Guvernul alocă bani Fondului Cultural din Loterie, după ce a tăiat din suma acordată Fondului Cinematografic

Fondul Cultural Naţional va fi alimentat cu 2% din încasările Loteriei Române, în baza unei ordonanţe de urgenţă aprobată, miercuri, de Guvern, după ce tot Executivul a redus, la sfârşitul anului trecut, suma rezervată Fondului Cinematografic şi Programului Monumentelor din taxe pe jocuri de noroc.

Urmărește
105 afișări
Imaginea articolului Guvernul alocă bani Fondului Cultural din Loterie, după ce a tăiat din suma acordată Fondului Cinematografic

Guvernul alocă bani Fondului Cultural din Loterie, după ce a tăiat din suma acordată Fondului Cinematografic (Imagine: Mediafax Foto / Thomas Dan)

Guvernul arată că este urgentă identificarea unei soluţii pentru completarea surselor de colectare la Fondul Cultural Naţional, în vederea asigurării fondurilor necesare pentru finanţarea proiectelor culturale, precum şi pentru asigurarea predictibilităţii colectării acestora.

La sfârşitul anului trecut, în ultima şedinţă, Guvernul a decis, tot prin ordonanţă de urgenţă, că Ministerul Educaţiei şi cel al Tineretului şi Sportului vor primi o cotă-parte din sumele colectate de stat din taxe pentru acordarea licenţei de organizare şi exploatare a jocurilor de noroc, prin diminuarea procentului acordat până atunci Fondului cinematografic şi Programului pentru Monumente.

Conform sistemului aplicat până atunci, 5% din aceste taxe au fost alocate anual, prin legea bugetului de stat, către Fondul cinematografic (1,5%) şi Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice (3,5%), sumele fiind virate lunar din buget la nivelul încasărilor.

Guvernul a decis însă ca, din suma totală, doar 1% să fie acordat Ministerului Culturii, atât pentru Fondul cinematografic, cât şi pentru Programul de Restaurare a Monumentelor, iar 2% să fie virat Ministerului Educaţiei şi încă 2% să fie acordat Ministerului Tineretului şi Sportului.

La acest moment, veniturile proprii ale Fondului Cultural Naţional provin, printre altele, din o cotă de 5% din încasările realizate de firme din vânzarea reproducerilor, copiilor sau mulajelor realizate după bunuri culturale mobile aflate în proprietate publică ori după monumente sau componente ale monumentelor istorice aflate în proprietate publică, 5% din încasările realizate de operatorii economici din vânzarea, prin licitaţie publică, a bunurilor culturale mobile, 2% din încasările realizate de agenţiile imobiliare din vânzarea imobilelor monumente istorice, 20% din încasările realizate de operatorii economici din comercializarea publicaţiilor interzise spre vânzare minorilor, 20% din încasările obţinute din vânzarea sau închirierea fonogramelor ori videogramelor a căror vizionare nu este recomandată minorilor, 3% din încasările realizate de operatorii economici din vânzarea calendarelor sau cărţilor poştale ilustrate, afişelor, posterelor, imaginilor autocolante ori a tipăriturilor mixte, 2% din încasările realizate de operatorii economici care comercializează bunuri culturale provenite din import, 2% din încasările realizate de operatorii economici din vânzarea produselor de artă populară, 2% din veniturile realizate de operatorii economici care îşi desfăşoară integral activitatea respectivă în incinta sau pe domeniul public aflat în spaţiul de protecţie al monumentelor istorice proprietate publică, 1% din încasările realizate de operatorii economici din organizarea de bâlciuri şi parcuri de distracţii, 1% din veniturile realizate de operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în domeniul impresariatului artistic, 10% din încasările realizate prin furnizarea serviciilor vocale cu conţinut erotic de către operatorii economici din sistemul de telefonie care oferă servicii cu valoare adăugată.

Prin Fondul Cultural Naţional sunt finanţate programele, proiectele şi acţiunile culturale organizate în ţară şi/sau în străinătate, precum şi relaţiile culturale internaţionale ale României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici