oferite ca premii băuturi spirtoase. În plus, potrivit articolului 116 din acelaşi Cod, calupurile publicitare în care se promovează băuturi spirtoase se vor încheia cu avertismentul sonor şi vizual: "Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătăţii".

Membrul CNA Lorand Turos a spus în şedinţa CNA de joi că "este o şmecheríe" invocarea Fundaţiei Alexandrion.

"Fundaţia Alexandrion este cea care sponsorizează şi nu este producătorul de băuturi alcoolice. (...) E o promovare indirectă. (...) Asta e o şmecheríe de doi bani, se promovează băuturi alcoolice în mod indirect", a spus Lorand Turos.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici