- Home
- Cultură-Media
- ARAD, (03.03.2017, 07:15)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
GALERIE FOTO Tablou religios de 52 de metri pătraţi, retras de comunişti zeci de ani, va fi restaurat
Cea mai mare pictură aflată în patrimoniul Muzului de Artă din Arad, Înmormântarea lui Hristos,care se întinde pe 52 de metri pătraţi,realizată în Italia, va fi restaurată, ea fiind retrasă zeci de ani, pentru că trata un subiect subiect religios care nu se potrivea cu politică Partidului Comunist.
Urmărește
480 afișări
GALERIE FOTO Tablou religios de 52 de metri pătraţi, retras de comunişti ani zeci de ani, va fi restaurat
După o perioada de conservare de peste 40 de ani, două lucrări de artă din colecţia Complexului Muzeal Arad, Feszty Arpad – "Înmormântarea lui Christos” (triptic) şi Liezen-Mayer – ”Matei Corvinul primind însemnele regale” sunt expertizate de către o echipă de specialişti români şi maghiari, în vederea restaurării şi expunerii lor.
Tabloul "Înmormântarea lui Hristos" a pictorului maghiar Arpard Feszty, care este una dintre cele mai importante lucrări din colecţia de artă a muzeului arădean, nu a mai fost văzut din anii ‘50, când a fost iniţial acoperit, iar din 1977 a fost rulat pe un tambur şi retras în depozitul Muzeului Arad, având în vedere că trata un subiect religios care nu se potrivea cu politica Partidului Comunist Român.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
În urmă unei campanii a Consililui Judeţean Arad, a Complexului Muzeal Arad şi a Asociaţiei Kölcsey, tabloul este desfăcut şi examinat în aceste zile.
Galerie foto
„Am constituit o echipa de reputaţi specialişti restauratori din Ungaria şi România care a examinat pictură şi va pune un diagnostic. La prima vedere, tabloul a fost foarte bine conservat! Suntem extrem de emoţionaţi, este un moment unic în viaţă muzeului nostru!”, a declarat directorul Complexului Muzeal Arad, dr. Peter Hugel.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Claudia Boghicevici, a declarat că instituţia îşi propune să aplice pentru un proiect cu finanţare europeană în vederea restaurării necesare a tabloului.
„Specialiştii vor trage concluziile necesare. Deocamdată, din câte s-a discutat, este obligatorie examinarea cu raze ultraviolete a lucrării şi abia apoi vom putea avea o imagine de ansamblu. Este cu adevărat o zi de referinţă pentru Arad, iar faptul că suntem părtaşi la această mare bucurie, că putem redă arădenilor o opera de artă unică, ne face foarte bucuroşi”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Claudia Boghicevici.
Evenimentul a fost posibil, în primul rând, că urmare a demersurilor susţinute în ultimii 27 de ani de Asociaţia Kölcsey.
Reabilitarea şi reexpunerea tabloului „Înmormântarea lui Hristos” a fost şi unul dintre obiectivele principale ale candidaturii Aradului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, iar demersul a continuat şi după încheierea competiţiei.
„Înmormântarea lui Hristos” este un triptic monumental, de 52 de metri pătraţi, care redă trei faze ale înmormântării Mântuitorului. A fost pictat la Florenţa, apoi expus în anul 1902, la Budapesta. Lucrarea a ajuns la Arad în anul 1913 şi a fost expusă odată cu inauguraea Palatului Cultural din municipiu.
Odată cu reorganizarea muzeului, în 1977, expoziţia permanentă de artă a fost retrasă în depozite, picturile lui Feszty şi Liezen-Mayer fiind rulate pe tambur.
Titlul "Înmormântarea lui Christos" suprapune trei episoade ale tradiţiei biblice: Coborârea de pe cruce, Cortegiul, Plângerea. Conform istoriografiei maghiare, Feszty a pictat tripticul în intervalul 1898-1900. Lucrarea a terminat-o la Florenţa, unde a fost expusă, pentru prima oară în martie 1901, la Academia de Arte Frumoase. În toamna aceluiaşi an a fost itinerată la Berlin şi Dresda. Din ianuarie până în martie 1902 pictură fost expusă în Budapesta, la Mücsarnok, iar un an mai târziu a fost cumpărată de statul maghiar.
Citeşte şi: Preşedintele Ungariei, prezent la Salonta, l-a omagiat pe poetul şi scriitorului maghiar János Arany
Citeşte şi: Ministrul Culturii, despre achiziţia operei lui C.Brâncuşi: Ori de câte ori sculptura va fi scoasă la vânzare, statul poate să îşi exercite dreptul de preempţiune
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20