Google îl omagiază pe Albert Szent-Gyorgyi, cel care a decoperit vitamina C, printr-un nou logo

Google şi-a modificat, vineri, logoul de pe pagina principală, pentru a marca împlinirea a 118 ani de la naşterea lui Albert Szent-Gyorgyi, fiziolog şi biochimist de origine română, care a descoperit vitamina C şi reacţiile acidului citric.

Urmărește
1601 afișări
Imaginea articolului Google îl omagiază pe Albert Szent-Gyorgyi, cel care a decoperit vitamina C, printr-un nou logo

Google îl omagiază pe Albert Szent-Gyorgyi, cel care a decoperit vitamina C, printr-un nou logo

Noul logo al Google este format în principal din imaginea unor portocale.

Celebrul fiziolog şi biochimist Albert Szent-Györgyi s-a născut la Budapesta, unde şi-a început şi studiile. El a obţinut titlul de doctor în medicină în anul 1917. Şi-a continuat studiile la Pressburg (în prezent Bratislava), Praga, Berlin, Leiden şi Groningen şi, ulterior, a obţinut doctoratul în chimie la Cambridge.

Tatăl său, Nicolaus von Szent-Gyorgyi, a fost un moşier român născut la Marosvásárhely (astăzi Târgu-Mureş), care deţinea domenii extinse în judeţul Hunedoara. Astfel, Szent-Györgyi ar putea fi considerat prima persoană de origine română care a primit premiul Nobel.

Albert Szent-Györgyi a primit premiul Nobel pentru medicină în 1937, cea mai mare descoperire a sa fiind vitamina C, identificată, printre altele, în cantităţile enorme de paprika folosite de acesta în diferite experimente.

Totodată, el a descoperit flavonoizii şi le-a analizat proprietăţile biochimice. Iniţial, le-a dat acestora numele de "vitamina P", pentru eficacitatea lor în ceea ce priveşte reducerea permeabilităţii vaselor sangvine. Numele a fost însă abandonat, când s-a descoperit că aceste substanţe nu corespund definiţiei oficiale a vitaminei, în măsura în care se consideră că nu sunt esenţiale vieţii.

Szent-Györgyi a fost activ în Rezistenţa maghiară în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi a intrat în politică după război.

Albert Szent-Györgyi a murit la vârsta de 93 de ani, în 1986, în Woods Hole, Massachusetts (SUA), unde emigrase în 1947.

Google îşi modifică logoul frecvent pentru a omagia mari personalităţi din întreaga lume sau pentru a marca diferite evenimente culturale, sportive sau politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici