- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.04.2015, 15:30)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grigore Leşe şi Artur Şahnazarian concertează, pe 23 aprilie, la Sala Radio din Bucureşti
Grigore Leşe şi Artur Şahnazarian vor susţine concertul "De la Ararat la Carpaţi" pe 23 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti, unde publicul va fi martorul unei "întâlniri" între muzica tradiţională a două culturi - cea românească şi cea armeană.
Urmărește
143 afișări
Grigore Leşe şi Artur Şahnazarian concertează, pe 23 aprilie, la Sala Radio din Bucureşti
Evenimentul este prezentat de Uniunea Armenilor din România şi Ambasada Republicii Armenia, în parteneriat cu Radio România, şi este dedicat marelui compozitor armean Komitas (1869 - 1935), muzician-folclorist şi întemeietorul şcolii naţionale armene de compoziţie. Pe 24 aprilie 1915, la începutul genocidului armenilor, alături de alţi intelectuali armeni din Constantinopol, Komitas a fost arestat de Guvernul Junilor Turci şi deportat, fiind salvat cu greu de la moarte, prin intervenţia misiunilor diplomatice din Imperiul Otoman, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Invitaţi din România şi din Armenia îi vor acompania pe cei doi muzicieni şi vor interpreta piese specifice celor două culturi, cea română şi cea armeană, la instrumente tradiţionale, precum şi vocal: Taraful din Băbiciu - Răzvan Roşu (tulnic), Nicolae Juravle (fluier păcurăresc), Petre şi Petrică Zele (ceteră, braci şi ţâpurituri) şi Emmanuel Hovhannisian (duduk, zurna), Avag Margarian (blul, zurna, shvi), Hasmik Baghdasarian (solistă), Tigran Hovhannisian (tmbuk), Arkadi Kocharian (duduk 2).
Un repertoriu bogat va purta publicul prin tradiţiile şi obiceiurile celor două culturi. Astfel, spectatorii vor asculta muzică tradiţională armenească - dansuri rituale, cântece de dragoste, obiceiuri de nuntă, cântece de dans, cântece de glumă, de sărbătoare şi pelerinaj -, dar şi muzică bisericească armeană. În acest dialog intercultural, Grigore Leşe alături de invitaţii săi vor "răspunde" cu hori de dor şi dragoste, cântece religioase, momente de improvizaţie.
"Voi aduce o frântură de Românie, de la muzici străvechi din Oaş, în structuri arhetipale, până la muzica de taraf din Oltenia, cu influenţe urbane. Nu vor lipsi zâcălile din fluiere păcurăreşti şi tulnic, din Apuseni, Lăpuş şi nordul Bucovinei, hori în glasuri guturale şi adâncate, ţâpurituri şi semnale uitate de lume", a declarat Grigore Leşe despre evenimentul de la Sala Radio.
Grigore Leşe propune o altă abordare a folclorului, prin întoarcerea la arhetip. Grigore Leşe a susţinut concerte la cele mai importante manifestări culturale, precum Festivalul "Vocile Lumii" - Bloomington, Smithsonian Folklive Festival - Washington, Festivalul Montmartre - Paris, Fest Der Kontinente - Berlin, Zilele Culturii Române - Madrid, Olimpiada Culturală de la Atena, Festivalul Ţărilor Europei de Est - Montreal, Francophonie Métissée - Paris, Culturescapes - Basel, Festivalul "Miguel Bernal Himenez" - Morelia, Mexic, Zilele Culturale ale Băncii Centrale Europene - Frankfurt, Balkan Trafic Festival - Bruxelles, Expoziţiile Mondiale de la Aichi - Japonia, Shanghai - China şi Yeosu - Coreea de Sud. A concertat în catedrale şi prestigioase săli de concert din Suedia, Elveţia, Belgia, Austria, Germania, Spania, Ungaria, Italia, Cipru, Olanda, Franţa, Rusia, Japonia, China, Statele Unite ale Americii. În Rusia a primit premiul "Cavalerul de Argint" pentru interpretarea din piesa "Meşterul Manole", la Festivalul Internaţional de Teatru "Cavalerul de Aur", desfăşurat la Teatrul Taganka din Moscova în 2011.
Profesor de etnomuzicologie al Universităţii din Bucureşti, realizator de film documentar etno-antropologic pentru Televiziunea Română, Grigore Leşe este primul muzician din România care a adus alături de el în scenă artişti tradiţionali din toată lumea, căutând filonul comun al muzicilor străvechi.
Artur Şahnazarian a absolvit Facultatea de compoziţie, dirijat şi muzicologie a Conservatorului de Stat din Erevan. A cules un număr mare de materiale de folclor, fiind un activ ambasador al muzicii şi culturii armene, şi este apreciat ca unul dintre cei mai buni cunoscători ai vieţii şi activităţii lui Komitas. Cu sprijinul Cultural Renaissance şi prin contribuţia mai multor artişti, a înregistrat partituri de valoare ale muzicii monodice populare şi bisericeşti din Armenia (350 de cântece populare, 80 de melodii instrumentale, 80 de cântece bisericeşti) şi a susţinut concerte-prelegeri în România, Ungaria, SUA, Franţa, Germania, Danemarca şi Norvegia.
Printre compoziţiile sale muzicale se regăsesc aranjamente muzicale pentru voce, poemul muzical pentru voce "Zanghi", compoziţii pentru pian şi voce, cântata pe motive medievale armeneşti, ritualul precreştin Navasard pentru orchestră şi voce, lucrări pentru pian, muzică corală pe motivele poemul lui Grigor Narekatsi, opera-balet "David din Sasun", diverse compoziţii pentru cor. Membru în comitetul director al Uniunii Compozitorilor din Armenia, artistul a fost, de asemenea, preşedinte al juriului pentru numeroase festivaluri şi concursuri şi a organizat diferite concerte şi spectacole muzicale.
Biletele pentru concertul de la Sala Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe