Video INTERVIU-Florin Iaru: USR nu poate fi al nimănui, nu e nici al meu, nici al lui Nicolae Manolescu - VIDEO

Poetul Florin Iaru atrage atenţia într-un interviu acordat MEDIAFAX asupra problemelor existente în Uniunea Scriitorilor şi a necesităţii instituţiei de a se moderniza,reforma şi de a-şi consolida o relaţie între scriitori şi cititori, denunţând lipsa dialogului şi a perspectivei actualei conduceri.

Urmărește
1072 afișări

Al treilea mandat al criticului Nicolae Manolescu în fruntea Uniunii Scriitorilor pare a fi dat startul conflictului. Măsurile administrative şi deciziile financiare au atras criticile unor scriitori-membri. Scânteia s-a aprins însă odată cu reprimarea vocile critice din interior la adresa Uniunii Scriitorilor din România, potrivit Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România (GRUSR). GRUSR, din care fac parte Florin Iaru, Paul Cernat, Claudiu Komartin, Octavian Soviany şi Paul Vinicius, a solicitat încă din primăvara trecută prin comunicate de presă, conferinţe şi discuţii publice, reformarea Uniunii Scriitorilor din România (USR), cerând, printre altele, normalitate, transparenţă şi modificarea statutului instituţiei.

Săptămâna trecută a avut loc excluderea rebelilor din Uniune: Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perţa, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius şi Daniel Vorona Aceştia şi-au constituit propria instituţie şi l-au ales pe Cristian Teodorescu preşedinte.

Tensiunile nu s-au aplanat nici astăzi, existând la această oră mai multe acte depuse în justiţie pentru tranşarea conflictului. Până la momentul în care justiţia va împărţi dreptatea, poetul Florin Iaru a prezentat în interviul acordat agenţiei MEDIAFAX etapele care au dus la ruptura dintre scriitorii disidenţi din USR.

Acesta a adăugat o serie de alternative pentru rezolvarea chestiunilor administrative şi statutare ale Uniunii, precum şi propuneri concrete referitoare la modul în care USR şi scriitorii-membri ar trebui să se apropie de publicul-cititor din ziua de astăzi.

Interviul de faţă prezintă însă şi felul în care disputele au afectat relaţiile personale dintre Iaru şi Manolescu, în anii 1980, aceştia fiind în postura de discipol-mentor. Iaru s-a declarat dezamăgit de faptul că „a început o campanie de denigrare a membrilor acestui mic grup pentru reformă în USR, pe chestiuni de valoare, inclusiv în mediul online."

Referitor la reformarea USR, Florin Iaru a declarat că USR trebuie să devină un organism viu, care să se adreseze tuturor membrilor şi simpatizanţilor: „să fie un organism care să servească toţi membrii săi prin organizarea de workshop-uri, prin organizarea de întâlniri cu cititorii, lecturi publice, burse de studiu, burse de creaţie, schimburi culturale, participarea la festivaluri internaţionale.”

Nu în ultimul rând, poetul a exprimat că au fost demarate acţiuni în justiţie în vederea contestării conducerii, a organizării şi a stautului USR şi a explicat că în privinţa susţinerii noii grupări disidente din USR există numeroşi scriitori care doresc reformarea, dar că vocile acestora sunt sufocate de tema de a se exprima, generată de cenzura de opinie pe care o practică vechea conducere a Uniunii Scritorilor în rândul membrilor săi.

Prezentăm interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de poetul Florin Iaru:

"Vicepreşedintele Gabriel Chifu dădea premiul cel mare al Festivalului, tot lui Gabriel Chifu"

Reporter: V-a afectat în vreun fel excluderea dumneavoastră din Uniunea Scriitorilor, prezidată de Nicolae Manolescu?

Florin Iaru: Sigur că te afectează. Când crezi că ai dreptate şi când crezi că te bazezi pe ordine, pe înţelepciune, pe umanitate, sigur că te afectează când ţi se spune că eşti mincinos, ticălos sau porc. Astfel de cuvinte n-ar trebui să apară niciodată în gura unui preşedinte al Uniunii Scriitorilor. Dincolo de această tristeţe nu mă afectează pentru că nu mi se ia nimic din ce am scris şi din ce scriu. Lucrurile rămân acolo. Pot să fiu şi mort, dar ceea ce am scris nu se schimbă. USR-ul nu poate fi al nimănui, nu e nici al meu, nici al lui Nicolae Manolescu. USR e al tuturor membrilor. Astea sunt gogoriţe pe care le spune orice politician.

Rep.: Povestiţi-ne despre acordarea Premiului pentru Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia lui Gabriel Chifu, vicepreşedintele USR. A existat vreun conflict de interese în acel caz? Este acesta motivul care a generat ruptura de astăzi din USR?

F.I.: A existat un juriu. Ceea ce ne-a pus pe toţi pe gânduri a fost, în primul rând, faptul că era concurent un membru de conducere al instituţiei care acordă premiul. Premiul este acordat de Primăria Municipiului Botoşani, dar juriul este compus în exclusivitate din membri ai USR. Adică juriul de critici şi-a premiat vicepreşedintele. Mie mi se pare ciudat. A existat un precedent. Cu o jumătate de an înainte la Cluj, organizatorul Festivalului de Literatură de la Cluj, USR în frunte cu vicepreşedintele Gabriel Chifu dădea premiul cel mare al Festivalului, tot lui Gabriel Chifu. Lucrurile astea nu sunt normale şi de aici am plecat. Scriitorii s-au revoltat. Nu atât pentru faptul că juriul a premiat pe cineva, nu contează ce persoană este. Nu poţi să stai în funcţie de conducere şi în acelaşi timp să fii jurizat pentru că apare suspiciunea că ceva nu e cinstit în treaba asta. Dacă domnul Gabriel Chifu era un simplu membru al USR, nu mai aveam această poveste şi nici nu mai ajungeam aici. E un conflict de interese.

"Nu încurcăm mere cu pere şi alt obiect învârtoşat, cu prefectura"

Rep.: Cum vedeţi modul în care Nicolae Manolescu a evoluat în aprecierile critice de-a lungul carierei sale? Există voci care contestă istoria critică a academicianului.

F.I.: N-am nimic de împărţit cu criticul, universitarul, omul, şi cu academicianul Nicolae Manolescu. Mi-a fost profesor, de la el am învăţat să fiu sincer şi să apreciez literatura. Domnul Manolescu a declarat că n-a mai citit nimic de15 ani. Abia acum s-a apucat din nou să citească şi are părerile domniei sale. Părerile unui om nu pot fi comentate pentru că părerile sunt libere. Ele, însă, se validează în societate prin polemici, întrebări, premii, răspândirea în spaţiul internaţional, prin notorietate. Faptul că a început o campanie de denigrare a membrilor acestui mic grup pentru reforma în Uniunea Scriitorilor, exact pe chestiuni de valoare, nu este în regulă. Pentru că nu încurcăm mere cu pere şi alt obiect învârtoşat, cu prefectura. Nu. Valoarea este una şi administraţia este alta. La valoare, trebuia să aflăm lucrurile astea despre valoarea scriitorilor acum 5 ani, 6 ani, 7 ani, 8 ani, când au apărut cărţile. Nu după 8 ani să aflăm că aceea a fost o carte proastă sau acel autor este lipsit de valoare. De altfel mulţi dintre cei care sunt acuzaţi au obţinut premiile de debut ale USR, marile premii de debut ale Festivalului Mihai Eminescu, premiile Academiei. E bine dacă ai o părere despre cineva, s-o spui atunci pentru că peste cinci ani dacă spui altceva, nu mai are aceeaşi valoare.

"Dat afară pentru un like pe postarea lui Mircea Cărtărescu"

Rep: Ce ne puteţi spune despre modul în care criticul Daniel Cristea-Enache administrează virtual opozanţii lui Nicolae Manolescu, acesta fiind unul dintre susţinătorii domnului Manolescu?

F.I.: N-aş vrea să mă refer în niciun caz la valoarea domnului Cristea-Enache. Daniel Cristea-Enache este purtătorul de imagine, făcătorul de imagine al USR. Acest angajament s-a făcut de-a dreptul fără să fie consultat nimeni. S-a prezentat numirea sa ca ambasador de imagine al USR într-o şedinţă. Angajat în această luptă după ce în 2009 a scris un articol de o rară violenţă împotriva domnului Nicolae Manolescu, acum şi-a schimbat cu totul părerea. Face următorul lucru: Intră pe Facebook-ul public al diferitor scriitori şi contabilizează like-urile. Se uită dacă cineva a dat like la un duşman sau la un scriitor neprietenos. De exemplu, e un tânăr critic, Cosmin Ciotloş, care a trebuit să plece de la România Literară unde lucra de 7 ani de zile colaborator pentru că a dat like pe postarea lui Mircea Cărtărescu. Ce spunea Mircea Cărtărescu în acea postare? Că el se recuză de la premiile Eminescu şi că nu vrea să fie luat în considerare. La o postare a mea în care spuneam doar atât: intram puţin în polemică cu vechiul meu amic Varujan Vosganian şi vechiul meu prieten şi profesor Nicolae Manolescu, care spuneau că n-am mai scris nimic de 20 de ani. Totuşi, am scris şi am publicate cărţi în ultimii 5 ani. Am două cărţi. Parcă n-am stat de pomană. Nefericitul meu prieten Robert Şerban a dat like şi a fost dez-prietenit şi a fost contabilizat de domnul Daniel Cristea Enache. Să fac şi o mică bârfă. La începuturile sale pe Facebook, domnul Daniel Cristea-Enache îşi dădea singur like-uri. Se practică, dar totuşi...Nu vreau să spun nimic mai mult.

"USR nu mai trebuie să fie un loc în care se contabilizează cine a murit"

Rep.: Cum vedeţi reformarea Uniunii Scriitorilor şi ce ar însemna înlocuirea conducerii USR?

F.I. Reformarea USR înseamnă, în primul rând, revenirea la un statut normal, un statut care să respecte toate regulile democratice instituite prin diverse legei. În primul rând, să dispară această noţiune nou-apărută şi votată în absenţa unei Adunări Generale a numărului nelimitat de mandate. Eu cred că un număr nelimitat de mandate duce întotdeauna la un comportament dictatorial şi la o domnie a bunului plac. Doi: trebuie să punem în fruntea, deasupra USR, o adunare Generală. Trei: USR nu mai trebuie să fie un loc în care se contabilizează cine a murit, cine a ieşit la pensie. Trebuie să fie un organism care să servească toţi membrii săi prin organizarea de workshop-uri, prin organizarea de întâlniri cu cititorii, lecturi publice, burse de studiu, burse de creaţie, schimburi culturale, participarea la festivaluri internaţionale. Cu asta trebuie să se ocupe. Să dea de lucru şi să scoată din aceast tip de amorţire oamenii care oricum şi aşa sunt puţin cunoscuţi. Într-un fel, un sindicat al scriitorilor e o organizaţie care îi face pe scriitori să traiască şi să aibă sentimentul că trăiesc, că fac şi ei ceva.

Rep.: Aţi depus acte în instanţă? Cum credeţi că se va soluţiona juridic această dispută?

F.I.: Fiecare a depus din punct de vedere personal ca să nu existe credinţa că un grup s-a reunit împotriva. Nici nu poate un grup împotriva Uniunii Scriitorilor pentru că grupul nu are o bază juridică, dar fiecare dintre membri a depus...sau a intrat într-un fel de conflict juridic cu USR pe diverse acte. De exemplu, unii au contestat statutul adoptat în 2013, alţii au contestat conducerea care nu este înregistrată în Registrele Fundaţiilor şi Organizaţiilor. Ori, inexistenţa acestei conduceri în aceste registre duce la nulitatea conducerii. Alţii au contestat legile după care se ia USR când dă comunicate şi când iese în lume. Este vorba de celebrul...nu ordonanţă, pe vremea Marii Adunări Naţionale în 49 era tot aşa un soi de ordonanţă de urgenţă prin care se înfiinţează Uniunea Scriitorilor din România. Ori citind această lege constatăm că nu s-a înfiinţat nimic. Societatea Scriitorilor Români înfiinţată în 1924 pe care legea de astăzi a României o recunoaşte, a fost modificată printr-un decret al Marii Adunări Naţionale într-o organizaţie unică. Deci niciun alt grup de scriitori nu mai avea voie să fie reprezentat în Republica Populară Română. În momentul de faţă este anticonstituţional acel decret. Părerea mea e că în '90 a fost definitiv dat uitării. Toate aceste elemente de justiţie pe care se bazează fosta conducere a USR trebuie aduse în faţa justiţiei şi lămurite. Noi am depus actele pentru Adunarea Generală, actele pentru noile alegeri. Absolut tot ce este necesar să facem odată din această USR un sindicat sau o adunare a scriitorilor.

"Climat de frică şi neîncredere"

Rep.: Aveţi susţinători?

F.I.: Da şi nu. Am să vă explic. În ultima perioadă, cine a urmărit comunicatele de la USR date pe site-ul oficial va fi observat că au existat foarte multe ameninţări, excluderi şi penalizări. Asta a creat într-un fel sau altul un climat de frică şi neîncredere. Când şi se spune de trei ori că n-ai voie să participi la o Adunare Generală pentru că vei fi dat afară, poate te gândeşti că vei fi dat afară şi nu te duci, deşi Adunarea Generală, vă rog să mă credeţi, a fost făcută după toate regulile scrise în lege. Cum să rezolvăm problema asta? Toată lumea ne întreabă de ce n-am rezolvat-o amiabil, de ce a trebuit să iasă scandal. De un an de zile, din februarie anul trecut încercăm să iniţiem discuţii cu conducerea măcar să ajungem la nişte puncte comune pe statut, pe întemeiera pe lege, pe membrii participanţi, pe drepturile lor. A fost imposibil. Care este altă măsură? Sigur, există o alta...Te retragi din USR şi faci alta. E cel mai uşor lucru de făcut pentru că în USR mai sunt cel puţin 200 de oameni care ne-au trimis mesaje de solidaritate cu rugămintea de a nu e pomeni numele. Într-o Românie din 2016 în care oamenii sunt liberi să spună orice, oamenii vor să-şi ascundă numele? E ceva în neregulă. Ori a lăsa 2000 de oameni, 2500? Nimeni nu ştie câţi membri are USR, o altă neglijenţă. Îi laşi la cheremul unei conduceri care nu-i respectă? Mi se pare că ar însemna să depunem armele prea uşor.

Florin Iaru (Râpă) s-a născut la 24 mai 1954 în Bucureşti. Absolvent al Facultăţii de Litere. Devine membru al Cenaclului de luni din anul 1970, sub conducerea lui Nicolae Manolescu. În anul 1981, volumul său "Cântece de trecut strada" îi aduce notorietatea.

Florin Iaru este o conştiinţă civică. Participant activ al Revoluţiei din 1989 şi al principalelor evenimente civice postrevoluţionare. Astăzi, susţine masterclass+uri de scriere creativă. Cele mai recente două cărţi ale scriitorului, "Fraier de Bucureşti" (editura Polirom, 2011) şi "Povestiri cu final schimbat" (editura Art, 2013), prezintă apetitul scriitorului pentru formule narative ultrascurte, personale, surprinzătoare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici