Google cere instanţei franceze suspendarea unei decizii ce poate compromite serviciul Google Books

Reprezentanţii Google au cerut, marţi, unei curţi de apel din Paris suspendarea deciziei prin care compania americană este obligată să publice timp de 15 zile pe pagina franceză a platformei Google Books sentinţa judecătorească prin care este condamnată pentru încălcarea drepturilor de autor.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Google cere instanţei franceze suspendarea unei decizii ce poate compromite serviciul Google Books

Google cere instanţei franceze suspendarea unei decizii ce poate compromite serviciul Google Books

Potrivit ediţiei electronice a cotidianului Le Figaro, pe 18 decembrie anul trecut, un tribunal de înaltă instanţă din Paris a condamnat Google pentru publicarea online de extrase din diferite opere literare fără acordul celor care deţin drepturile de autor pentru aceste lucrări. Instanţa a interzis companiei Google să mai publice alte opere literare franceze pe platforma Google Books fără autorizaţia editorilor.

Compania Google a făcut apel în instanţă pe 21 ianuarie, negociind în acelaşi timp un acord cu mai multe edituri, pentru a putea continua digitalizarea operelor literare franceze.

Avocata companiei americane, Alexandra Neri, a apărut, marţi, în faţa instanţei explicând caracterul "disproporţional" al acestei măsuri, care "ar putea duce la discreditarea unui serviciu relativ nou, lansat în 2005, care nu este încă foarte cunoscut marelui public".

"Circa 20 de milioane de internauţi accesează Google în fiecare lună, în timp ce numai 5.000 de opere literare sunt vizate de procedura legală", a declarat Neri.

Această declaraţie a fost contestată de avocaţii editurilor, care au declarat că "această măsură are puterea de a restabili legea într-un caz foarte mediatizat".

Decizia finală în acest caz va fi luată pe 23 martie.

Proiectul Google de a digitaliza milioane de opere literare a atras nemulţumiri şi în alte ţări, precum Statele Unite ale Americii, China şi Germania.

În SUA, Google, sindicatul scriitorilor şi Asociaţia editorilor americani au semnat un acord în octombrie 2008, în urma unei acţiuni în instanţă înaintate, în 2005, de către autori şi editori, împotriva companiei de internet, pe tema încălcării drepturilor de autor în cazul digitalizării cărţilor. Acordul prevede, printre altele, ca Google să aloce o sumă de 125 de milioane de dolari pentru recompensarea autorilor ale căror volume au fost digitalizate fără autorizaţia lor.

La acel moment, Sindicatul naţional al editorilor francezi (SNE) a apreciat că proiectul de acord încheiat în Statele Unite între Google şi editorii americani "nu marchează niciun progres în ceea ce priveşte chestiunea esenţială a protecţiei operelor scriitorilor care nu sunt anglo-saxoni".

În luna februarie, justiţia americană a început o reanalizare a acordului dintre Google şi editori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici