- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.08.2009, 16:12)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul acuză nereguli la retrocedarea Peleşului
Corpul de Control al premierului acuză comisia care a negociat Memorandumul de înţelegere dintre fostul Guvern şi Regele Mihai I pentru retrocedarea Domeniului Peleş de nereguli şi lipsă de transparenţă, indicându-l pe fostul ministru al Culturii Adrian Iorgulescu printre persoane responsabile.
Urmărește
210 afișări
Guvernul acuză nereguli la retrocedarea Peleşului (Imagine: Mediafax Foto)
Surse oficiale au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că inspectorii Corpului de Control au finalizat raportul privind modul de retrocedare a complexului turistic Furnica, parte a Domeniului Peleş, arătând că decizia Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), prin care fostul suveran a intrat în posesia acestui imobil, este nelegală şi a permis prejudicierea bugetului.
În urma acestor verificări, instituţia a decis să sesizeze Parchetul, au arătat atunci sursele citate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Raportul de control indică totodată că, potrivit verificărilor efectuate referitor la condiţiile retrocedării Domeniului Peleş, comisia de negociere a Memorandumului de înţelegere între Guvern şi Mihai I a funcţionat defectuos şi nu şi-a îndeplinit obiectivele, deoarece nu sunt consemnate şi nici întocmite documente privind participanţii la discuţii, concluziile întâlnirilor şi nici punctele de vedere exprimate de către părţi. Mai mult, nu au fost întocmite minute ale întâlnirilor şi discuţiilor comisiei cu reprezentanţii Casei Regale, deşi în notele adresate de fostul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, fostului premier Călin Popescu Tăriceanu sunt menţionate "concluziile rezultate după o serie de runde de negociere purtate între membrii comisiei de negociere şi reprezentanţii MSR Mihai I".
De asemenea, nu s-a putut constata cu exactitate de câte ori s-a întrunit această comisie, în urma verificărilor rezultând doar două întâlniri în datele de 19 şi 20 septembrie 2006.
Persoanele responsabile de neregulile constatate de Corpul de Control al primului-ministru, de modul defectuos şi lipsit de transparenţă a activităţii comisiei de negociere a proiectului Memorandumului de înţelegere, înfiinţată în august 2006, sunt indicate a fi coordonatorul comisiei (Adrian Iorgulescu, fost ministru al Culturii), precum şi membrii nominalizaţi din partea instituţiilor desemnate de Guvern să facă parte din comisie, respectiv Ministerul Culturii, Ministerul Finanţelor, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi Secretariatul general al Guvernului/RA-APPS.
Inspectorii mai arată că nu se poate stabili cine a întocmit celelalte forme ale Memorandumului înaintate premierului de către ministrul Culturii Adrian Iorgulescu în noiembrie 2006 şi ianuarie 2007, deoarece din analiza documentelor şi verificările efectuate a rezultat că lucrările comisiei au fost suspendate în septembrie 2006, după a doua şedinţă.
Potrivit instituţiei, în Memorandumul semnat în formă finală, Guvernul, prin Ministerul Culturii, se obligă să ducă la îndeplinire "procedurile privind exercitarea dreptului de preemţiune în numele statului român, precum şi să iniţieze şi să aprobe o hotărâre prin care să aloce ministerului, din rezerva bugetară aflată la dispoziţia Guvernului, suma de bani necesară, rezultată în urma negocierilor, pentru cumpărarea Castelului Peleş, imobilul Căsuţă Poartă, împreună cu terenul aferent şi a Palatului Foişor, împreună cu terenul aferent".
În varianta Memorandumului transmis primului-Ministru în noiembrie 2006 se menţionează că "Guvernul va cumpăra de la Majestatea Sa Regele Mihai I, în condiţiile legii şi ale prezentului Memorandum, Castelul Peleş, locuinţa de serviciu a acestuia şi Castelul Foişor, în condiţiile deja menţionate". Astfel, Guvernul se obliga să plătească echivalentul în lei al sumei de 30 milioane de euro, dar această prevedere a dispărut din ultimul Memorandum în care nu mai este prevăzută nicio sumă.
Corpul de Control a mai constatat că bugetul statului a fost prejudiciat din cauza sumelor plătite de RA-APPS în perioada intrării în conservare a Complexului Turistic "Furnica", în condiţiile în care, deşi fosta conducere a RA-APPS cunoştea faptul că acesta era compus din construcţii noi, care nu existau în 1947, a dispus conservarea fără realizarea unei compensări sau evaluări corecte.
Corpul de Control menţionează că, în ceea ce priveşte modalitatea de calcul a despăgubirilor solicitate de RA-APPS pentru lucrările efectuate de statul român după preluarea abuzivă a imobilelor, un control de fond al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor poate identifica persoanele responsabile din cadrul comisiilor de aplicare a Legii 10/2001 ale RA-APPS, care au redactat şi semnat decizia 416/2006 a RA-APPS, fără a ţine cont de precizările ANRP, anterioare momentului redactării deciziei de restituire, precum şi de prevederile legislative aplicabile la acea dată.
Conţinutul deciziei 461/2006 a RA-APPS prin care s-au restituit diverse imobile care au făcut parte din Domeniul Peleş a fost aprobat de Consiliul de Administraţie al RA-APPS din care, în noiembrie 2006, făcea parte Decebal Traian Remeş, arată sursa citată.
Prin decizia 461/2006 a RA-APPS se retrocedează Complexul Turistic "Furnica", în condiţiile în care referatul intitulat "Propuneri pentru repartizarea şi atribuirea definitivă a bunurilor inventariate care au aparţinut sub diferite forme fostei familii Regale" nu există şi se punea în discuţie numai existenţa unui "grajd de jos" format din 19 camere.
Complexul Turistic "Furnica" are aproximativ 240 de încăperi, la care se adaugă ateliere, terase şi altele în suprafaţă totală de 3.982 m².
În luna iunie, RA-APPS a depus o plângere împotriva Oficiului de Cadastru Prahova, iar Secretariatul General al Guvernului a solicitat Corpului de Control al premierului să verifice condiţiile în care fostul director al regiei, liberalul Adrian Dumitru, a semnat decizia prin care Regele Mihai I a primit în posesie complexul Furnica.
Raportul Corpului de Control relevă că bugetul statului a fost prejudiciat din cauza procedurii de retrocedare prin asimilare, deoarece notificările iniţiale ale reprezentanţilor Casei Regale transmise Primăriei Sinaia nu au avut în vedere retrocedarea complexului turistic "Furnica", imobil care, în anul 1947, era un grajd.
Pentru a intra în posesia complexului turistic "Furnica" din Sinaia, regele Mihai I a cerut executarea silită a RA-APPS, acţiune contestată de către regie şi care urmează să fie analizată de Judecătoria Sinaia la 22 septembrie.
Memorandumul privind retrocedarea castelelor Peleş şi Pelişor, a părţii vechi din Foişor, precum şi a complexelor Ceramica şi Stăvilari şi a terenurilor aferente către Regele Mihai a fost aprobat de Guvern în februarie 2007.
Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că imobilul cunoscut sub denumirea "complexul Furnica" face parte din domeniul Peleş, retrocedat Regelui Mihai I, care este "proprietarul acelui domeniu".
El a precizat că denumirea "Complexul Furnica" a fost inventată de comunişti, dar respectivele imobile existau în domeniul Peleş.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe