INTERVIU cu Jeff Kinney: Cred cu tărie că un copil are nevoie de o carte tipărită în mâinile sale

Scriitorul american Jeff Kinney, autorul seriei "Jurnalul unui puşti", a declarat, într-un interviu MEDIAFAX, că este dificil să convingi copiii să citească, având în vedere că sunt atât de multe dispozitive electronice care ne zăpăcesc vieţile, dar aceştia vor fi interesaţi mereu de o poveste bună.

Urmărește
1215 afișări
Imaginea articolului INTERVIU cu Jeff Kinney: Cred cu tărie că un copil are nevoie de o carte tipărită în mâinile sale

INTERVIU - Jeff Kinney: Cred cu tărie că un copil are nevoie de o carte tipărită în mâinile sale

Jeff Kinney, considerat cel mai cunoscut şi mai important autor de cărţi pentru copii din ultimii zece ani, şi-a lansat volumul al zecelea din seria "Jurnalul unui puşti", apărut în limba română la editura Arthur, pe 6 decembrie, de Moş Nicolae, în Bucureşti, la Biblioteca Naţională a României. Într-un interviu acordat MEDIAFAX, Jeff Kinney spune că a găsit în România copii "plini de energie, curioşi şi expresivi".

De asemenea, în interviul acordat agenţiei MEDIAFAX, Jeff Kinney povesteşte despre lecturile sale din copilărie, despre autorii care i-au influenţat viaţa, dar şi despre cum a ajuns să scrie celebra serie "Jurnalul unui puşti".

Totodată, Jeff Kinney vorbeşte despre apetitul pentru citit al copiilor din prezent, despre trecerea de la cartea tipărită la eBook-uri, precum şi despre filmele realizate după seria "Jurnalul unui puşti".

Prezentăm interviul acordat de Jeff Kinney agenţiei MEDIAFAX:

Reporter: Când aţi descoperit plăcerea de a citi? Care este prima carte care v-a plăcut şi care v-a deschis apetitul pentru a citi?

Jeff Kinney: Mama mea a fost educatoare, aşa că a avut întotdeauna în casă cele mai bune cărţi pentru copii. Când aveam în jur de 11 ani, am descoperit propriile mele gusturi, care erau benzile desenate şi cărţile fantasy. Cartea care m-a schimbat cu adevărat a fost "Hobbitul", de J.R.R. Tolkien.

Reporter: Au existat autori care v-au influenţat copilăria?

Jeff Kinney: Scriitorul meu preferat dintotdeauna a fost un artist de benzi desenate, Carl Barks, care a scris poveşti despre Donald Duck şi Uncle Scrooge. Opera sa reprezintă cea mai bună poveste, dacă nu cea mai bună lucrare de literatură pe care am citit-o vreodată. Aceste benzi desenate au format cadrul de referinţă în istorie, politică, religie, psihologie şi multe altele.

Reporter: Vă doreaţi să deveniţi scriitor în copilărie? Aveaţi această dorinţă de a spune poveşti când eraţi copil?

Jeff Kinney: Nu m-am văzut niciodată ca scriitor. Voiam să fiu un caricaturist şi scopul meu era să creez benzi desenate. Dorinţa mea de a spune poveşti a venit mult mai târziu în viaţă, când mi-a venit ideea "Jurnalului unui puşti".

Reporter: Cât de greu este să scrieţi cărţi pentru copii? Vă gândiţi la copilăria dumneavoastră, la alţi copii? Care este procesul de scriere?

Jeff Kinney: Este destul de dificil pentru mine. Ştiu că ideile curg mai uşor pentru alţi scriitori. Eu petrec ani compilând fiecare lucru amuzant care mi s-a întâmplat în copilărie. Să am acum copii mă ajută să văd copilăria dintr-o perspectivă diferită. De obicei, petrec cam cinci luni scriind glume, apoi o lună lucrând la manuscris.

Reporter: Cum aţi început să scrieţi "Jurnalul unui puşti"? Cine sau ce a fost sursa de inspiraţie?

Jeff Kinney: "Jurnalul unui puşti" a luat naştere ca urmare a eşecului meu de a deveni un caricaturist de ziar. Am vrut să scriu o carte despre un protagonist care nu avea absolut nimic dintr-un erou. Greg seamănă cu mine când eram copil.

Reporter: Încercaţi să distraţi copiii prin cărţile dumneavoastră. V-aţi simţit vreodată copleşit de această misiune?

Jeff Kinney: Mă simt entuziasmat şi energic ştiind că, atunci când scriu o carte, milioane de copii din întreaga lume o vor citi. Este o responsabilitate mare să scriu o carte de calitate.

Reporter: Le arătaţi cărţile copiilor dumneavoastră? Sunt ei primii cititori? Dacă da, ce părere au ei despre ele?

Jeff Kinney: Da, dar aştept până ies de la tipar. Vreau ca ai mei copii să citească o carte completă, nu ceva ce este încă în lucru. Copiilor mei le plac cărţile mele şi, de obicei, mă încurajează.

Reporter: Care este părerea dumneavoastră în legătură cu felul în care citesc copiii în prezent? Având în vedere că există atât de multe distracţii moderne, credeţi că îşi mai doresc să descopere poveşti din cărţi?

Jeff Kinney: Consider că este dificil să convingi un copil să citească, având în vedere că sunt atât de multe dispozitive electronice care ne zăpăcesc vieţile. Dar cred că este întotdeauna loc pentru o poveste bună şi un basm bine spus. Un film sau un joc nu sunt atât de satisfăcătoare ca experienţă precum o carte.

Reporter: Cărţile dumneavoastră sunt recunoscute internaţional şi o mulţime de copii le citesc? Ce părere aveţi despre aceştia? Credeţi că sunt la fel în toată lumea sau au percepţii diferite despre cărţi?

Jeff Kinney: Tocmai m-am întors dintr-un turneu mondial şi percepţia mea este că, indiferent unde mergi, copiii sunt în mare parte la fel. Majoritatea copiilor au părinţi, rude, animale, profesori... Prin urmare, majoritatea copiilor au experienţe comune.

Reporter: Cum vi s-au părut copiii din România?

Jeff Kinney: Am fost cu adevărat surprins de cât de entuziasmaţi şi afectuoşi au fost copiii din România. Am petrecut o zi cu un grup mare de copii, care au fost plini de energie, curioşi şi expresivi.

Reporter: Mijloacele tehnologice s-au schimbat în ultimii ani. Ce părere aveţi despre eBook-uri? Consideraţi că volumele tipărite vor fi înlocuite în viitorul apropiat şi generaţia viitoare de copii nu va mai intra în contact cu ele?

Jeff Kinney: Am sentimente amestecate despre eBook-uri. Sunt fericit că volumele din seria "Jurnalul unui puşti" sunt în format eBook, dar cred cu tărie că un copil are nevoie de o carte tipărită în mâinile sale. O carte este o piesă tehnologică mai bună decât orice altceva cu un ecran.

Reporter: Ce părere aveţi despre filmele "Jurnalele unui puşti"?

Jeff Kinney: Cred că sunt amuzante şi sperăm să facem mai multe.

Reporter: Care sunt viitoarele proiecte ale dumneavoastră?

Jeff Kinney: Anul acesta, lucrez la un nou lungmetraj "Jurnalul unui puşti", două emisiuni animate speciale pentru sărbători, un musical şi o nouă carte. Şi am o slujbă, sunt director de creaţie la Poptropica, o lume a copiilor virtuală.

Jeff Kinney este considerat cel mai cunoscut şi mai important autor de cărţi pentru copii din ultimii zece ani. Seria "Jurnalul unui puşti", care reuşeşte să îmbine într-un mod creativ şi haios benzile desenate şi scriitura de tip jurnal, şi-a făcut milioane de fani pe tot globul, din Statele Unite ale Americii până în Japonia şi India. Cifrele şi popularitatea seriei stau mărturie în acest sens: 150 de milioane de exemplare din serie vândute în 51 de ţări din toată lumea, 500.000 de exemplare vândute doar în România.

În 2009, Jeff Kinney a fost inclus de revista Time în topul celor mai influente 100 de personalităţi din lume. Între anii 2010 şi 2012 au fost ecranizate primele trei volume ale seriei "Jurnalul unui puşti".

În 2015, autorul a început unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de promovare de carte, turneul mondial Old School Global Tour Fan Fervor, la care au participat deja zeci de mii de copii care au reuşit să îl cunoască pe autorul lor preferat.

Jeff Kinney, născut în 1971, designer american de jocuri online şi autor al foarte celebrei serii de romane în benzi desenate pentru copii "Jurnalul unui puşti/ The Diary of a Wimpy Kid", şi-a început cariera de ilustrator în liceu. Personajul Greg Heffley, în jurul căruia este construită întreaga acţiune din "Jurnalul unui puşti", a fost creat în 1998, versiunea iniţială a textului, publicată online pe Funbrain.com atrăgând, din 2006 până acum, peste 80 de milioane de vizitatori, zilnic aproximativ 70.000 de copii accesându-i benzile desenate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici