- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.06.2014, 14:39)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPC, Romtelecom şi Digital Cable Systems, OBLIGATE să introducă în grilele lor Digi 24
Instanţa a decis să oblige trei mari cablişti - UPC, Romtelecom şi Digital Cable Systems - să retransmită în grilele lor televiziunea Digi 24, care este deţinută de compania concurentă RCS&RDS şi se află în rândul posturilor obligatorii la retransmisie pentru toţi operatorii de cablu din România.
Urmărește
12835 afișări
Instanţa obligă UPC, Romtelecom şi Digital Cable Systems să introducă în grilele lor Digi 24 (Imagine: Shutterstock)
Compania RCS&RDS a dat în judecată, în luna mai, principalii competitori - UPC România, Romtelecom şi Digital Cable Systems -, cerând instanţelor să îi oblige să retransmită televiziunea de ştiri Digi 24, care este deţinută de RCS şi se află în rândul posturilor obligatorii la retransmisie pentru toţi operatorii de cablu, conform pricipiului "must carry", prevăzut la articolul 82 din Legea audiovizualului.
Obiectul proceselor este "ordonanţă preşedinţială", potrivit informaţiilor postate pe Portalul Instanţelor de Judecată. Surse din companiile de cablu au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, că în aceste procese RCS&RDS a cerut instanţei să îi oblige pe cabliştii săi concurenţi să introducă în grile televiziunea Digi 24.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
Astfel, RCS&RDS a dat în judecată UPC România SRL, pe 15 mai, la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti.
Pe 19 iunie, Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a admis cererea RCS&RDS de ordonanţă preşedinţială. De asemenea, instanţa a decis să oblige UPC România să includă în propria grilă de programe şi să retransmită către abonaţii săi televiziunea Digi 24, în reţelele de telecomunicaţii deţinute, cu respectarea articolului 82 din Legea 504/2002, în regim must carry, "până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a dosarului înregistrat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1". Decizia este executorie fără somaţie şi fără trecerea unui termen şi poate fi contestată cu apel în termen 5 zile de la pronunţare.
Printr-un alt dosar, înregistrat pe 15 mai, la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, RCS&RDS a dat în judecată şi compania Romtelecom SA.
În 10 iunie, Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a admis cererea RCS&RDS şi a decis să oblige Romtelecom SA să includă în grila sa de programe şi să retransmită către abonaţii săi Digi 24, până la soluţionarea definitivă a acestui dosar înregistrat pe rolul instanţei. Şi în acest caz, decizia este executorie fără somaţie şi fără trecerea unui termen şi poate fi atacată cu apel în termen 5 zile de la pronunţare.
Pe de altă parte, RCS&RDS a dat în judecată, pe 15 mai, şi Digital Cable Systems SA, la Judecătoria sectorului 2 Bucureşti.
Pe 19 iunie, Judecătoria sectorului 2 a admis cererea RCS&RDS şi a decis să oblige Digital Cable Systems SA să includă în grila sa de programe şi să retransmită către abonaţii săi televiziunea Digi 24, până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul acestui dosar aflat pe rolul instanţei.
La fel ca în cazul UPC şi cel al Romtelecom, şi în cazul Digital Cable Systems SA decizia este executorie fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen. Decizia poate fi atacată cu apel în termen 5 zile de la pronunţare.
Pe de altă parte, decizia RCS&RDS de a-şi acţiona în instanţă principalii competitori, care nu doresc să retransmită televiziunea de ştiri Digi 24, vine după ce, pe 29 aprilie, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a somat public 20 de societăţi de cablu care nu respectă principiu "must carry", între care şi RCS&RDS.
Lista "must carry" a fost publicată de CNA pe site-ul propriu în data de 4 februarie. Lista "must carry" se aplică doar operatorilor de cablu, nu şi platformelor de satelit (DTH). Televiziunile incluse în această listă s-au declarat libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare.
Distribuitorii de servicii de programe din România au avut obligaţia ca, până pe 7 aprilie, să introducă în oferta lor televiziunile care îndeplinesc condiţiile regimului "must carry", potrivit unui anunţ postat pe site-ul CNA.
Astfel, CNA a somat public UPC România, pentru că nu retransmite cu preponderenţă televiziunea de ştiri Digi 24 (aflată pe poziţia 13 în lista "must carry"), în grilele sale analogice şi digitale. De asemenea, UPC nu retransmite în grilele digitale studiouri regionale ale Societăţii Române de Televiziune (SRTv).
Conform articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu din România trebuie să retransmită televiziunile din portofoliul SRTv, respectiv TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News şi studiourile teritoriale ale televiziunii publice de la Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara.
Totodată, Consiliul a somat public Romtelecom şi Next Gen (societate deţinută tot de Romtelecom, n.r.), pentru că nu retransmit cu preponderenţă în grilele analogice şi digitale Digi 24. De asemenea, Romtelecom şi NextGen nu retransmit în grilele digitale studiouri regionale ale TVR.
Pe de altă parte, Digital Cable Systems a fost somat public de CNA pentru că nu retransmite cu preponderenţă Digi 24 în grilele analogice şi digitale şi studiouri regionale ale TVR, în grilele sale digitale.
CNA a somat public însă şi RCS&RDS, care nu respectă la rândul său principiul "must carry", întrucât nu difuzează cu preponderenţă în grila analogică televiziunea muzicală Mynele TV (aflată pe poziţia 15 în lista "must carry"), iar din grila digitală a RCS&RDS lipsesc televiziunile Mynele TV, Alfa Omega TV (aflat pe poziţia 29), Credo TV (poziţia 30), dar şi studiouri regionale ale SRTv, precum TVR Târgu-Mureş şi TVR Cluj.
CNA a aplicat toate aceste sancţiuni în urma unor controale efectuate de inspectorii de specialitate ai Consiliului în oraşele reşedinţe de judeţ. Decizia efectuării acestor controale a fost luată în şedinţa din 3 aprilie după ce membrii Consiliului au analizat o adresă a societăţii RCS&RDS SA, care a solicitat anularea/ revocarea actelor administrative prin care CNA a aprobat modificările de grile de programe ale UPC şi Romtelecom fără includerea Digi 24, fapt care, în opinia RCS&RDS, încalcă articolul 82 din Legea audiovizualului.
Consiliul Naţional al Audiovizualului aprobase iniţial, în şedinţa din 25 martie, grilele de cablu ale companiei de telecomunicaţii Romtelecom (analogic şi digital), în care nu se regăseşte Digi 24, televiziunea de ştiri a companiei de telecomunicaţii concurente RCS&RDS.
Pe de altă parte, în şedinţa din 20 martie, Romtelecom a primit şi aprobarea Consiliului de modificare a grilei sale în reţeaua IPTV, tot fără televiziunea Digi 24.
În aceeaşi şedinţă din 20 martie, CNA a aprobat şi grilele de cablu ale UPC România, în care nu se regăseşte Digi 24.
RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piaţa serviciilor de televiziune prin cablu şi satelit din România. În ultimii ani, RCS&RDS şi-a dezvoltat propriile televiziuni. Astfel, în prezent compania deţine televiziunea de ştiri Digi 24 (cu staţiile locale aferente), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar şi televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life şi Digi World (cu variantele "secundare" Animal World Channel, Life Channel şi World Channel). De asemenea, RCS&RDS este acţionar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel şi UTV.
Citește pe alephnews.ro: Cu cât e plătit statul degeaba? Shoji Morimoto, cunoscut drept „omul care nu face nimic”, a transformat un concept inedit într-o carieră profitabilă
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cauza medicală a morții lui Liam Payne a fost confirmată într-o anchetă în Marea Britanie. Ce i-a cauzat decesul artistului
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Despărțire la început de 2025?! Vedeta de la Neatza cu Răzvani și Dani ar fi pus capăt relației
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe