- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.03.2015, 15:07)
- Thomas Dinca
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul alocă bani Fondului Cultural din Loterie, după ce a tăiat din suma acordată Fondului Cinematografic
Fondul Cultural Naţional va fi alimentat cu 2% din încasările Loteriei Române, în baza unei ordonanţe de urgenţă aprobată, miercuri, de Guvern, după ce tot Executivul a redus, la sfârşitul anului trecut, suma rezervată Fondului Cinematografic şi Programului Monumentelor din taxe pe jocuri de noroc.
Urmărește
105 afișări
Guvernul alocă bani Fondului Cultural din Loterie, după ce a tăiat din suma acordată Fondului Cinematografic (Imagine: Mediafax Foto / Thomas Dan)
Guvernul arată că este urgentă identificarea unei soluţii pentru completarea surselor de colectare la Fondul Cultural Naţional, în vederea asigurării fondurilor necesare pentru finanţarea proiectelor culturale, precum şi pentru asigurarea predictibilităţii colectării acestora.
La sfârşitul anului trecut, în ultima şedinţă, Guvernul a decis, tot prin ordonanţă de urgenţă, că Ministerul Educaţiei şi cel al Tineretului şi Sportului vor primi o cotă-parte din sumele colectate de stat din taxe pentru acordarea licenţei de organizare şi exploatare a jocurilor de noroc, prin diminuarea procentului acordat până atunci Fondului cinematografic şi Programului pentru Monumente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Conform sistemului aplicat până atunci, 5% din aceste taxe au fost alocate anual, prin legea bugetului de stat, către Fondul cinematografic (1,5%) şi Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice (3,5%), sumele fiind virate lunar din buget la nivelul încasărilor.
Guvernul a decis însă ca, din suma totală, doar 1% să fie acordat Ministerului Culturii, atât pentru Fondul cinematografic, cât şi pentru Programul de Restaurare a Monumentelor, iar 2% să fie virat Ministerului Educaţiei şi încă 2% să fie acordat Ministerului Tineretului şi Sportului.
La acest moment, veniturile proprii ale Fondului Cultural Naţional provin, printre altele, din o cotă de 5% din încasările realizate de firme din vânzarea reproducerilor, copiilor sau mulajelor realizate după bunuri culturale mobile aflate în proprietate publică ori după monumente sau componente ale monumentelor istorice aflate în proprietate publică, 5% din încasările realizate de operatorii economici din vânzarea, prin licitaţie publică, a bunurilor culturale mobile, 2% din încasările realizate de agenţiile imobiliare din vânzarea imobilelor monumente istorice, 20% din încasările realizate de operatorii economici din comercializarea publicaţiilor interzise spre vânzare minorilor, 20% din încasările obţinute din vânzarea sau închirierea fonogramelor ori videogramelor a căror vizionare nu este recomandată minorilor, 3% din încasările realizate de operatorii economici din vânzarea calendarelor sau cărţilor poştale ilustrate, afişelor, posterelor, imaginilor autocolante ori a tipăriturilor mixte, 2% din încasările realizate de operatorii economici care comercializează bunuri culturale provenite din import, 2% din încasările realizate de operatorii economici din vânzarea produselor de artă populară, 2% din veniturile realizate de operatorii economici care îşi desfăşoară integral activitatea respectivă în incinta sau pe domeniul public aflat în spaţiul de protecţie al monumentelor istorice proprietate publică, 1% din încasările realizate de operatorii economici din organizarea de bâlciuri şi parcuri de distracţii, 1% din veniturile realizate de operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în domeniul impresariatului artistic, 10% din încasările realizate prin furnizarea serviciilor vocale cu conţinut erotic de către operatorii economici din sistemul de telefonie care oferă servicii cu valoare adăugată.
Prin Fondul Cultural Naţional sunt finanţate programele, proiectele şi acţiunile culturale organizate în ţară şi/sau în străinătate, precum şi relaţiile culturale internaţionale ale României.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe