Google şi Oracle trebuie să spună dacă au plătit jurnalişti să scrie despre procesul lor

Google şi Oracle sunt obligate să facă publice eventualele sume plătite unor jurnalişti sau bloggeri care au redactat materiale sau comentarii despre cazul încălcării patentelor Oracle pentru Java de către platforma Android a motorului de căutare, a decis, miercuri, o instanţă din San Francisco.

Urmărește
329 afișări
Imaginea articolului Google şi Oracle trebuie să spună dacă au plătit jurnalişti să scrie despre procesul lor

Google şi Oracle trebuie să spună dacă au plătit jurnalişti să scrie despre procesul lor - instanţă

Oracle a acuzat Google că platforma Android "calcă în picioare" drepturile de proprietate intelectuală asupra limbajului de programare Java. Google a răspuns că nu a încălcat vreunul dintre brevetele Oracle, iar compania nu poate impune copyright pe anumite porţiuni ale Java, limbajul de programare fiind open-source, adică disponibil publicului larg.

Potrivit bloomberg.com, un judecător de la o instanţă din San Francisco a ordonat celor două părţi să ofere, până pe 17 august, detalii despre eventuali jurnalişti sau bloggeri care ar fi primit bani în timpul procesului dintre Google şi Oracle. Acesta a spus că este "preocupat" de faptul că aceste companii sau avocaţii lor au plătit jurnalişti din presa scrisă sau online să scrie despre proces.

Acest lucru este necesar pentru a clarifica dacă vreo informaţie din aceste articole ar fi putut fi "influenţată de relaţiile financiare cu părţile", a spus judecătorul.

Atât Google, cât şi Oracle au spus că se vor supune deciziei instanţei.

Eric Goldman, profesor la Santa Clara University, spune că decizia instanţei este neobişnuită şi oneroasă.

În cazul lui Google, ar fi vorba despre sute de mii de bloggeri de verificat, dacă se ia în considerare serviciul AdSense, care permite site-urilor, precum blogurile, să vândă spaţii publicitare.

"Oracle a făcut publice toare relaţiile financiare legate de această chestiune şi este timpul ca şi Google să facă la fel", a spus Deborah Hellinger, purtător de cuvânt pentru Oracle, al cărei sediu central se află în Redwood City. Aceasta a adăugat că se aşteaptă să fie făcute publice plăţile indirecte către entităţi care au făcut comentarii în beneficiul Google.

Jim Prosser, un purtător de cuvânt pentru Google, a refuzat să facă comentarii privind decizia instanţei, spunând că Google va respecta acest ordin.

Pe 23 mai, o instanţă din SUA a decis că platforma software Android pentru smartphone-uri şi tablete, dezvoltată de Google - companie cu sediul în Mountain View, California -, nu a încălcat brevete de invenţie şi drepturi de proprietate intelectuală ale Oracle.

Decizia a reprezentat o lovitură grea pentru Oracle, care spera la despăgubiri peste un miliard de dolari.

Dacă ar fi câştigat, Oracle ar fi încasat sume uriaşe, dat fiind succesul comercial al smartphone-urilor şi tabletelor echipate cu sistemul de operare Android.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici