Gala Gopo 2013: doi mari câştigători, Jude şi Purcărete, şi un absent - Cristian Mungiu

Gala Gopo, care a avut loc luni seară, la Opera Naţională din Bucureşti, a avut doi mari câştigători - "Toată lumea din familia noastră", de Radu Jude, care a primit, printre altele, premiile pentru regie şi cel mai bun film, şi "Undeva la Palilula", ce şi-a adjudecat toate trofeele tehnice.

Urmărește
886 afișări
Imaginea articolului Gala Gopo 2013: doi mari câştigători, Jude şi Purcărete, şi un absent - Cristian Mungiu

Gala Gopo 2013: doi mari câştigători, Jude şi Purcărete, şi un absent - Cristian Mungiu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Absenţa de la eveniment a lui Cristian Mungiu, care a cerut ca filmul produs şi regizat de el "După dealuri" să nu fie luat în considerare pentru ediţia din acest an a premiilor Gopo, nu a rămas neremarcată de unii dintre câştigători. Astfel, regizorul Gabriel Achim, care a câştigat premiul pentru debut, pentru primul său lungmetraj, "Visul lui Adalbert", i-a mulţumit lui Cristian Mungiu, a cărui retragere, a spus acesta, a contribuit în parte la câştigarea acestui trofeu.

Şi producătoarea filmului "Toată lumea din familia noastră", Ada Solomon, la ridicarea trofeului pentru cel mai bun scenariu - care avea să fie primul în seria de premii câştigate de filmul lui Radu Jude - a făcut referire la absenţa lui Mungiu din lista de nominalizaţi: "Eu aş fi fost şi mai fericită dacă această competiţie ar fi fost completă".

Cele două titluri care şi-au împărţit "partea leului" în ceea ce priveşte premiile au fost "Toată lumea din familia noastră" şi "Undeva la Palilula", debutul lui Silviu Purcărete în lungmetraj. Dacă "Toată lumea din familia noastră" a câştigat majoritatea premiilor din a doua jumătate a galei, "Undeva la Palilula" a dominat premiile tehnice.

Astfel, echipa lungmetrajului "Toată lumea din familia noastră" a plecat acasă cu şase trofee: pentru cel mai bun scenariu (Radu Jude şi Corina Sabău), pentru cel mai bun regizor (Radu Jude), pentru cel mai bun film, pentru cel mai bun actor în rol principal (Şerban Pavlu), pentru cea mai bună actriţă în rol secundar (Mihaela Sîrbu) şi pentru cel mai bun actor în rol secundar (Gabriel Spahiu).

"Pentru mine, acest premiu este un fel de recunoaştere din partea breslei noastre", a spus Spahiu la primirea premiului. Acesta a ţinut să le mulţumească profesorilor şi artiştilor care i-au marcat cariera - Cătălin Naum (fondatorul Teatrului Podul şi responsabil de descoperirea multor mari actori), Olga Tudorache şi Adrian Pintea.

Pe de altă parte, lungmetrajul "Undeva la Palilula" a fost câştigătorul tuturor categoriilor tehnice, adjudecându-şi premiile pentru cele mai bune costume (Lia Manţoc), cele mai bune decoruri (Helmut Stürmer, Dragoş Buhagiar), cea mai bună muzică originală (Vasile Şirli), cel mai bun sunet (Tudor Petre, Cristinel Şirli, Cristian Tarnoveţchi, Florin Tăbăcaru), cel mai bun montaj (Cătălin Cristuţiu) şi cea mai bună imagine (Adrian Silişteanu).

Unele dintre cele mai emoţionante momente au fost cel în care actorului Mitică Popescu i s-a decernat premiul pentru întreaga carieră, dar şi discursul Adei Solomon la primirea premiului pentru cel mai bun film, pentru "Toată lumea din familia noastră". Ada Solomon a primit trofeul de la actriţa Luminiţa Gheorghiu şi regizorul Călin Netzer. "Când sunt în străinătate, nu am voie să fiu emoţionată, când sunt la filmări, nu am voie să fiu emoţionată. Acum am voie să fiu emoţionată", a spus Ada Solomon, cu lacrimi în ochi, alături de micuţa actriţă Sofia Nicolaescu, din distribuţia filmului lui Jude.

Foarte emoţionată, Ada Solomon a spus că, în luna iunie, împlineşte 20 de ani de când se ocupă "cu jocul ăsta minunat". "Mulţumesc tuturor celor care au stat lângă mine şi mi-au acordat încredere", a spus Ada Solomon. Ea a precizat că îşi iubeşte meseria pentru că ea "nu se face de unul singur". "Se face întotdeauna împreună (...) În competiţie ne pun operele noastre, iar lucrurile se construiesc împreună", a spus Ada Solomon. "Este visul lui Ada ca această industrie să fie unită", a adăugat producătoarea.

Totodată, Ada Solomon a vorbit în numele lui Radu Jude, care nu a putut să fie prezent la gala premiilor Gopo. "Vorbesc în numele lui, pentru că ne leagă un drum lung deja. 'Toată lumea din familia noastră' este al cincilea proiect pe care-l lucrăm împreună. Al şaselea este aproape gata. Este vorba de scurtmetrajul 'Ca o umbră de nor' şi am pornit încet încet şi către al şaptelea şi sper să mai urmeze multe, dacă vom avea şi un pic de noroc", a mai spus Ada Solomon.

De altfel, Ada s-a întâlnit pe scenă cu regizorul şi protagonista filmului pe care l-a produs şi care a adus României singurul Urs de Aur pentru cel mai bun lungmetraj, anul acesta, la Festivalul de la Berlin - "Poziţia copilului".

Pentru că în 2013 s-a continuat tradiţia de anul trecut, aceea de a prezenta mici trailere-parodie pentru titlurile nominalizate la categoria "cel mai bun film", Călin Netzer şi Luminiţa Gheorghiu au autoparodiat câteva replici din "Poziţia copilului", spre deliciul publicului. De altfel, la apariţia pe scenă, Călin Netzer şi Luminiţa Gheorghiu au fost aplaudaţi în picioare de spectatori. "Gata... premiul pentru întreaga carieră", a glumit Luminiţa Gheorghiu cu Netzer, la finalul uralelor.

Găzduită pentru prima dată de un stand up comedian, Mihai Bobonete (Bobo), gala a avut mult umor, momente inedite, dar şi multă emoţie. Telespectatorii au putut urmări ceremonia televizată în direct şi în exclusivitate pe ProCinema.

Pe covorul roşu, invitaţii au fost întâmpinaţi de gazdele transmisiunii live, Amalia Enache şi Mircea Solcanu. Printre cei aproximativ 800 de invitaţi s-au aflat Ilinca Goia, Nae Caranfil, Marian Crişan, Florin Piersic Jr., Dorian Boguţă, Malvina Cervenschi, Albertina Ionescu, Diana Dumitrescu, Dana Rogoz, Laura Cosoi, Medeea Marinescu, Adela Popescu, Iulia Vântur, Crina Semciuc, Dorotheea Petre, Dan Bordeianu, Marius Florea Vizante.

Au existat şi momente dedicate marilor artişti care au murit anul trecut sau la începutul acestui an. De altfel, gala a început cu un omagiu adus actriţei Irina Petrescu, care a murit pe 19 martie anul acesta. De asemenea, organizatorii galei au conceput un moment dedicat memoriei regizorului Sergiu Nicolaescu, decedat şi el la începutul acestui an.

Gala Premiilor Gopo 2013 va putea fi urmărită integral pe ProCinema şi sâmbătă, de la ora 13.30.

Gala Premiilor Gopo este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Ministerului Culturii, Operei Naţionale din Bucureşti, ArCuB şi al Babel Communications.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici