- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (30.09.2014, 14:17)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grilele TVR,aprobate de CNA într-o şedinţă tensionată,cu poziţii divergente ale membrilor CA al SRTv
Grilele de toamnă ale TVR 1 şi TVR 2 au fost aprobate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în şedinţa de marţi, la care au participat pentru prima dată şi membrii Consiliului de Administraţie (CA) al SRTv, care au avut poziţii divergente în privinţa televiziunii publice.
Urmărește
395 afișări
Grilele TVR,aprobate de CNA într-o şedinţă tensionată,cu poziţii divergente ale membrilor CA al SRTv (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Stelian Tănase (preşedinte-director general al TVR), Dan Andrei Muraru, Claudiu Brînzan, Cătălin Blebea, Radu Carp, Adrian Bucur, Debreczeni Hajnal, Florin Condurăţeanu, Raico Cornea, Romina Surugiu şi Adrian Ștefan Bădescu, membri ai CA al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), au participat pentru prima dată la o şedinţă a Consiliului, având în vedere conflictul public între unii dintre aceştia din ultima perioadă, în privinţa grilelor de toamnă ale TVR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
-
Kemi Badenoch, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie
-
Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
La şedinţa CNA au fost prezenţi şi mai mulţi membri ai Comitetului Director, între care Irina Radu, directorul de programe al TVR, şi Cristian Zgabercea, producătorul general al televiziunii publice.
Discuţiile cu membrii CNA au avut loc în contextul în care TVR 1 a funcţionat în luna septembrie cu o "grilă intermediară" - din care fac parte emisiunile "Biziday", cu Moise Guran, "Vorbeşte liber", cu Sorin Avram, "Foc încrucişat", cu Alina Stancu şi Cornel Nistorescu, şi "Starea naţiei", cu Dragoş Pătraru -, neaprobată nici de CNA, nici de CA al SRTv. Grilele de toamnă ale TVR au fost aprobate abia pe 22 septembrie de CA al TVR, cu unanimitate de voturi.
În şedinţa CNA de marţi, Consiliul a aprobat cu unanimitate de voturi (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) grilele de toamnă ale TVR 1 şi TVR 2, care vor intra în vigoare pe 1 octombrie.
CNA a încercat, marţi, să aplice o sancţiune SRTv pentru că în septembrie a funcţionat cu o structură de programe neaprobată de Consiliu. În acest sens, membrul CNA Monica Gubernat a propus aplicarea unei somaţii publice, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (6) pentru a fi aplicată, Christian Mititelu, Viorel Vasile Buda şi Radu Călin Cristea votând împotriva acestei sancţiuni.
Pe de altă parte, în faţa CNA, membrii CA al TVR au avut poziţii divergente.
Astfel, unii - Radu Carp, Romina Surugiu şi Stelian Tănase - au spus că CA al SRTv nu trebuie să aprobe grilele TVR, ci strategia editorială a Televiziunii Române.
În schimb, alţi membri ai CA al TVR, între care Claudiu Brînzan şi Adrian Bucur, au spus că actuala grilă a TVR 1, care a fost susţinută de Stelian Tănase, modifică structura de programe a televiziunii, transformând-o dintr-una generalistă într-una de "news and current affairs", fapt care este în contradicţie cu un sondaj de opinie comandat recent de Televiziunea Română şi care a relevat că telespectatorii îşi doresc programe de divertisment şi nu "vorbărie" de la ora 16.00 până la ora 00.00.
"Suntem cu foarte mici procente exact în aceeaşi structură de programe. Televiziunea n-a ieşit din structura de programe aprobată. Cred că a fost o perioadă de una-două luni un pic pe alături. Nu s-a intenţionat de către nimeni schimbarea structurii de programe", a susţinut, însă, Stelian Tănase. "Niciodată nu a fost vorba despre transformare în televiziune de ştiri, indiferent ce au zis detractorii mei", a susţinut Tănase.
"Există un sondaj comandat de Televiziunea Română care demonstrează exact contrariul acestei grile. Publicul telespectator îşi doreşte acelaşi TVR 1 consacrat, cu folclor, nu scoaterea «Tezaurului folcloric» (...) E o problemă cu rearanjarea programelor. De la 16.00 până la 00.00, oamenii văd pe post numai vorbărie", a spus, însă, Adrian Bucur.
"Este prima dată când considerăm că s-a schimbat structura de programe. Este pentru prima oară când telespectatorul TVR 1 va vedea doar talk show-uri patru zile pe săptămână, în fiecare seară. În acest mod cred că îndepărtăm telespectatorii de postul public, de TVR 1", a spus şi Claudiu Brînzan. El a spus că ar trebui să se facă emisiuni cu angajaţi ai TVR şi nu cu colaboratori, întrucât aceştia din urmă sunt foarte costisitori pentru situaţia economică dificilă în care se află televiziunea publică.
Radu Carp a făcut trimitere la memorandumul aprobat de Guvern în 2012, care prevede anumite grile cadru. "Posibilităţile de mişcare ale TVR în ceea ce priveşte structura de programe şi grilele cadru sunt extrem de limitate (...) Asta explică şi de ce discuţia dintre noi este oarecum inutilă. CA nu are atribuţii în ceea ce priveşte definirea strategiei de programe. Este treaba profesioniştilor şi noi nu vrem să interferăm în niciun fel în activitatea celor care propun aceste grile cadru (...) Cifrele (din structura de programe din toamnă ale TVR, n.r.) corespund cu grila de primăvară. Tot datorită restructurării grila de vară a fost una diferită şi a avut foarte puţine producţii", a spus Carp.
Pe de altă parte, Irina Radu, directorul de programe al TVR, a spus că grila cu care a funcţionat TVR 1 în luna septembrie diferă semnificativ faţă de grila de vară a instituţiei, fiind mai apropiată de cea din primăvară.
"Problema noastră este o scădere de audienţă şi, chiar dacă bugetele investite sunt acum mai mici decât cele din primăvară sau de anul trecut, valoarea produsului este dată de rezultat. Aici este îngrijorarea noastră (...) Rugămintea noastră, a conducerii executive, pe care am adresat-o şi CA, care nu ne-a ajutat, este să ne ajutaţi să ne întărim misiunea publică, fără interferenţele nimănui (...)Vom avea grijă cei care ştim cum se fac lucrurile astea să fie echilibru şi în campania electorală (...) Când nu o să ne mai călcăm în picioare şi o să ne ştim fiecare fişa postului", a spus Irina Radu.
În mai multe rânduri, Laura Georgescu, preşedintele CNA, l-a întrebat pe Stelian Tănase care este strategia TVR până la sfârşitul anului pentru staţiile pe care televiziunea publică le operează.
Stelian Tănase a spus că nu există în prezent "o strategie coerentă" a TVR şi că, la nivelul Televiziunii Române, funcţionează un grup de lucru care este responsabil cu elaborarea unei strategii editoriale a instituţiei.
Tănase a mai spus că, până la 31 decembrie, TVR va funcţiona cu această grilă, iar pe 1 ianuarie va intra "din nou în stand by, pe reluări şi redifuzări". "Iar la 1 martie ne propunem să venim la CNA cu o nouă grilă, o nouă structură. Noua grilă se va baza pe faptul că va fi o diferenţă de identitate între canalul 1 şi canalul 2. Care va fi ea nu ştiu, pentru că nu avem rezultatele complete ale sondajului", a spus Stelian Tănase.
Însă el a fost contrazis de Irina Radu, directorul de programe al TVR, care a precizat că aceasta este o grilă cu care TVR 1 poate funcţiona "cu rezultate bune în perioada campaniei electorale" şi va putea fi menţinută până la sfârşitul lunii noiembrie. "Nu aş spune că vom rămâne pe această grilă până pe 31 decembrie (...) În decembrie, toate televiziunile îşi adaptează grilele sărbătorilor", a spus Irina Radu.
Irina Radu a vorbit şi despre TVR 2. "Ne pasă la fel de mult de el, chiar dacă nu avem politică pe acest canal", a spus Irina Radu, precizând că TVR 2 va creşte puţin procentul de informare şi va difuza şi emisiuni educative, culturale, religioase, dar şi filme, însă într-un procent mai redus.
După audierea în şedinţa CNA, Radu Carp şi Ramona Surugiu au spus, într-o declaraţie comună pentru MEDIAFAX, că CA al TVR nu are atribuţii editoriale.
"A fost pentru prima dată când CNA a chemat întreaga conducere a Televiziunii Publice, respectiv Consiliul de Administraţie şi Comitetul Director, pentru a încerca o capcană, în sensul că, de fapt, toate organismele de conducere ale TVR se ocupă de politica editorială. Or s-a văzut clar că există puncte de vedere divergente şi în cadrul CA, în sensul că există o parte, printre care ne numărăm şi noi, care susţin imposibilitatea de a interveni în problemenele editoriale şi există o altă parte, care, din contră, susţine ca CA să poată interveni şi în ceea ce priveşte grilele de programe, ba chiar şi în stabilirea moderatorilor din timpul campaniei electorale", au spus Carp şi Surugiu.
Cei doi au spus că aceste puncte de vedere au fost prezentate în contradicţie şi în faţa CNA, dar există o hotărâre a CA privind structura de programe, care a fost votată în unanimitate pe 22 septembrie, iar structura de programe a fost înaintată CNA. "În aşa fel încât discuţia de astăzi nu s-a dorit decât a fi o încercare de a face publică o discuţie în interiorul CA după modelul Comisiilor de Cultură din Parlament. Orice dezbatere este bună, dar, repet, CA nu are atribuţii în zona editorială şi nu are în sarcină decât să elaboreze strategia de programe şi structura programelor care sunt documente transmise CNA. Dezbaterea a fost bună de ambele părţi, dar responsabilităţile, potrivit legii, sunt foarte clar precizate şi nu aşa cum încearcă unii să spună şi să intervină în politica editorială", au mai spus Carp şi Surugiu.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
CANCAN.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe