Gigi Căciuleanu: Cu spectacolul "fabriKa" împlinesc 50 de ani de scenă. Am debutat la Teatrul Mic

Gigi Căciuleanu a spus, luni, că împlineşte 50 de ani de scenă cu spectacolul "fabriKA" şi a adăugat că a debutat chiar la Teatrul Mic din Bucureşti, instituţia teatrală unde va fi prezentat, în premieră, miercuri şi joi, de la ora 20.00, cel mai recent show al coregrafului.

Urmărește
540 afișări
Imaginea articolului Gigi Căciuleanu: Cu spectacolul "fabriKa" împlinesc 50 de ani de scenă. Am debutat la Teatrul Mic

Gigi Căciuleanu: Cu spectacolul "fabriKa" împlinesc 50 de ani de scenă; am debutat la Teatrul Mic (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Distins de curând cu premiul "Lux Mundi" la gala Radio România Cultural 2015, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români pe plan mondial, coregraful Gigi Căciuleanu a vorbit, în avanpremieră, despre spectacolul "fabriKa" la conferinţă de presă organizată luni, la Teatrul Mic.

"Vă fac o destăinuire «îngrozitoare» pentru mine: cu acest spectacol împlinesc 50 de ani de scenă. Şi am debutat chiar la Teatrul Mic. Nu-mi place să fiu numit coregraf, ci «făcător de dans», iar fabriKa este o «făcătorie de dans». Este o reflecţie asupra ideii de maşinărie, pentru că noi funcţionăm ca o maşinărie. «fabriKa» e un spectacol de dans, în care dinamica este personajul principal. Nu aş fi putut să fac acest spectacol fără dansatorii mei. Eu scot dansul din oameni, dar scot şi sufletul din ei. Este foarte important că am intrat în fabriKa, pentru că dansatorul este proletarul artei", a spus Gigi Căciuleanu, la conferinţa de presă, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Pe de altă parte, directorul Teatrului Mic, Mihai Dinvale, a declarat: "Teatrul Mic îndrăzneşte, pe lângă spectacolele de artă dramatică, să se apropie şi de dans. Încercăm o colaborare cu un «monstru» al dansului modern din România, domnul Gigi Căciuleanu şi, împreună cu producătorul, Fundaţia Art Production, derulăm un proiect legat de lumea dansului, care sperăm să fie de durată. Teatrul Mic are bucuria de a pune la dispoziţie logistica pe care o are pentru a împlini nişte gânduri artistice ale lui Gigi Căciuleanu".

La momentul la care se anunţa premiera celui mai recent spectacol al lui Gigi Căciuleanu, coregraful spunea că "fabrica (ae), în latină, înseamnă felul în care un lucru este făcut. Iar Faber (bri), tot în latină, înseamnă meştesugar. În ceea ce mă priveşte, arta mişcării, dansul, presupune o dublă fabrică: cea a minţii înainte de a deveni o uzină a corpului. Cu «fabriKa» îmi propun să creez o piesă în care dinamica are rolul principal. O serie de variaţii pe tema transformărilor energetice şi emoţionale atât din corpul uman, cât şi din interiorul unui grup de oameni în «stare de dans», ritmarea şi organizarea mişcării extinzându-se de la pulsarea corpurilor la cea a spaţiului".

Muzica din spectacol aparţine compozitorului franco-camerunez Manuel Wandji, fiind realizat un montaj cu o selecţie din şapte dintre albumele sale.

Spectacolul este realizat împreună cu trupa de dans fondată de artistul român, Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, care reuneşte unii dintre cei mai talentaţi tineri artişti: Galina Bobeicu, Bianca Bor, Georgiana Dobre, Radu Domşa, Andrei Iancu, Andrew Lupu, Silviu Mititelu, Irina Ştefan, Răzvan Stoian, Irina Strungareanu, Vlad Troncea şi Ana Maria Vişan.

Spectacolul "fabriKa" este produs de Fundaţia Art Production în parteneriat cu Teatrul Mic.

Coregraf, balerin şi profesor de talie internaţională, Gigi Căciuleanu este director artistic al Baletului Naţional din Chile din anul 2001. Îşi împarte activitatea de creaţie coregrafică între compania sa din Paris, Baletul Naţional Chilian şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa.

În 2002 a primit la Santiago premiul Altazor, echivalent chilian al Oscarului, pentru spectacolul "Gente". În 2003 a fost numit cel mai bun coregraf internaţional al anului de Cercul Criticilor de Artă din Chile.

Gigi Căciuleanu a primit în Franţa titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, iar în România a fost decorat cu Steaua României în grad de Cavaler.

Predă tehnica sa specifică şi transmite stilul său original de dans contemporan sub formă de ateliere şi masterclass în instituţii de prestigiu, precum Conservatorul Naţional Superior La Villette, L' Ecole de l' Opéra de Paris, Conservatoarele Naţionale franceze: Boulogne - Billancourt, Annecy, Chambéry şi Rennes.

Biletele pentru spectacolele de miercuri şi joi se găsesc la Teatrul Mic, în reţeaua Eventim (magazinele Orange, Vodafone, Germanos, Domo, librăriile Cărtureşti, Humanitas) şi online pe www.eventim.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici