- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (25.06.2013, 09:01)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
GOOGLE sărbătoreşte 161 de ani de la naşterea arhitectului Antoni Gaudí
GOOGLE sărbătoreşte, marţi, printr-un logo special, 161 de ani de la naşterea arhitectului catalan Antoni Gaudí, autorul unor clădiri celebre în lume, printre care se numără catedrala Sagrada Familia din Barcelona.
Urmărește
1326 afișări
GOOGLE sărbătoreşte, printr-un logo special, 161 de ani de la naşterea arhitectului Antoni Gaudí
Astfel, logoul de marţi al GOOGLE prezintă parcul Guell, interiorul de forma scoicii din Casa Mila, un balcon al Casei Battlo, un horn verde al Palau Guell şi soldaţi romani mascaţi care apar în arhitectura catedralei Sagrada Familia.
Antoni Placid Gaudí i Cornet s-a născut pe 25 iunie 1852, la Reus, în Catalonia, şi a devenit celebru pentru stilul său arhitectural unic. Deşi operele sale, concentrate mai ales în zona Barcelonei, au fost incluse în stilul Art Nouveau, Gaudi a reuşit să creeze un stil nou, original, inspirat din natură, cu clădiri cu elemente gotice, pline de fantezie. Gaudí a devenit unul dintre membrii mişcării Catalan Modernista, care a cunoscut perioada de vârf la sfârşitul secolului al 19-lea şi începutul secolului al 20-lea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Gaudí realiza foarte rar planuri detaliate pentru arhitectura clădirilor sale, preferând să creeze modele tridimensionale la scară mică şi apoi să modeleze detaliile pe măsură ce construcţia evolua.
Gaudí şi-a făcut studiile la Barcelona, dovedindu-se un talentat desenator, cu o creativitate ieşită din comun. A lucrat iniţial ca ucenic pentru mai mulţi arhitecţi, obţinând acest titlu în 1878, şi a fost inspirat în creaţiile sale de Eugène Viollet-le-Duc.
Eusebi Güell, un industriaş bogat, este cel care l-a sprijinit în carieră, Gaudi concepând pentru acesta Palau Güell (1889), un edificiu care în prezent este înscris în lista patrimoniului mondial UNESCO. Tot în patrimoniul UNESCO sunt înscrise şi Casa Milà, ridicată în 1907, şi parcul Güell, amenajat între anii 1900 şi 1914. De altfel, între anii 1984 şi 2005, şapte dintre edificiile sale au fost incluse în patrimoniul UNESCO.
În 1883 a început construcţia catedralei catolice Sagrada Família din Barcelona, finanţată din fonduri publice, pentru care a lucrat până la moartea sa, pe 10 iunie 1926, în urma unui accident de tramvai. Sagrada Familia nu este nici în prezent terminată, iar lucrările se fac cu ajutorul donaţiilor din fonduri publice.
Multe din clădirile lui Gaudí reflectă pasiunile sale pentru natură şi religie, arhitectul dovedind o obsesie a detaliilor. El a inclus în creaţiile sale o serie de elemente meşteşugăreşti la care se pricepea foarte bine - ceramică, vitralii, fierărie şi tâmplărie.
Gaudí a fost foarte influenţat de religia romano-catolică în creaţiile sale, iar din acest motiv a fost supranumit "arhitectul lui Dumnezeu". Admiratorii săi au cerut, de altfel, în mai multe rânduri Vaticanului să-l beatifice.
Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe