- Home
- Cultură-Media
- (27.05.2021, 10:52)
- Razvan Tupa , Georgiana Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Impactul muzicii clasice asupra creierului. Operele lui Mozart ar putea reduce efectele epilepsiei
- Un grup de savanţi cehi au studiat impactul muzicii clasice asupra pacienţilor diagnosticaţi cu epilepsie.
- Operele lui Mozart s-au dovedit mai eficace decât cele ale lui Haydn, arată un studiu publicat de European Journal of Neurology.
Urmărește
361 afișări
Impactul muzicii clasice asupra creierului. Operele lui Mozart ar putea reduce efectele epilepsiei
Oamenii de ştiinţă de la Institutul CEITEC din Cehia, alături de doctori, au testat validitatea „Efectului Mozart” pe 18 pacienţi cu epilepsie care au ascultat Sonata pentru două piane în D major, K. 488, scrie udiscovermusic.com.
„Putem confirma că Sonata lui Mozart reduce efectele descărcărilor epileptice măsurate direct în creier. Studiul a fost făcut pe pacienţi cu electorzi implantaţi în creier, care urmau să fie supuşi unor neurochirurgii. Electorzii erau acolo pentru a localiza locul care urma să fie îndepărtat chirurgical.”, a spus coordonatorul studiului, profesorul Ivan Rektor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău - suprema ta investiţie - după 12 ani de şcoală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu ştii şi te enervezi. Sau ştii şi te enervezi
Oamenii de ştiinţă au vrut să descopere dacă această piesă specifică a lui Mozart este mai benefică decât altele pentru pacienţii cu epilepsie, motiv pentru care au comparat-o cu efectele produse de Simfonia nr. 94 a lui Haydn.
„Am ales Simfonia lui Haydn pentru că a fost compusă în aceeaşi eră şi are, în mare parte, acelaşi stil ca cea a lui Mozart. Niciunul dintre pacienţii noştri nu a avut pregătire muzicală, aşa că nu prea le păsa dacă ascultau Mozart sau Haydn”, au notat cercetătorii.
Muzica afectează femeile şi bărbaţii în moduri diferite
Studiul a confirmat că efectele vindecătoare ale muzicii depind de proprietăţile sale acustice, inclusiv ritmul, melodicitate, tempoul, armonia.
Cercetătorii au fost surprinşi să descopere că muzica afectează creierul femeilor diferit de cel al bărbaţilor. „Este ceva la care nu ne aşteptam deloc. Am descoperit că opera lui Mozart reduce activitatea epileptică atât la femei, cât şi la bărbaţi, în timp ce compoziţia lui Haydn reduce activitatea epileptică doar la femei. La bărbaţi, activitatea epileptică a crescut.”, mai notează aceştia.
Un studiu care a urmat acestuia, şi care a folosit Imagistică prin Rezonanţă Magnetică (IRM), a confirmat că anumite părţi ale creierului au fost afectate diferit în cazul femeilor şi bărbaţilor.
Epilepsia este o boală cronică a creierului care afectează aproximativ 65 de milioane de oameni în întreaga lume. Boala se manifestă prin convulsii recurente, episoade scurte de mişcare involuntară ce pot implica o parte a corpului sau întregul corp, uneori fiind însoţite de pierderea cunoştinţei şi a controlului funcţiilor intestinului gros şi ale vezicii urinare.
Citește pe alephnews.ro: Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cinci jurnaliști din Gaza au fost uciși într-un atac israelian care a vizat o grupare armată. Ce declară IDF
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe